Ιδιαιτέρως αιχμηρός κατά της πολιτικής της Γερμανίας για τους αγωγούς φυσικού αερίου από τη Ρωσία που είχε ως αποτέλεσμα τα 27 Κράτη-Μέλη να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να δαπανήσουν 600 δισ. ευρώ για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας των πολιτών είναι ο Γιάννης Μανιάτης σε συνέντευξή του.
Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά κάνει λόγο για αφέλεια της ΕΕ που υπέκυψε στη Γερμανία για το ρωσικό αέριο «το οποίο η ίδια αγόραζε σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από τις τιμές της Ελλάδας ή άλλων κρατών».
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μανιάτη η λύση βρίσκεται στην αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων της περιοχής μας: «Τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου μπορούν να αποτελέσουν μια νέα ελπιδοφόρα πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ. Αν σε αυτά προστεθούν και οι ενδιαφέρουσες προοπτικές στο Λίβανο, καθώς και κυρίως, οι εξαιρετικές ελπιδοφόρες προοπτικές των πλούσιων ελληνικών κοιτασμάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, τότε τα κοιτάσματα της περιοχής μας επαρκούν και για να τροφοδοτήσουν τον γεωπολιτικά σπουδαίο αγωγό EastMed αλλά και πιθανή εγκατάσταση υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο».
Ο πρώην υπουργός προειδοποιεί πως «αν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει τις πετυχημένες στρατηγικές σοβαρών κρατών όπως ΗΠΑ και Νορβηγία που αξιοποιούν όλο τον φυσικό ορυκτό τους πλούτο θα συνεχίσει την οικονομική και γεωπολιτική απίσχνασή της με κίνδυνο εκτός από αμελητέα ποσότητα στα σκληρά θέματα διεθνούς εξωτερικής πολιτικής και αμυντικών θωρακίσεων να εξελιχθεί και σε μία απολύτως εξαρτημένη και διαρκώς εκβιαζόμενη διεθνή οντότητα και στα οικονομικά». «Δυστυχώς στους υδρογονάνθρακες δεν κάναμε τίποτα τα τελευταία 7-8 χρόνια. Ελπίζω σήμερα να έχουμε μάθει από τα λάθη μας του παρελθόντος» συμπληρώνει.