Με αφορμή την έναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης μίλησε στο Κανάλι 1 του Πειραιά και στον δημοσιογράφο Χάρη Παυλίδη αποκαλύπτοντας πως η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων σύμφωνα με έρευνα του 2020 αγγίζει τα 250 δις. ευρώ, προσθέτοντας πως αν τεθούν υπόψη οι σημερινές τιμές η αξία τους πολλαπλασιάζεται ενδεχομένως και έως 5 φορές.
Ο Γιάννης Μανιάτης πρωτεργάτης της υπόθεσης που σήμερα λαμβάνει σάρκα και οστά έχοντας συντάξει και το σχετικό νόμο βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε η διαδικασία για την έρευνα και εν συνεχεία εξόρυξη των κοιτασμάτων, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως θετικό γεγονός τις εξελίξεις σημειώνοντας όμως ότι «συμβαίνει με 8 χρόνια καθυστέρηση»
«Χάσαμε πολύτιμα χρόνια και ουσιαστικά κινούμε εκ νέου μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011, κορυφώθηκε το 2014 και μετά έμεινε ανενεργή» ανέφερε σημειώνοντας πως οι καθυστερήσεις ήταν σημαντικές και οφείλονται είτε σε άγνοια των πολιτικών είτε σε φόβο ανάληψης πολιτικής ευθύνης.
Μάλιστα ανέφερε ότι στη χώρα μας δεδομένου ότι τέτοια έργα και παρεμβάσεις έχουν χρονικό ορίζοντας μακράς διάρκειας δεν προτιμώνται από πολιτικές εξουσίες που επενδύουν σε κινήσεις βραχυπρόθεσμες που συνδέονται με κομματικά οφέλη.
Στη συνέχεια ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πλέον δεν θα υπάρξουν άλλες ανούσιες καθυστερήσεις αλλά και από την επιβεβαίωση ότι «ο πλούτος της Ελλάδας, κυρίως στη θάλασσα, είναι τέτοιος που μπορεί να βοηθήσει τόσο τη χώρα μας όσο και Ευρώπη να έχουν καλύτερο ενεργειακό μέλλον».
«Ήρθε η ενεργειακή κρίση και ανέδειξε την αναγκαιότητα που υπάρχει για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και για την ελληνική οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά ζητώντας παράλληλα «Να υπάρξει εθνική συστράτευση. Να ενωθούν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας» διότι όπως είπε υπάρχουν πάντα κίνδυνοι και προβληματισμοί δεδομένων και των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Χάσαμε πολύτιμο χρόνο
«Στεναχωριέμαι για τον χρόνο που χάσαμε» ανέφερε ακόμη ο Γιάννης Μανιάτης αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι «αν ακολουθούσαμε τους ρυθμούς που έπρεπε θα είχαμε σήμερα 4 με 5 εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου και θα μπορούσαμε να αποτελούμε για την υπόλοιπη Ευρώπη ένα ενεργειακό αποκούμπι σήμερα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης»
«θα μπορούσαμε» συνέχισε «να έχουμε ενεργοποιήσει 4 με 5 μεγάλα κοιτάσματα, να έχουμε φτιάξει τις υποδομές για μεταφορά φυσικού αερίου και στην Ευρώπη και κυρίως να έχουμε έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων κάθε χρονο»
Προβλεπόμενα έσοδα
Ο πρώην υπουργός μίλησε και για τα έσοδα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων. «Το 2020» είπε «έγινε εκτίμηση από την Εθνική Αρχή Υδρογονανθράκων (σσ που επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι συστάθηκε με το νόμο του κ. Μανιάτη) ότι η αξία των ελληνικών κοιτασμάτων είναι της τάξης των 250 δις. Ευρώ»
Τα έσοδα αυτά όπως διευκρίνισε «ισομοιράζονται με τις εταιρείες κολοσσούς που αναλαμβάνουν τα κόστη εξόρυξης κυρίως όμως το ρίσκο. Ρίσκο που οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη στο γεγονός πως «οι ελληνικές θάλασσες στα σημεία αυτά είναι βαθιές και κάθε γεώτρηση ξεπερνά σε κόστος τα 100 εκατ. Δολάρια και τυχόν αποτυχία την χρεώνεται η εταιρεία». Είναι οπως είπε μεγάλο το κόστος της επένδυσης και της εξόρυξης.
Συνέχισε όμως λέγοντας πως το ως άνω ποσό αφορά τιμές 2020. Αν κάποιος το εξετάσει με τα σημερινά δεδομένα και με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί καταλαβαίνει ποιά είναι αξία ακόμη και στην περίπτωση απομείωσής τους σε βάθος χρόνου.
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας» τόνισε για να προσθέσει ότι αυτό που ξεκινά σήμερα «δεν αφορά τις πολιτικές ηγεσίες ούτε καν των επόμενων ετών. Πρόκειται για ένα έργο σε βάθος δεκαετιών με αξιοποίηση αποθεμάτων για 30 με 40 χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται».
Κατέληξε δέ στη συνέντευξή του στο Κανάλι 1 του Πειραιά απευθύνοντας έκκληση ώστε «το πολιτικό σύστημα της χώρας, οι τρείς μεγάλες δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει και έχουν βάλει υπογραφή, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επειδή μας ξεπερνά η χρονική διάρκεια του αντικειμένου να σταθούμε στο ύψος της σπουδαιότητα και να το αντιμετωπίσουμε με πολιτική συνεργατικότητα για να ξεπεραστούν και πιθανά εμπόδια τα επόμενα χρόνια»