Αγία Πρόκλα: Η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου

168

Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές Αγίες του Χριστιανισμού. Ο λόγος για την Αγία Πρόκλα την οποία τιμά η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου ηγεμόνα επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Στο 27ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου ανάμεσα στις σκηνές της δίκης του Ιησού γίνεται αναφορά και στη σύζυγο του Ποντίου Πιλάτου η οποία λίγο πριν εκείνος νήψει τας χείρας του, του έστειλε μήνυμα για ένα όνειρο που είδε.

«Καθημένου δὲ αὐτοῦ ἐπὶ τοῦ βήματος ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνὴ αὐτοῦ λέγουσα· Μηδὲν σοὶ καὶ τῷ δικαίῳ ἐκείνῳ· πολλὰ γὰρ ἔπαθον σήμερον κατ’ ὄναρ δι’ αὐτόν», γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Όπως θα λέγαμε στα νέα ελληνικά «Όπως εκείνος καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του, του έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: ‘Μην κάνεις κάτι εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ’ όνειρό μου εξαιτίας του’».

Σύμφωνα με την παράδοση, η γυναίκα εκείνη είχε δει στο όνειρο της έναν άγγελο ο οποίος της είχε αποκαλύψει πως ο Ιησούς ήταν αθώος.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή Χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της, ενώ άλλες αναφέρουν ότι μαρτύρησε για την πίστη της.

(Πηγή vimaorthodoxias.gr)