Μήλον της έριδος αποτέλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το Κυπριακό σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή, με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Θάνο Πλεύρη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίκτρια του Κασσελάκη Θεοδώρα Τζάκρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το εργασιακό νομοσχέσιο. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Πλεύρης κάλεσε τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να πάρει θέση απέναντι στις αναφορές του υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Κασσελάκη περί «κρατιδίου» σχετικά με τα Κατεχόμενα. Ακόμα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ο κ. Κασσελάκης δεν έκανε λεκτικό λάθος και πως για αυτό δεν μίλησε και για κατεχόμενο έδαφος, ενώ αναφέρθηκε και σε δηλώσεις που έκανε σήμερα η κα Τζάκρη, η οποία σε τηλεοπτική της εμφάνιση είπε πως κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ «θέλανε τις Πρέσπες του Αιγαίου», παρουσιάζοντας τον Νίκο Φίλη ως το πρόσωπο που είχε χρησιμοποιήσει αυτήν τη φράση κατά την προεκλογική περίοδο. Καθόλου τυχαία δήλωση και αναφορά από πλευράς της, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Φίλης έχει εκτοξεύσει πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη. 

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη. 

Πλεύρης: Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει λεκτικό λάθος - Ο Φάμελλος να πει αν αυτό αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης: «Χθες ο κ. Φάμελλος μας εγκάλεσε ότι έχει πολλή ανησυχία για τις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες με τον πρωθυπουργό στην Αμερική, και κατά πόσο θέτουμε ή δεν θέτουμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό και τον κυπριακό ελληνισμό. Και χθες το βράδυ, ένας εκ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα, αναφέρθηκε στη δήλωσή του των 10 δευτερολέπτων, για κρατίδιο, βόρειο τμήμα, δικό τους τμήμα. Και δεν θα με απασχολούσε καθόλου ο κ. Κασσελάκης και ποιες είναι οι θέσεις του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αυτήν τη στιγμή να εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά και πρέπει να πάρει θέση».

«Πρέπει να έρθει εδώ ο κ. Φάμελλος και να πει αν αυτό αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει λεκτικό λάθος. Δεν φταίγανε τα ελληνικά του, διότι στα ελληνικά μπόρεσε να πει και το βόρειο και το κρατίδιο και το δικό τους. Και σε οποιαδήποτε γλώσσα το ίδιο θα έλεγε. Ο άνθρωπος ο οποίος μπορεί να είναι πρόεδρος τη Δευτέρα, μίλησε για βόρειο τμήμα, μίλησε για δικό τους τμήμα, μίλησε για κρατίδιο. Και η κ. Τζάκρη το πρωί, στον ΣΚΑΙ, είπε ότι κάποιοι θέλανε τις Πρέσπες του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας ότι οι Πρέσπες έχουν μόνο ενδοτική προσέγγιση στα εθνικά θέματα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλεύρης απάντησε και στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το γιατί δεν άλλαξε τη Συμφωνία η κυβέρνηση της ΝΔ: «Υποχρεωτικά μόνο στο πλαίσιο που μας δίνει η σύμβαση την οποία εσείς ψηφίσατε πρέπει να κινηθούμε, γιατί οι διεθνείς συνθήκες, βάσει του άρθρου 28 του συντάγματος, έχουν υπερνομοθετική ισχύ και το ξέρατε αυτό όταν την ψηφίζατε».

Επανερχόμενος στο θέμα Κασσελάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ επέμεινε: «Απευθύνομαι στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα το αποφύγει. Την Κυριακή έχει εκλογές, σήμερα όμως θα πάρει θέση. Εκφράζει την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει κρατίδιο, βόρειο, δικό τους; Σας εκφράζει ή όχι; Πρέπει να τοποθετηθείτε. Εδώ είστε κοινοβουλευτική ομάδα και ένας που μπορεί τη Δευτέρα να είναι αρχηγός σας έχει θέσει συγκεκριμένη άποψη. Δεν του φταίνε τα ελληνικά του. Και στα αγγλικά τα ίδια θα έλεγε ακριβώς. Στα ελληνικά μπόρεσε να πει βόρειο, μπόρεσε να πει κρατίδιο να πει δικό τους, δεν μπόρεσε να πει τη λέξη κατοχή στην Κύπρο».

«Αυτές οι θέσεις συνάδουν απόλυτα με έναν άνθρωπο ο οποίος είναι κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, και μάλιστα είπε κάτι που είναι ακόμα χειρότερο για εμάς τους Έλληνες, ότι στην πρώτη γραμμή πρέπει να βρίσκονται άνθρωποι που πληρώνονται. Προσέξτε! Αυτός εδώ ο τόπος έμεινε ελεύθερος γιατί στην πρώτη γραμμή ήταν πάντοτε άνθρωποι που είχαν την Ελλάδα στην καρδιά τους. Δεν σωθήκαμε από τα στελέχη της Goldman Sacs. Δεν ήρθαν εδώ να πολεμήσουνε από τη Μασαχουσέτη. Οι Έλληνες πολεμούσαν πάντα», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο και για τον διχασμό και τη μάχη για την καρέκλα που ξεκάθαρα υφίσταται αυτήν τη στιγμή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επειδή η Αριστερά έχει μια πολύ ωραία σύνδεση με την καρέκλα, κοιτάτε τι έχει συμβεί. Επειδή τη Δευτέρα μπορεί να είναι ο κ. Κασσελάκης ή η κ. Αχτσιόγλου. Ήδη, όσοι είναι βουλευτές που έχουν τις καρέκλες και έχουν τη δυνατότητα να παραχωρήσουν με παραίτηση, ο τυχόν αρχηγός να είναι στη Βουλή, αρχίζουν να παίρνουν θέση. Λένε όχι δεν παραιτούμαστε. Άρα, βλέπετε ότι η θέση της Αριστεράς για την καρέκλα δεν αλλάζει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί κανένας, γιατί κανένας δεν αφήνει τη θέση του από εδώ», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Επίθεση Τζάκρη σε Πλεύρη και Γεωργιάδη

Η ένταση στο ελληνικό Κοινοβούλιο οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, όταν η κα Τζάκρη εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας, κατηγορώντας τον ότι η μόνη του επιθυμία είναι να βρίσκεται σε μια καρέκλα εξουσίας. Βέβαια αυτήν την εντύπωση δίνει τον τελευταίο καιρό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, η κα Τζάκρη, δήλωσε, απευθυνόμενη στους κ. Γεωργιάδη και Πλεύρη και το κοινό πολιτικό τους παρελθόν: «Η πολιτική σας αναίδεια και αλαζονεία και εσάς και του συνοδοιπόρου σας, του κ. Πλεύρη, έχει ξεπεράσει κάθε ανεκτό όριο. Εδράζεται στην πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήσασταν τα δεξιά χέρια και τα πολιτικά θυμιατά του κ. Καρατζαφέρη».

«Νομίζετε ότι ο κόσμος ξέχασε ότι στα πολιτικά σας διαλείμματα ως τηλεπωλητής κηραλοιφών, γινόσασταν ο υμνητής της τρόικας, αναφωνώντας ότι αν δεν υπήρχε έπρεπε να την εφεύρουμε και ότι κανείς δεν θα σας κλέψει τη δόξα των απολύσεων των εργαζομένων. Σε όλη σας την πολιτική διαδρομή και την πολιτική καριέρα, αυτή είναι μια ιστορία διαφθοράς και διατεταγμένης υπηρεσίας. Δεν πιστεύετε σε τίποτα, παρά μόνο στον εαυτό σας και στην επιθυμία σας να βρίσκεστε σε μια καρέκλα εξουσίας», σημείωσε. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, ο οποίος της είπε ότι «το μέτρο είναι κάτι που λείπει σε όλη της την πολιτική διαδρομή» και χαρακτήρισε «άνω ποταμών» την κατηγορία της ότι αγαπά την καρέκλα, τονίζοντας ότι ο ίδιος όταν διαφώνησε με το κόμμα του παραιτήθηκε και παρέδωσε την έδρα του, κάτι που η ίδια δεν έκανε ποτέ.

Γεωργιάδης: σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει με την Τζάκρη 

Από πλευράς του, ο κ. Γεωργιάδης αντέδρασε άμεσα στην επίθεση που του εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εγώ και η κ. Τζάκρη συμμεριζόμαστε μία ομοιότητα κοινοβουλευτική. Έχουμε ψηφίσει και τα τρία μνημόνια. Εγώ ψήφισα το πρώτο ως ΛΑΟΣ, το δεύτερο και το τρίτο ως βουλευτής της ΝΔ. Ίσως είναι η μοναδική βουλευτής που ψήφισε επίσης και τα τρία μνημόνια. Τα πρώτα ως βουλευτής του Γιώργου Παπανδρέου, το δεύτερο ως βουλευτής ΠΑΣΟΚ και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, άρα και στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Άδωνι Γεωργιάδη, και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, άρα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Λυπούμαι που μετά κατάλαβε και είδε το φως το αληθινό».

Στη συνέχεια, επεσήμανε: «Έχουμε όμως μία μεγάλη διαφορά. Όταν εγώ διεγράφην από το τότε κόμμα μου, τον ΛΑΟΣ, επειδή υπερψήφισα το PSI που το τότε κόμμα μου δεν ήθελε να ψηφίσει, την επομένη υπέβαλα την παραίτησή μου από υφυπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και μετά παραιτήθηκα και από βουλευτής και έδωσα την έδρα μου στο κόμμα μου με το οποίο είχα εκλεγεί. Η κ. Τζάκρη, αντιθέτως, όταν εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, κράτησε την έδρα της γιατί της άρεσε η καρέκλα. Το να κατηγορεί η κ. Τζάκρη εμένα για αγάπη στην καρέκλα είναι άνω ποταμών».

Στο τέλος, κατέληξε, αναφέροντας: «Στην πολιτική, εκείνο που κυρίως μετράει είναι ο χαρακτήρας, όπως και στη ζωή. Εγώ το πρωί, όταν σας άκουσα να κατηγορείτε για ενδοτισμό το Νίκο Φίλη, έπαθα κάποιου είδους πολιτικό σοκ. Εσείς, ΠΑΣΟΚ από τα νιάτα σας και υπουργός του πρώτου μνημονίου, κατηγορείτε έναν άνθρωπο -με τον οποίο προσωπικά έχω τεράστια ιδεολογική διαφορά, αλλά έχει στήσει την Αριστερά και τον Συνασπισμό από τα νιάτα του- από την τηλεόραση, με ύφος εκατό καρδιναλίων, επειδή είσαστε με τον Κασσελάκη. Να έχετε μέτρο, κ. Τζάκρη. Κάτι που λείπει σε όλη σας την πολιτική διαδρομή».