Την έντονη ανησυχία του για πιθανές ανεξέλεγκτες διαστάσεις του πολέμου στο Ισραήλ αν εμπλακεί το Ιράν, εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις επιπτώσεις από μια γενικευμένη σύρραξη, ο κ. Συρίγος δήλωσε πως «επηρεάζεται η παγκόσμια αλυσίδα πετρελαίου και το Ιράν είναι μια χώρα η οποία έχει ισχυρότατα όπλα. Μπορεί να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας, άλλα είναι απολύτως καταστροφικά και ισχυρά όπλα. Θα αναφλεγεί όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής» προσθέτοντας ότι εάν συμβεί αυτό «πλησιάζει κοντά στην ιστορία ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Δηλαδή, το Ιράν δεν προμηθεύει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο τη Δύση, αλλά προμηθεύει με πετρέλαιο την Κίνα και τη Ρωσία. Εάν κοπεί η τροφοδοσία της Κίνας από το πετρέλαιο του Ιράν, αυτό θα προκαλέσει παρέμβαση της Κίνας».

«Σύγκρουση εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση»

«Από τη δεκαετία του ’90 και μετά το Παλαιστινιακό έχει πάψει να είναι μόνο ένα εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Έχει πάρει διαστάσεις σύγκρουσης του εξτρεμιστικού Ισλάμ με τη Δύση. Η διεθνής τρομοκρατία θα τιναχθεί στα ύψη» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Όπως εξήγησε «αυτή τη στιγμή το Ιράν επηρεάζει άμεσα τρεις περιοχές εκτός από τη Χεζμπολάχ. Επηρεάζει το Ιράκ το οποίο ελέγχει ουσιαστικά, επηρεάζει τη συριακή κυβέρνηση και επηρεάζει και τους αντάρτες της Υεμένης. Επομένως, μιλάμε για συνολική ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί, βλέποντας όλα αυτά, έσπευσαν να στείλουν κατευθείαν δύο αεροπλανοφόρα τους. Και έσπευσαν, επίσης, να στείλουν και τον υπουργό Εξωτερικών τους να κάνει περιοδεία σε όλα τα κράτη».