Εν όψει του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που θα διεξαχθεί στις 5-7 Απριλίου, πολλοί ξεφυλλίζουν εκ νέου το περίφημο βιβλίο του αείμνηστου Αγγελου Μπρατάκου «Η Ιστορία της Νέας Δημοκρατίας» (Λιβάνης, Αθήνα 2002). 1.000 σελίδες γεμάτες ιστορία! Η Νέα Δημοκρατία κλείνει φέτος μισό αιώνα ζωής και θα γιορτάσει τα γενέθλιά της, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπερήφανη για τα επιτεύγματά της σε βάθος χρόνου, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία... 

Η φιλελεύθερη παράταξη και ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκατέστησαν και θεμελίωσαν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και ενέταξαν τη χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όταν άλλοι ούρλιαζαν μισαλλόδοξα στις πλατείες «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Ο λόγος για τους ίδιους και απαράλλαχτους της «προόδου» που ακόμα και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία είναι όμως εδώ, πιο ισχυρή από ποτέ. Το DNA της είναι εμποτισμένο με τα πατριωτικά αλλά και τα φιλελεύθερα νάματα, δίνοντάς της διαχρονικά μεγάλη δυναμική. Μια δυναμική που η σημερινή κυβέρνηση αξιοποιεί για το συμφέρον της Ελλάδας. 

Διαβάζοντας τα ονόματα που θα πλαισιώσουν την Οργανωτική Επιτροπή, πολλοί στη βάση της παράταξης συγκινούνται. Όλοι τους έχουν τεράστια προσφορά. Αλλά, για να φτάσουμε εδώ, κάποιοι που δεν είναι σήμερα κοντά μας αφιέρωσαν τη ζωή τους, δημιουργώντας υψηλά πρότυπα και μόχθησαν, παραδίδοντας τον πυρσό της παράταξης στις επερχόμενες γενιές. Χάρη στους αγώνες τους η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα κυρίαρχη παντού: στους νέους, στην αστική τάξη, στους αγρότες, στους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους συνταξιούχους. Και συνεχίζει να κομίζει τη μεταρρύθμιση, ακόμα και όταν μπαίνει σε τροχιά σύγκρουσης με τα κατεστημένα πάσης φύσεως που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι. 

Ο αείμνηστος πατέρας του υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ και πρώην προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου, ο Αγγελος Μπρατάκος, υπήρξε ένας εκ των στυλοβατών της διαχρονικής προσπάθειας της Νέας Δημοκρατίας. Εξέπεμπε δυναμισμό, συνέπεια και ήθος, καλλιέργεια και μόρφωση. Στο πρόσωπό του συμπυκνωνόταν η εικόνα μιας γενιάς πολιτικών με τεράστιο εκτόπισμα. Επί των ημερών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας διετέλεσε γενικός διευθυντής του κόμματος, βοηθώντας το να ισχυροποιηθεί και να ανέλθει στην εξουσία. Εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Αθηνών το 1989, το 1990, το 1993 και το 1996. Από το 1992 ως το 1993 διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών. 

«Στρατηγική επιλογή» 

Στον πρόλογο του βιβλίου του, ο Αγγελος Μπρατάκος γράφει: «Από τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 ως τις ημέρες μας, η Ελλάδα έζησε τη δημοκρατικότερη περίοδο στη σύγχρονη Ιστορία της. Αφησε πίσω της την πολιτική υπανάπτυξη και την οικονομική καθυστέρηση. Ανέπτυξε σύγχρονους δημοκρατικούς θεσμούς και εκσυγχρόνισε τις δομές της. Κυρίως, όμως, πέτυχε την οργανική και ισότιμη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το πολυσήμαντο ποιοτικό άλμα είναι αποτέλεσμα της κορυφαίας στρατηγικής επιλογής της Νέας Δημοκρατίας. Αντιπαλεύοντας με τις δυσκολίες μιας κρίσιμης συγκυρίας, τις αγκυλώσεις βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων και συμφερόντων, αλλά και την επιθετική, αρχικά, αντίδραση ενός ετερόκλητου συνασπισμού αριστερών και λαϊκιστικών δυνάμεων, η Νέα Δημοκρατία, κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα, χάραξε με επιτυχία την πορεία της χώρας στο μέλλον». 

Λέει κάτι, όμως, που αναδεικνύει εν πολλοίς και τη διαφορά της Κεντροδεξιάς με όλους τους υπόλοιπους στο επίπεδο της αφήγησης και της πολιτικής αξιοπιστίας: «Γνώμονά μου είχα πάντα την αρχή ότι τα γεγονότα είναι ιερά... Προσπάθησα να τα καταγράψω κατά τρόπο ευλαβικό». Αυτό ακριβώς που δεν έκαναν ποτέ οι ιστοριογράφοι της Αριστεράς, που έθεσαν την πένα τους στην υπηρεσία των ιδεοληψιών και των εθνοβλαβών σκοπών τους. 

Στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας προφανώς και θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Η ιδεολογικοπολιτική κυριαρχία της παράταξης είναι αδιαμφισβήτητη. Προηγείται ανελλιπώς στις δημοσκοπήσεις από το 2016 και έχει διαλύσει –στην κυριολεξία– την Αριστερά, καταγαγόντας συντριπτικές νίκες εις βάρος της από το 2019 μέχρι σήμερα. Οι ΟΝΝΕΔίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πολλές σπουδαίες αφηγήσεις για το πώς η Νέα Δημοκρατία έφτασε από το 1974 ως εδώ, περνώντας διά πυρός και σιδήρου. Και ήταν σπουδαίοι άνθρωποι, όπως ο Αγγελος Μπρατάκος, που τη σήκωσαν στους ώμους τους, ανασυγκροτώντας την όταν αυτό απαιτείτο και φέρνοντάς την, λαοφιλή και περήφανη για την ιστορία της, στο σήμερα.