«Δεν θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση στο ΤΕΠΙΧ και εγκρίθηκε, που δεν θα πάρει τελικά χρήματα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία του στο 7ο Στρατηγικό Συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με θέμα «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική». Παράλληλα, ανακοίνωσε ποια μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για να βοηθηθεί, άμεσα, περαιτέρω η ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι με τα τραπεζικά κριτήρια, υπογράμμισε: «Ναι, πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια. Εγώ το λέω ως εξής: Θέλουμε τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία».
Σύσκεψη για ρευστότητα και εκταμιεύσεις τραπεζών
Αναλυτικότερα, σχετικά με τη ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ο υπουργός είπε ότι σήμερα Τρίτη (14/7) πραγματοποιήθηκε η εβδομαδιαία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τους CEO των τραπεζών και την Αναπτυξιακή Τράπεζα για την παρακολούθηση του ρυθμού εκταμιεύσεων, συμβασιοποιήσεων, ρύθμισης αιτήσεων και την ανάγκη πρόσθετων χρηματοδοτήσεων στα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που ήδη λειτουργούν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης «στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα έχουμε την πλήρη εκταμίευση δανείων ύψους 2 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε την εκταμίευση του επιπλέον ποσού ώστε να καλύψουμε πρόσθετα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πήραν έγκριση για το ΤΕΠΙΧ αλλά φτάνοντας στην τράπεζα τους είπαν ότι έχουν τελειώσει τα χρήματα. Αυτό θα λυθεί και θα πάρουν δάνεια όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς άλλωστε το ΤΕΠΙΧ εξ ορισμού απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια έως 500.000 ευρώ. Άρα, δεν θα μείνει καμία επιχείρηση από όσες έκαναν αίτηση και εγκρίθηκαν που δεν θα πάρει τελικά χρήματα», υπογράμμισε.
Επίσης, προσέθεσε ότι με τα έως σήμερα εγκεκριμένα δάνεια, από το ΤΕΠΙΧ έχουν δανειοδοτηθεί 13.500 επιχειρήσεις «και με το επιπλέον δισεκατομμύριο ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά αρκετές χιλιάδες».
Όσον αφορά το εγγυοδοτικό πρόγραμμα, ο ίδιος υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση με δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά είχαν υπολογιστεί τα 2 δισεκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1,5 δισεκατομμύριο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Μέχρι τώρα, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός, οι τράπεζες έχουν εγκρίνει και τα 2 δισεκατομμύρια του εγγυοδοτικού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ είναι περίπου στο μισό η έγκριση για τις μεγάλες επιχειρήσεις».
Επίσης ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη (14/7) δόθηκε η εντολή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και ξεκινάει άμεσα η μεταφορά του δεύτερου δισεκατομμυρίου, ώστε να εκκινήσει το επόμενο 20ήμερο και η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού προγράμματος με δάνεια συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. «Δηλαδή, νωρίτερα απ’ ό,τι είχαμε υπολογίσει», όπως είπε ο υπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να γίνει η εκκίνηση το Σεπτέμβριο, αλλά πλέον σκοπός είναι να ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι επιδιώκεται, στη δεύτερη φάση, να αυξηθεί το ποσό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ, μειώνοντάς το ισόποσα για τις μεγάλες, έτσι ώστε να πάρουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια εγγυημένα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. «Αυτό συνεπάγεται αρκετές χιλιάδες δάνεια σε αρκετές χιλιάδες επιπλέον επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν φυσικά να χρηματοδοτηθούν», όπως είπε.
Τραπεζικά κριτήρια
Σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά κριτήρια, ο υπουργός υπογράμμισε: «Δάνεια άνευ τραπεζικών κριτηρίων οι τράπεζες ούτε μπορούν ούτε και πρέπει να δίνουν, γιατί σημαίνουν κατά βάση δύο πράγματα:
–Πρώτον, νέα μεγάλη γενιά «κόκκινων» δανείων, η οποία θα οδηγήσει σε κατάρρευση την οικονομία μας αναπόφευκτα εφόσον συμβεί κι αυτό πρέπει πάση δυνάμει να αποφευχθεί.
–Δεύτερον, νόθευση του ανταγωνισμού. Γιατί, αν μία επιχείρηση παίρνει το δάνειο και το επιστρέφει και μία άλλη επιχείρηση παίρνει το δάνειο και δεν το επιστρέφει, τότε αυτή που δεν το επιστρέφει αποκτά μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της πρώτης [πράγμα] που θα καταστρέψει υγιείς επιχειρήσεις, απλώς και μόνο για να υποστηρίξει τις άλλες. Συνεπώς, ναι, πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια. Εγώ το λέω ως εξής: Θέλουμε τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία».
Μείωση γραφειοκρατίας
Ο υπουργός ανέφερε ότι ο ρυθμός εγκρίσεως δανείων στα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία -ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικό στατιστικά με βάση το παρελθόντα χρόνο- είναι ακριβώς 10 φορές ταχύτερος, απ’ ό,τι στην προηγούμενη περίοδο. «Άρα, δεν είναι αληθής η εικόνα ότι δεν δουλεύουν οι τράπεζες. Θα θέλαμε όμως να δουλέψουν γρηγορότερα», όπως σημείωσε.
Γνωστοποίησε ότι αποφασίστηκε να αφαιρεθεί από τη σύμβαση με την τράπεζα η υποχρέωση της επιχείρησης να προσκομίσει το πιστοποιητικό μη πτώχευσης, πριν από την εκταμίευση του δανείου.
Όπως είπε, «αυτό καθυστερούσε αρκετά, κυρίως λόγω της υπολειτουργίας των Πρωτοδικείων, και, άρα, πολλές επιχειρήσεις, για τυπικό λόγο, δεν μπορούσαν να πάρουν τα χρήματά τους. Δώσαμε, λοιπόν, το δικαίωμα στις τράπεζες, εφόσον φυσικά διαπιστώσουν από τον έλεγχο ότι η επιχείρηση δεν έχει πραγματικό πρόβλημα, να εκταμιεύουν το ποσό με τη δέσμευση του πελάτη τους ότι θα προσκομίσει στην πορεία το πιστοποιητικό μη πτώχευσης».
Εκκίνηση για τις μικροπιστώσεις
Επιπροσθέτως, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τις μικροπιστώσεις «ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα επενδυτικά σχήματα να εκδηλώνουν ενδιαφέρον στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σίγουρα, εντός του 2020 θα έχουμε τα πρώτα σχήματα που θα λειτουργούν και θα δίνουν, χωρίς εξασφαλίσεις, δάνεια έως 25.000 ευρώ».