Τον Άδωνι Γεωργιάδη τον ρωτήσαμε πολλά και απάντησε σε όλα. Όπως κάνει πάντα, λέγοντας αυτά που πιστεύει και υπερασπιζόμενος τις απόψεις του, τη δημοκρατία και το κυβερνητικό έργο.

Ο υπουργός Υγείας πιστεύει πως η επιμονή του κυρίου Ανδρουλάκη στο ζήτημα των παρακολουθήσεων δεν ωφελεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και δεν ενθουσιάζει την κοινωνία, μάλιστα λυπάται που «ένα κόμμα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει να μιλάει σαν να είναι ο Τσίπρας του 2015, ή ο Πολάκης, ή ο Κασσελάκης, ή η Κωνσταντοπούλου». Θεωρεί «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ «έρχονται τμηματικά», αλλά, όπως λέει, «στο τέλος όλοι κρινόμαστε». Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι στις επερχόμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα πάρει «την αυτοδυναμία και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή» και τελειώνουμε τη συζήτησή μας με την εντύπωση που του προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ σε όλον τον πλανήτη «η ιδεολογία του κομμουνισμού έχει εξαφανιστεί», οι Ελληνες κομμουνιστές τον περιμένουν έξω από τα νοσοκομεία που επισκέπτεται με ντουντούκες φωνάζοντας για θέματα που «δεν έχουν σχέση με την υγεία, αλλά για το ΝΑΤΟ, την Αμερική και το Ισραήλ», κάτι που δεν τον πειράζει, γιατί «δίνουν ένα χρώμα» στις επισκέψεις του.

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν με τον 89χρονο άνδρα στον ΕΦΚΑ και στο Πρωτοδικείο και τη δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι πρόκειται για έναν ψυχικά ασθενή, πρέπει να ανησυχούμε; Τι εννοείτε;

Πάντα υπάρχουν στην κοινωνία μας και κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν την ψυχική τους υγεία, κατά τον τρόπο που θα θέλαμε όλοι. Δεν κρίνει αυτό μια ολόκληρη κοινωνία. Είναι ένα μεμονωμένο συμβάν, πολύ λυπηρό. Ευτυχώς δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός. Περισσότερο είναι ζήτημα ασφάλειας των δομών αυτών, που πρέπει δυστυχώς να αναθεωρήσουν τα πρωτόκολλά τους. Μήπως πρέπει να αναθεωρηθούν οι διαδικασίες εξιτηρίου από τις ψυχιατρικές δομές; Οχι, δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα αναθεώρησης των διαδικασιών εξιτηρίου από τις ψυχιατρικές δομές λόγω αυτού του περιστατικού. Νομίζω ότι αυτό ήταν πραγματικά ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει Εξεταστική για την υπόθεση των υποκλοπών. Στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα. Εσείς λέτε όχι. Γιατί;

Το ζήτημα των υποκλοπών πιστεύω ειλικρινά ότι ούτε ωφελεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ ούτε με κάποιον τρόπο ενθουσιάζει την ελληνική κοινωνία. Εχει κουραστεί ο κόσμος να ακούει τον κύριο Ανδρουλάκη από το πρωί μέχρι το βράδυ να μιλάει για αυτό το θέμα. Αλλωστε για τις υποκλοπές είχε γίνει Εξεταστική κατά το παρελθόν στη Βουλή. Εχουν συζητηθεί όλα αυτά. Εχουν βγει δικαστικές αποφάσεις, έχουν βγει εισαγγελικές πράξεις αρχειοθέτησης. Εντάξει, κάποια στιγμή η χώρα πρέπει να πάει παρακάτω.

Πώς απαντάτε στον χαρακτηρισμό «πολιτικός κωλοτούμπας» του ΠΑΣΟΚ για το Predator;

Με λυπεί πάρα πολύ το ότι ένα κόμμα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει να μιλάει σαν να είναι ο Τσίπρας του 2015, ή ο Πολάκης, ή ο Κασσελάκης, ή η Κωνσταντοπούλου. Δηλαδή η φράση «πολιτικός κωλοτούμπας», από τον κύριο Ανδρουλάκη προς εμένα, με λυπεί πραγματικά. Γιατί με τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ, που τώρα με κατηγορούν ως «πολιτικό κωλοτούμπα», βρέθηκα στα ίδια μετερίζια για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Τους συμπαθώ και είναι φίλοι μου. Εγώ δεν θα εκφραστώ για αυτούς με τον ίδιο τρόπο, με συγχωρείτε. Πραγματικά λυπάμαι.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού;

Τελικώς πρέπει να τοποθετούνται εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί; Πολλοί βουλευτές διαφωνούν. Στέλνουν και επιστολές... Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει καμία χρησιμότητα το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού. Η κοινωνία μας έχει βρει δύο ειδών συστήματα. Τα προεδρικά συστήματα, στα οποία η κυβέρνηση δεν εξαρτάται από την πλειοψηφία της Βουλής και εκεί φυσικά υπάρχει απόλυτη διάκριση εκτελεστικής-νομοθετικής εξουσίας, και τα κοινοβουλευτικά συστήματα στα οποία οι βουλευτές κατά κανόνα είναι και υπουργοί. Γιατί η ώσμωση Βουλής, δηλαδή νομοθετικού σώματος, και εκτελεστικής εξουσίας είναι πάρα πολύ έντονη. Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ του προεδρικού και του κοινοβουλευτικού συστήματος. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρα, το ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, ούτε μπορεί να προσφέρει απολύτως τίποτα. Εάν γίνει με τον τρόπο που το πρότεινε ο πρωθυπουργός στον δημόσιο διάλογο, δηλαδή το γαλλικό μοντέλο, απλώς θα προσθέσει περισσότερους βουλευτές και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στις περιφέρειες, άρα θα αυξήσει και την ανάγκη για πολιτικές εξυπηρετήσεις, δεν θα τη μειώσει. Εάν πάμε σε ένα απόλυτα ασυμβίβαστο, θα οδηγηθούμε σε μία κυβερνώσα Βουλή, η οποία θα αλλάζει πρωθυπουργούς ανά τρία εξάμηνα.

Πώς σχολιάζετε τις παρεμβάσεις του Άκη Σκέρτσου;

Ο Άκης Σκέρτσος με τον οποίο δεν έχω προσωπική σχέση, πλην της υπηρεσιακής, είναι ένας πραγματικά πολύ χρήσιμος άνθρωπος στον ρόλο του. Έχει προσφέρει στην κυβέρνηση, έχει προσφέρει στο κράτος, δεν προκαλεί, είναι ευγενής και όσες φορές εγώ προσωπικά τον έχω χρειαστεί, με έχει βοηθήσει. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκφράζει τις απόψεις του μέσω του Faceboοk και κάποιοι του προσάπτουν ότι ίσως το κάνει περισσότερο από αυτό που πρέπει και αναλογεί στον ρόλο του. Ο Ακης Σκέρτσος έχει έναν ρόλο, θα μου επιτρέψετε να πω, λίγο πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, όχι μπροστά. Αυτό καμιά φορά ορισμένους τους ενοχλεί. Δεν θα κρίνω εγώ αν έχουν δίκιο ή άδικο. Αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι όλοι είμαστε μια ομάδα και προχωράμε παρακάτω για να κυβερνηθεί η χώρα σωστά. Προς Θεού, κανείς δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανέναν.

Σας αγχώνουν τυχόν νέες δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεδομένου ότι έρχονται αποσπασματικά;

Θεωρώ απολύτως απαράδεκτο ότι έρχονται τμηματικά, αλλά στο τέλος όλοι κρινόμαστε. Αν και όταν έρθουν νέες δικογραφίες, θα τις κρίνω, όπως και την πρώτη φορά, αφού τις διαβάσω. Εμένα δεν μου αρέσει να κρίνω κάτι χωρίς να το διαβάσω. Θέλω να ξέρω τι αφορά. Οι πρώτες δικογραφίες ήταν αστείες. Αν έρθουν δεύτερες και είναι πάλι σαν τις πρώτες, θα σας πω το ίδιο.

Επιμένετε στον χαρακτηρισμό «ανάξιος» για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Ανδρουλάκης; Δηλαδή προτιμάτε ως βασικό πολιτικό αντίπαλο τον Αλέξη Τσίπρα;

Τον χαρακτηρισμό «ανάξιος» δεν τον είπα σκέτο. Τον είπα σε σχέση με τη δήλωσή του ότι θα προσβάλει με κάθε ένδικο μέσο την πράξη αρχειοθέτησης του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές. Και το είπα για τον εξής λόγο: γιατί θεωρώ αδιανόητο να είσαι αρχηγός της αντιπολίτευσης και να μη γνωρίζεις ότι η πράξη αρχειοθέτησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι νομικά απρόσβλητη. Δηλαδή δεν υπάρχει ένδικο μέσο για να την προσβάλεις γιατί δεν έχει τον χαρακτήρα δικαστικής απόφασης. Είναι τελική εισαγγελική απόφαση και δεν υπάρχει ανώτερος εισαγγελικός βαθμός από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι ο ανώτατος εισαγγελικός βαθμός στην Ελλάδα. Αρα, έχεις μια εισαγγελική απόφαση στον ανώτατο εισαγγελικό βαθμό. Δεν υπάρχει τρόπος να προσβάλεις νομικά την πράξη αρχειοθέτησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οχι τη συγκεκριμένη, την οποιαδήποτε. Αν αυτό δεν το ξέρει ο κύριος Ανδρουλάκης, με συγχωρείτε, είναι ανάξιος για τη θέση του. Και να φανταστείτε ότι η πράξη βγήκε το πρωί, τη συνέντευξη Τύπου την έκανε το απόγευμα και δεν βρέθηκε ούτε ένας, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, να του εξηγήσει ότι είναι νομικά απρόσβλητη. Γι’ αυτό τον χαρακτήρισα «ανάξιο». Όταν θέλεις να κυβερνήσεις μία χώρα, πρέπει να ξέρεις πολύ καλά για τι πράγμα μιλάς. Γιατί αυτά που θα πεις, θα επηρεάσουν τις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Με τα ποσοστά σας στις δημοσκοπήσεις αυτοδυναμία δεν μπορεί να επιτευχθεί. Υπάρχει τρόπος να ανακάμψετε;

Δεν έχω την ίδια εκτίμηση με εσάς. Η Νέα Δημοκρατία με αυτά τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις μπορεί μια χαρά να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Είναι άλλο πράγμα η δημοσκόπηση και άλλο πράγμα η κάλπη. Είμαι πολύ αισιόδοξος και, να σας πω και την αλήθεια, πιστεύω ότι τελικά θα την πάρουμε την αυτοδυναμία και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή.

Γιατί, όπως δηλώσατε, «στενοχωριέστε όταν πηγαίνετε επίσκεψη σε νοσοκομείο και δεν βρίσκεστε αντιμέτωπος με κομμουνιστές»;

Ο κομμουνισμός ως ιδεολογία γενικά σε όλον τον πλανήτη έχει περίπου εξαφανιστεί. Εχει μείνει στη Βόρεια Κορέα και στην Κούβα, σε λίγο δεν θα είναι ούτε εκεί. Σε όλον τον κόσμο το να πεις ότι είσαι κομμουνιστής θεωρείται σχεδόν αστείο. Στην Ελλάδα ακόμα έχουμε ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα. Αυτό από μόνο του μου προκαλεί μια κάποια εντύπωση. Είμαστε μια εξαίρεση σε μια παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα χωρίς κομμουνιστές. Και εμείς έχουμε, ωραίο είναι. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους. Οταν επισκέπτομαι τα νοσοκομεία, εμφανίζονται με κάτι ντουντούκες και φωνάζουν. Συνήθως αυτά που λένε δεν έχουν σχέση με την υγεία, είναι για άλλα θέματα, για το ΝΑΤΟ, την Αμερική και το Ισραήλ, αλλά δεν πειράζει. Δίνουν ένα χρώμα στις επισκέψεις μου, χωρίς να είναι βίαιοι, το τιμώ αυτό. Βία έχει μόνο η άκρα Αριστερά, όχι το ΚΚΕ.