fbpx

Αδωνις Γεωργιάδης στην εφημερίδα “tomanifesto”: Ας καταλάβουν κάποιοι ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στην ώρα τους

by pavlos

Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι ειλικρινής και απολύτως σαφής για τα παράνομα λογισμικά: «Καμία κυβέρνηση στον πλανήτη δεν μπορεί να διασφαλίσει το απολύτως απόρρητο των επικοινωνιών. Αυτά δεν ισχύουν για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτά ισχύουν για τον πλανήτη Γη», για να περάσουμε στη συνέχεια της συνέντευξης που εξασφάλισε «tomanifesto» στα θέματα που άπτονται του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την πρόοδο του μέτρου κατά της ακρίβειας με το «καλάθι του νοικοκυριού», για το οποίο ο υπουργός δηλώνει ικανοποιημένος και ζητεί από τον κόσμο «να μας έχει εμπιστοσύνη. Θα υπάρχει ορατό αποτέλεσμα για την τσέπη των πολιτών».

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Τελικά, κύριε υπουργέ, η φράση «όλα στο φως» για την υπόθεση των υποκλοπών μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Και εάν ναι, μετά την παραδοχή ότι παράνομα λογισμικά κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, πώς μπορεί η κυβέρνηση να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών;

Για να μιλάμε απολύτως σοβαρά και με ειλικρίνεια στους πολίτες, στον σύγχρονο κόσμο των smart phones καμία κυβέρνηση στον πλανήτη δεν μπορεί να διασφαλίσει το απολύτως απόρρητο των επικοινωνιών, διότι τα τηλέφωνα αυτά είναι έτσι φτιαγμένα και τα κακόβουλα λογισμικά είναι έτσι φτιαγμένα που το hacking είναι πιθανόν. Δεν λέω ότι είναι  εύκολο, είναι όμως δυστυχώς πιθανό. Αλλωστε, όλη η κουβέντα περί κυβερνοασφάλειας, που όπως γνωρίζετε είναι από τα μεγάλα θέματα του πλανήτη, συμπεριλαμβάνει και την παράνομη παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων. Ο λόγος που έχουμε WhatsApp ή Viber που είναι κρυπτογραφημένες οι συνομιλίες, είναι γιατί ο κόσμος φοβάται ότι μπορεί να παρακολουθείται το τηλέφωνο. Αυτά δεν ισχύουν για την Ελλάδα και για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτά ισχύουν για τον πλανήτη Γη. Καλό είναι να ξέρουμε σε ποιον κόσμο ζούμε.

 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους . Με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό ή έρχεται πιο κοντά η προσφυγή στις κάλπες;

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εχω βαρεθεί αυτά τα 3,5 χρόνια να απαντώ συνεχώς στο ερώτημα περί πρόωρων εκλογών. Δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τελεία. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται στην ώρα τους.

 

Το «καλάθι του νοικοκυριού» κλείνει την πρώτη εβδομάδα του. Χρειάστηκε ήδη να προχωρήσετε σε κάποιες αλλαγές, όπως π.χ. στις σημάνσεις που τοποθετούνται στα προϊόντα. Είστε ικανοποιημένος από τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής του μέτρου; Πόσο σίγουρος είστε ότι «θα δουλέψει ο ανταγωνισμός»; 

Δεν θριαμβολογούμε, δηλώνω όμως ικανοποιημένος. Δόθηκαν αρκετά προϊόντα σε χαμηλές τιμές και ο ανταγωνισμός φάνηκε ότι δούλεψε την πρώτη εβδομάδα αρκετά, για αυτό και είχαμε και νέα πτώση των τιμών από δύο αλυσίδες. Ομως, η επιτυχία ή η αποτυχία του μέτρου θα κριθεί σε βάθος χρόνου και όχι σε μία εβδομάδα. Είμαστε από πάνω, δουλεύουμε σκληρά και κάνουμε διορθωτικές κινήσεις. Ο κόσμος να μας έχει εμπιστοσύνη. Θα υπάρχει ορατό αποτέλεσμα για την τσέπη των πολιτών.

 

Οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ συνεργάζονται όσο θα θέλατε στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών;

Οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια, σίγουρα όχι όλες την ίδια, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, αλλά έτσι είναι ο ανταγωνισμός. Επαναλαμβάνω το τι κάνει ο καθένας θα φανεί σε βάθος χρόνου.

 

Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους καταναλωτές; Εχει βοηθηθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός ή η λίστα με τα προϊόντα δεν τους ικανοποιεί όσο θα ήθελαν;

Οι καταναλωτές είναι από τη μια επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου, κάτι που είναι λογικό για κάτι τόσο καινούργιο. Από την άλλη, όμως, έχουν αγοράσει μαζικά προϊόντα από το καλάθι, πράγμα το οποίο μας βοηθάει. Οσο περισσότερος κόσμος αγοράζει πράγματα από το καλάθι, τόσο θα πιέζονται οι τιμές στο καλάθι προς τα κάτω και όσο το καλάθι πηγαίνει προς τα κάτω, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις υπόλοιπες τιμές του σουπερμάρκετ. Είναι σημαντικό ο καταναλωτές να είναι  σύμμαχοί μας στην προσπάθεια για το καλάθι.

 

Είναι δύσκολο το στοίχημα των ελέγχων στην αγορά; Επαρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαθέτει το υπουργείο;

Οταν αναλάβαμε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κανένας. Φτιάξαμε νόμο, ιδρύσαμε τη ΔΙΜΕΑ, προσλάβαμε ελεγκτές, φτιάξαμε μεικτά κλιμάκια και τώρα έχουμε βάλει και τη ΔΙΜΕΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης για να τους δώσουμε και υλικοτεχνική υποδομή που θα κάνει τη ΔΙΜΕΑ πραγματικά ικανή να φέρει εις πέρας κάθε είδους έλεγχο με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Αρα, η κριτική που μας ασκείται είναι άδικη. Αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Και τα πρόστιμα και οι έλεγχοι που έχουμε κάνει είναι περισσότεροι από όσοι έχουν γίνει στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Βέβαια το πρόβλημα είναι  μεγάλο και ο κόσμος ζητάει ακόμα περισσότερα. Ομως πρέπει να σας πω ότι  το σύστημα δουλεύει.

 

Πώς θα καταφέρετε να περιορίσετε, ελέγξετε αυξήσεις και ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα που θα είναι εκτός «καλαθιού»;

Η διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους ισχύει οριζόντια και έξω από το καλάθι. Δεν έχει αρθεί. Αρα, δεν μπορεί κάποιος να ανεβάσει τις τιμές έξω από το καλάθι άκριτα. Αφήστε δε που λόγω ανταγωνισμού απ’ ό,τι φαίνεται από τις πρώτες μέρες, περισσότερο το καλάθι τραβάει τα προϊόντα και τα έξω από το καλάθι προς τα κάτω, παρά το αντίθετο.

 

Εχετε προτείνει και σε άλλους κλάδους να δημιουργήσουν το δικό τους «καλάθι»; Υπάρχει ανταπόκριση;

Μιλάμε με πολλούς κλάδους. Δεν έχει ωριμάσει με κάποιον η σχετική συζήτηση για να μπορώ να κάνω ανακοίνωση. Πιστεύω ότι όταν θα δουν όλοι ότι το καλάθι δουλεύει σωστά, θα ακολουθήσουν.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα