Στα χνάρια του προκατόχου του πορεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης και στην οικονομία -μετά τη συνέπεια που επιδεικνύει και στη συνέχιση του λαϊκισμού- καθώς πήγε σήμερα στις Βρυξέλλες για να ζητήσει, σχεδόν, νέα μνημόνια, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση για τη σαφή θέση της υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, χωρίς όμως αυτή να πνίγει την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίτροπο Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας είναι σε θετική κατεύθυνση και το κόμμα του την στηρίζει. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε μάλιστα ότι «αντί η κυβέρνηση να λέει μισόλογα, θα έπρεπε να την στηρίζει ενεργά». Προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης αναπολεί τις «δόξες» του Αλέξη Τσίπρα, που κατάφερε να φέρει ένα αχρείαστο μνημόνιο, φορτώνοντας τη χώρα με πάνω από 100 δισ. ευρώ χρέος ή είναι αδιάβαστος. Αλλιώς θα αντιλαμβανόταν ότι είναι σε όφελος της χώρας η θέση που κρατά η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, τέτοια που υπερασπίζεται τη μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική πολιτική.
Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης, θεωρώντας ότι πρωτοτυπεί, ζήτησε τη θέσπιση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου για τις καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση ως προς την κάλυψη ζημιών και απωλειών. Τη διεύρυνση όλων των πιθανών χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε η ευρωπαϊκή αρωγή, σε τέτοιες περιπτώσεις, να εκδηλώνεται στην πράξη έχει αναδείξει και παλέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ, αποστέλλοντας και σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε επίσης πως στηρίζει την αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την πολιτική προστασία και υποστήριξε τη σημασία μόνιμης θεσμοθέτησης του ταμείου ανάκαμψης.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως από το ταμείο επωφελούνται κυρίως μεγάλες εταιρείες. «Δεν στηρίζονται επαρκώς οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες μένουν απέξω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ούτε η κοινωνική και στεγαστική πολιτική όπως στην Πορτογαλία, ενώ για την υγεία πάει 4% της χρηματοδότησης με τον μέσο όρο στην ΕΕ να είναι στο 10%» σημείωσε.