Στην Ελλάδα, η άδεια μητρότητας για εργαζόμενες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαρκεί 17 εβδομάδες (8 εβδομάδες πριν και 9 μετά τον τοκετό). Εάν ο τοκετός είναι πρόωρος, η άδεια αναπροσαρμόζεται ώστε να καλύπτει το συνολικό διάστημα των 17 εβδομάδων.
Επιπλέον, η μεταγεννητική άδεια των 9 εβδομάδων παρέχεται και σε γυναίκες που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή υιοθεσίας (για παιδιά έως 8 ετών). Οι αποδοχές κατά την άδεια προέρχονται από τον εργοδότη, τον ασφαλιστικό φορέα, καθώς και τη ΔΥΠΑ.
Η εργαζόμενη έχει επίσης δικαίωμα μείωσης του ημερήσιου ωραρίου της κατά μία ώρα για 12 μήνες, και κατά επιπλέον έξι μήνες μετά το πρώτο έτος, κατόπιν συμφωνίας με τον εργοδότη. Παράλληλα, οι πατέρες δικαιούνται άδεια 14 ημερών με αποδοχές κατά τη γέννηση ή υιοθεσία του παιδιού.
Τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
Αυστρία
Οι μητέρες δικαιούνται 16 εβδομάδες άδεια μητρότητας (8 πριν και 8 μετά τον τοκετό), με το επίδομα να βασίζεται στους τρεις τελευταίους μισθούς. Οι πατέρες έχουν δικαίωμα σε ένα μήνα άδειας μετά τη γέννηση, εφόσον έχουν εργαστεί για τουλάχιστον 182 ημέρες.
Βουλγαρία
Η άδεια μητρότητας φτάνει τις 410 ημέρες (45 πριν τη γέννηση) με το 90% του μισθού να καταβάλλεται από το Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας. Οι πατέρες δικαιούνται 15 ημέρες άδειας με το 90% του μισθού.
Γαλλία
Η άδεια μητρότητας κυμαίνεται από 16 έως 46 εβδομάδες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ η άδεια πατρότητας περιλαμβάνει 11 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Ισπανία
Οι μητέρες και οι πατέρες δικαιούνται 16 εβδομάδες άδειας έκαστος, με τις πρώτες 6 εβδομάδες υποχρεωτικά να λαμβάνονται μετά τη γέννηση.
Σουηδία
Οι γονείς δικαιούνται 480 ημέρες γονικής άδειας, εκ των οποίων οι 90 είναι αποκλειστικά για κάθε γονέα. Οι ημέρες αυτές μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλους φροντιστές.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η άδεια μητρότητας διαρκεί έως 52 εβδομάδες, με τις πρώτες 26 να θεωρούνται κανονική άδεια και τις υπόλοιπες 26 ως πρόσθετη. Οι πατέρες έχουν δικαίωμα για 1-2 εβδομάδες άδειας.
Γερμανία
Η Γερμανία προχωρά σε μεταρρυθμίσεις με νέο νομοσχέδιο που παρέχει δικαίωμα άδειας μητρότητας σε περιπτώσεις αποβολών μετά τη 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Η ισχύουσα νομοθεσία προσφέρει στις εργαζόμενες 14 εβδομάδες άδειας (6 πριν και 8 μετά τον τοκετό), αλλά οι αποβολές δεν καλύπτονταν πλήρως. Αν το νομοσχέδιο εγκριθεί στις 14 Φεβρουαρίου, θα εφαρμοστεί από 1η Ιουνίου, καλύπτοντας περιπτώσεις μεταξύ της 13ης και της 24ης εβδομάδας κύησης, με περίπου 6.000 γυναίκες ετησίως να επωφελούνται. Ωστόσο, οι αποβολές πριν από την 12η εβδομάδα (84.000 περιπτώσεις) παραμένουν εκτός κάλυψης.