Σε ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού, μαζί με τους Γιάννη Παπαγιάννη και Νίκο Σβέρκο, όπου ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη για τις θέσεις που εξέφρασε κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ, προσπάθησε να παρουσιάσει τις θέσεις αυτές ως έχουσες μεν προσωπικά στοιχεία, αλλά όχι αντίθετες δε, με τις θέσεις που έχουν ομόφωνα ψηφίσει κατά το συνέδριο του κόμματος, το 2022.

Ο δημοσιογράφος της Αυγής, Νίκος Σβέρκος, αντέτεινε στον Κώστα Ζαχαριάδη ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει τα Stock Options δυο ή τρεις φορές μέσα στη Βουλή, συνεπώς αυτό κάνει τον Στέφανο Κασσελάκη υπονομευτή του κόμματος, σύμφωνα με το ίδιο το σκεπτικό των «προεδρικών», που κατηγορούν τα στελέχη των συνιστωσών για υπονόμευση. Αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο έφτασε, ο Κώστας Ζαχαριάδης προσπαθώντας να ελιχθεί υποστήριξε ότι «οι απόψεις είναι συνθέσιμες μέσα στο κόμμα», αδειάζοντας ουσιαστικά ολόκληρη την διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα, έως και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας.

Τελικά, το μόνο που κατάφερε να κάνει, ήταν να δικαιώσει για μια ακόμη φορά την ρήση της αείμνηστης Μαλβίνας Κάραλη για τον Συνασπισμό (του οποίου διάδοχο σχήμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ): «Ο Συνασπισμός δεν είναι κόμμα, είναι δέκα "πισινοί" που ψάχνουν για καρέκλα», αφού με περισσή ευκολία, μπορούν αύριο να υποστηρίξουν τα ακριβώς αντίθετα με αυτά που υποστηρίζουν σήμερα, αρκεί να είναι πολιτικώς επωφελή για τους εαυτούς τους. 

Η δήλωση Ζαχαριάδη

Νίκος Σβέρκος: «Ακούμε κριτική από πάρα πολλά στελέχη, που αφορούν τον πυρίνα της πολιτικής που έχει εκφράσει μέχρι στιγμής ο κύριος Κασσελάκης. Δηλαδή, ήταν πάρα πολλά τα στελέχη τα οποία είπαν ότι για παράδειγμα στον ΣΕΒ, υπήρξαν υποχωρήσεις ή μετακινήσεις από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιώργος Κακούσης: «Θα το παλέψετε στο επίπεδο των Stock Options;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Οι θέσεις του κάθε χώρου καθορίζονται μέσα από τις συλλογικές αποφάσεις και μέσα από τις συνεδριακές αποφάσεις. Με αυτή την έννοια, αυτό το οποίο χαράσσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, είναι οι αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου, που στο πολιτικό κείμενο ήταν ομόφωνες και βεβαίως, όλα όσα έχουμε πει σε αυτή τη διαδρομή».

Νίκος Σβέρκος: «Άρα είναι προσωπικές οι θέσεις του κυρίου Κασσελάκη; Δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε σε μια συζήτηση, πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία δεν πιάνουν όλη τη γκάμα των θεμάτων. Το γεγονός ότι ο οποιοσδήποτε πάει σε μια συζήτηση και πιάνει μια γκάμα θέσεων -που μπορεί να έχουν προσωπικά στοιχεία- αλλά αυτές δεν έρχονται σε ευθεία σύγκρουση, ούτε υπονομεύουν τη συλλογική θέση, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μια μεταστροφή».

Άννα Λιβαθυνού: «Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι οι δηλώσεις Κασσελάκη δεν ήταν βάσει του καταστατικού του κόμματος, σαν να μη γνώριζε το καταστατικό του κόμματος. Άρα, ήταν οι προσωπικές του απόψεις».

Νίκος Σβέρκος: «Τα Stock Options τα έχει απορρίψει δυο ή τρεις φορές στη Βουλή ο κύριος Τσίπρας. Άρα αυτό τι σημαίνει; Ότι είναι υπονομευτής ο κύριος Κασσελάκης, όπως έχουν χαρακτηρίσει άλλους που έχουν διαφορετικές θέσεις;»

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είδατε τώρα ότι άμα σκεφτόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο..»

Νίκος Σβέρκος: «Ναι, αλλά είναι πρόεδρος κόμματος, καταλάβατε; Εδώ υπάρχει το προβληματικό σημείο».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Να τα ξεκαθαρίσουμε: εγώ πιστεύω ότι οι απόψεις είναι συνθέσιμες μέσα στο κόμμα, οι ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της Αριστεράς, άρα είναι ένα κόμμα το οποίο κατά προτεραιότητα θέλει να δει τα συμφέροντα των εργαζομένων, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και επάνω σε αυτή τη θέση αρχής, εξειδικεύουμε με κάποια επιχειρήματα».