«Η ηγεσία ενός κόμματος δεν είναι μόνο ο πρόεδρός του, είναι και τα στελέχη. Ολοι μαζί θα μπορέσουμε να ανατάξουμε το χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν είναι ένα κόμμα προεδρικοκεντρικό, είναι ένα κόμμα των μελών. Ο πρόεδρός μας δεν είναι όργανο», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, όπου φιλοξενήθηκε μετά από ένα ακόμη αποτυχημένο εμπάργκο (νομίζω το τέταρτο, αλλά μπορεί και να έχω χάσει το μέτρημα) του κόμματός του στον συγκεκριμένο σταθμό. Κατά τον ίδιο η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ «σχετίζεται με την ευρύτερη δυσκολία που υπάρχει στον δικό μας χώρο και δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας». Θυμίζω ότι ακριβώς η ίδια δικαιολογία ειπώθηκε και στις ήττες των βουλευτικών εκλογών του 2019 και του 2023. Σταθερά το πρόβλημα είναι «η αδυναμία επικοινωνίας του μηνύματος στη βάση».

Ο Ζαχαριάδης αναφέρθηκε και στα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: ««Θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα στη Βουλή για κοινές προτάσεις οι οποίες αφορούν τα εργασιακά ζητήματα, τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, οι δύο χώροι έχουν τη δική τους διαδρομή, τη δική τους ιστορία και τη δική τους ύπαρξη και υπάρχει λόγος. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Σπίρτζης λέει για κοινά ψηφοδέλτια, νομίζω ότι είναι κάτι βιαστικό. Δεν μπορεί να διαλυθεί ένα κόμμα που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι ιστορικό κεκτημένο και πρέπει να έχει την πορεία του (…). Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διευρυνθούμε και να ανασυγκροτηθούμε».

Οπως έγραφα χθες, δεν υπάρχει περίπτωση κοινής καθόδου ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Κυρίως γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει πολιτική ταυτότητα στο χώρο και ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως γνωρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα τους οδηγήσει στην κομματική (και υπαρξιακή) εξαΰλωση.