Η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα, καθώς ο Αχμέντ αλ Σάρα, πρώην στέλεχος της Αλ Κάιντα, αυτοανακηρύχθηκε «Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας». Αν και αρχικά παρουσιαζόταν ως μεταβατικός ηγέτης, η πρόσφατη κίνησή του να αφαιρέσει τη λέξη «μεταβατικός» από τον τίτλο του σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής αμφισβητούμενης εξουσίας.
Ένα καθεστώς βασισμένο στη δύναμη των όπλων
Ο Σάρα δεν ανέλαβε την ηγεσία της χώρας μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά χάρη στην ισχύ των όπλων και την υποστήριξη ένοπλων σουνιτικών φατριών. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτή η πρακτική θυμίζει περισσότερο πραξικόπημα παρά μια οργανωμένη πολιτική μετάβαση. Ο Σύρος επαναστάτης Μαζέν Εζι τονίζει ότι η πολιτική διαδικασία αποκλείει σημαντικές εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, όπως τους Κούρδους, τους Δρούζους, τους Χριστιανούς και τους Αλαουίτες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον διχασμού στη χώρα.
Απομόνωση από τον λαό, προσέγγιση των ισχυρών
Ο Αχμέντ αλ Σάρα έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στη συνάντηση με ξένους αξιωματούχους και ισχυρούς παράγοντες, όπως υπουργούς Εξωτερικών και επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών, ενώ δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τις οικογένειες των θυμάτων του πολέμου ή τις τοπικές κοινότητες που υπέφεραν. Παρότι η ανατροπή της δυναστείας Άσαντ θεωρήθηκε θρίαμβος για πολλούς, οι κινήσεις του νέου ηγέτη δείχνουν ότι το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο.
Οι Κούρδοι και η διαρκής διαμάχη για τον έλεγχο
Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει ο Σάρα είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στα βορειοανατολικά της χώρας. Η προσπάθειά του να απαιτήσει την άνευ όρων παράδοση των όπλων τους έχει αποτύχει, καθώς οι Κούρδοι ηγέτες επιμένουν ότι οποιαδήποτε συνεργασία θα πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία συμφωνημένους όρους.
Third, the factions that pledged allegiance to Mr. Al-Sharaa primarily represent one Syrian group—the Sunni community. 6
— Mazen Ezzi مازن عزي (@MazenEzzi) January 29, 2025
Κίνδυνος επιστροφής στον ισλαμισμό
Ο τρόπος που θα κυβερνήσει ο Σάρα παραμένει προς ώρας ασαφής, ωστόσο, αν η οικονομία της χώρας καταρρεύσει, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να επιστρέψει στις ριζοσπαστικές του ιδεολογίες, επιβάλλοντας ένα θεοκρατικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Οι πρόσφατες ιστορικές εξελίξεις δείχνουν ότι η εδραίωση δικτατοριών στη Μέση Ανατολή συνοδεύεται συχνά από συνδυασμό καταστολής και θρησκευτικού φανατισμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Συρία σε μια νέα σκοτεινή περίοδο.
أشكر أخي سمو الأمير تميم بن حمد آل ثاني أمير دولة قطر على زيارته الكريمة، ونتطلع اليوم لبناء شراكة استراتيجية تعود بالنفع على الشعبين السوري والقطري.
— رئاسة الجمهورية العربية السورية (@G_CSyria) January 30, 2025
السيد: أحمد الشرع
رئيس الجمهورية العربية السورية#رئاسة_الجمهورية_العربية_السورية pic.twitter.com/vSCuD7To17
Το δίλημμα της αλλαγής
Η πτώση ενός αυταρχικού καθεστώτος δεν εγγυάται απαραίτητα τη δημοκρατία και την πρόοδο. Ενώ η απομάκρυνση του Άσαντ θεωρήθηκε ως βήμα προς την ελευθερία, ο Σάρα διαφαίνεται να ακολουθεί παρόμοια μονοπάτια εξουσίας.