Η άρση των οικονομικών κυρώσεων είναι το κλειδί για τη σταθερότητα στη Συρία ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ασάντ αλ Σιμπάνι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας,.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία δήλωσε σήμερα ότι η άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Δαμασκό επί προεδρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, αποτελεί το «κλειδί» για τη σταθερότητα στη σπαραγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο Ασάντ αλ Σιμπάνι συμμετείχε σε συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, έναν μήνα μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από συμμαχία ισλαμιστών ανταρτών.

Η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Δαμασκό μετά την καταστολή από το καθεστώς Άσαντ των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας το 2011, που οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 600.000 ανθρώπους και υποχρέωσε εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Ο λόγος για αυτές τις κυρώσεις βρίσκεται πλέον στη Μόσχα», σημείωσε ο Σιμπάνι, αναφερόμενος στον έκπτωτο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία. Συμπλήρωσε ότι «ο συριακός λαός δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί» από αυτές τις κυρώσεις.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η οικονομία της Συρίας θα είναι ανοικτή σε ξένες επενδύσεις, ενώ προανήγγειλε συνεργασίες με κράτη του Κόλπου στον τομέα της ενέργειας.

Αρκετές χώρες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αξιολογήσουν τις ενέργειες της νέας συριακής ηγεσίας – στην οποία κυριαρχεί η ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία – προτού χαλαρώσουν τις κυρώσεις.

Στις 12 Ιανουαρίου, η Σαουδική Αραβία ζήτησε την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Συρία, μετά τη διάσκεψη του Ριάντ στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.