Σήμερα Σάββατο (28/10), στις 10:30 έγινε η κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και στις 11:00 ξεκίνησε η παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό στην παρέλαση των στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων, ενώ νωρίτερα θα παραστεί στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι συστοιχίες μαχητικών αεροσκαφών F16, ελικοπτέρων chinook και apache, λίγο πριν ολοκληρωθεί η παρέλαση έκοψαν την ανάσα.

Ιδιαίτερη στιγμή στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ήταν η πτήση του σμηναγού Χρήστου Πάρι Χαρίτου με το μαχητικό αεροσκάφος F-16, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων "ΖΕΥΣ" της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σμηναγός Χρήστος Χαρίστος: Οι ελεύθερες ψυχές φυλάνε ελεύθερες πατρίδες - Σακελλαροπούλου: Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί

Στη διάρκεια της επίδειξης της ομάδας «ΖΕΥΣ» στον ουρανό της πόλης, ο Ίκαρος Χ. Χαρίτος έστειλε το μήνυμά του, στο οποίο ανέφερε: «Καλημερα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα, μονο οι ελεύθερες ψυχές φυλάνε ελεύθερες πατρίδες. Τιμη και δοξα σε εκεινους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».

Από την εξέδρα των επισήμων, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην πατρίδα. «Η πατρίδα σάς ευγνωμονεί» είπε μέσω ασυρμάτου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τα πολιτικά τμήματα, σχολεία και συλλόγους, ενώ κυρίαρχο ρόλο είχε το στρατιωτικό κομμάτι.

Σε άψογο σχηματισμό παρήλασαν στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου τα σύγχρονα άρματα μάχης τύπου Leopard 1 και 2, αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Panjer 2000 και αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών, πυραυλικά συστήματα MLRS, XOK, τμήματα του μηχανικού εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113 και M117, αυτοκινούμενοι όλμοι, οχήματα ηλεκτρονικού πολέμου και πολλά ακόμη.

Δείτε την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη:

Αναλυτικά, την παρέλαση παρακολούθησααν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Μιχάλης Γεωργάλλας, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ Σταύρος Καλαφάτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, η υφυπουργόςΤουρισμού Ελενα Ράπτη, ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της " Ελληνικής Λύσης" Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της "ΝΙΚΗΣ" Δημήτρης Νατσιός, ο πρόεδρος των "ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ" Βασίλης Στίγκας, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.