Η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου γέμισε για ακόμη μία φορά με τιμή, υπερηφάνεια και φυσικά αγάπη για τη Πατρίδα τους εκατομμύρια Έλληνες σε εσωτερικό και εξωτερικό υπενθυμίζοντάς σε εχθρούς, αλλά και φίλους πως η όταν τα δύσκολα έρχονται τότε οι Έλληνες δεν διστάζουν να βγούνε μπροστά, να υπερασπιστούν αξίες και ιδανικά και πολλές φορές να θυσιαστούν μπροστά στην γεύση της γλυκιάς ελευθερίας.

Το Έπος του 40 το οποίο αναβίωσε για ακόμη μία χρονιά πριν από λίγες ώρες γέμισε εθνική υπερηφάνεια χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι παρακολούθησαν την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, γιορτάζοντας την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον ισχυρό και αποφασιστικό αποτρεπτικό παράγοντα που φρουρεί αποτελεσματικά τα ελληνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθιστώντας την χώρα μας μια όαση ασφαλείας και σταθερότητας μέσα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Φρουροί της Πατρίδας λοιπόν και αιώνιοι θεματοφύλακες του δυτικού πολιτισμού!

Άλλωστε όπως μαρτύρησαν και οι εκπληκτικές εικόνες της ΕΡΤ, οικογένειες με μικρά παιδιά παρακολούθησαν την παρέλαση, ενώ έντονο ήταν το χειροκρότημα και μεγάλη η συγκίνηση για τους ανάπηρους πολέμου,  και φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα με τις εντυπώσεις να κλέβουν για ακόμη μία φορά οι ΛΟΚ (Λόχοι Καταδρομέων), τα περίφημα Βατράχια (ΟΥΚ) και φυσικά ο εκκωφαντικός ήχος των αιθέρων από τους κινητήρες των F-16, Mirage 200-5 και φυσικά του θρυλικού Spitfire που συνοδεύονταν από F-16.

Βέβαια ειδική μνεία και για το γεγονός, ότι για πρώτη φορά, πέταξαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τα Rafale F3R.

Παράλληλα, να σημειωθεί, ότι σε άψογους σχηματισμούς παρέλασαν μαζί με τους καταδρομείς και ο λόχος ειδικής σύνθεσης αποτελούμενος από Αλεξιπτωτιστές, χιονοδρόμους, αμφίβιους καταδρομείς, αλλά και η 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία, ενώ τα νεοπαραληφθέντα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, ξεχώρισαν και εκείνα με τη σειρά τους , όπου εντυπωσίασαν μαζί με τα άρματα  μάχης, τα υπερσύγχρονα Leo 2 Hell αλλά και το αυτοκινούμενο πυροβολικό μάχης.

Τα μηνύματα των πολιτικών και της ΠτΔ

Το μήνυμα της Σακελλαροπούλου 

«Το “ΟΧΙ” στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στη φασιστική εισβολή και η ηρωική αντίσταση του λαού μας αποτελούν μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, την οποία με σεβασμό τιμήσαμε στη σημερινή παρέλαση», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Το πνεύμα της εθνικής ενότητας που σφυρηλατήθηκε στο αλβανικό έπος είναι πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας», τόνισε η κα Σακελλαροπούλου και υπογράμμισε: «Είμαστε περήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης υπερασπίζονται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

28η Οκτωβρίου-Μητσοτάκης: Να παραδώσουμε μια πατρίδα πιο ισχυρή 

«Το δικό μας χρέος είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μία πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα, μία πατρίδα πιο δίκαιη», δήλωσε – μεταξύ άλλων – από τα Ιωάννινα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

«Η πατρίδα μας ηλιόλουστη, υποδέχεται σήμερα την εθνική μας εορτή. Η καρδία του Ελληνισμού κτυπά πάντα λίγο πιο δυνατά εδώ πέρα, στα Γιάννενα στο Καλπάκι στην Ήπειρο, γιατί εδώ πριν από 82 χρόνια αμυνθήκαμε απέναντι σε μια απρόκλητη επίθεση και η γενιά ,αυτή γενιά του ’40 έκανε το χρέος της απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Ιστορία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου.

«Το δικό μας χρέος, είναι να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά,σε αυτά τα παιδιά που παρέλασαν κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία με χαμόγελο με αισιοδοξία με υπερηφάνεια μια πατρίδα πιο ισχυρή, μία πατρίδα πιο ασφαλή, μία πατρίδα πιο ευημερούσα μία πατρίδα πιο δίκαιη. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό θα το πετύχουμε. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

28η Οκτωβρίου-Τσίπρας: «Παλεύουμε για μια πατρίδα ελεύθερη και ισχυρή»

Με το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Ο λαός», ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου σε όλο τον Ελληνισμό.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Facebook για την 28η Οκτωβρίου ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε τους πρώτους στίχους από το ποίημα του Ρίτσου και συνέχισε μιλώντας για την γενναιότητα των Ελλήνων απέναντι στον φασισμό: «Αυτός ο μικρός λαός αντιστάθηκε και νίκησε τη φασιστική βία του Μουσολίνι. Αντιστάθηκε στην εγκληματική ωμότητα του χιτλερικού ναζισμού. Όρθωσε πεινασμένος και ξυπόλητος το ανάστημά του στη βία του φασισμού και του ναζισμού, στο έπος της εθνικής αντίστασης».

«Συνεχίζουμε σήμερα σε άλλες συνθήκες αυτόν τον αγώνα. Σε μια εποχή πολέμου, ρευστότητας και απειλών. Στηρίζουμε την ειρήνη, αλλά είμαστε ενωμένοι απέναντι στις τουρκικές απειλές και δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» έγραψε.

Κατέληξε λέγοντας πως: «Η Ιστορία έδειξε ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Είναι μισή χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, αντίσταση, ενότητα και αγώνα. Μ’ αυτό τον αγώνα, γι’ αυτά τα ιδανικά, τιμάμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου. Δεν ξεχνάμε εκείνους που πολέμησαν κι έδωσαν τη ζωή τους. Και κυρίως δε ξεχνάμε ΓΙΑΤΙ πολέμησαν. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!»

Μήνυμα Ανδρουλάκη για την 28η Οκτωβρίου

«Το έπος του ΄40 είναι ένα διαχρονικό σύμβολο θυσίας για την πατρίδα», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Όπως προσθέτει: «Τη σημερινή εποχή των γεωπολιτικών αναταραχών και της μεγάλης αβεβαιότητας οφείλουμε να εργαστούμε για την ενίσχυση της θέσης της χώρας με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με αίσθημα ενότητας να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε κάθε είδους αναθεωρητισμό και ιδιαίτερα της προκλητικής τουρκικής ηγεσίας. Κάθε διάλογος πρέπει να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και όχι στο δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό όταν κάποιοι αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις από εταίρους ή την ηγεσία του ΝΑΤΟ. Ούτε βέβαια νέες συμφωνίες για εξοπλιστικά προγράμματα. Η θυσία των Ελλήνων στο έπος του ΄40 θα αποτελεί διαχρονικά μια πυξίδα ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους μας. Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες», καταλήγει το μήνυμα του κ.Ανδρουλάκη.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Γιορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του ‘40. Καμαρώσαμε τα τμήματα της πολιτικής, αλλά και βέβαια της στρατιωτικής παρέλασης. Νιώσαμε το ηθικό, το φρόνημα, είδαμε το παράστημα αυτών που συμμετείχαν, νιώσαμε περήφανοι μαζί τους».

Τζορτζ Τσούνης: Χρέος μας να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία

Το «παρών» στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου έδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία των χωρών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Τσούνης είπε στα ελληνικά ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι σήμερα στη Θεσσαλονικη» και συνέχισε στα αγγλικά υπενθυμίζοντας πως όταν ήρθε τον Μάιο στη χώρα μας «γιορτάζαμε τη νίκη της Ευρώπης. Μου θύμισαν, όμως, ότι οι Έλληνες δεν γιόρτασαν το τέλος του πολέμου αλλά την είσοδό τους σε αυτή και αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει το ελληνικό πνεύμα και τον χαρακτήρα».

«Όταν είναι δύσκολα τα πράγματα, όταν κρίνονται θέματα δικαιοσύνης και ισότητας οι Έλληνες δινουν το “παρών”, το φιλότιμό (σ.σ. τη λέξη την είπε στα ελληνικά) τους υπαγορεύει να πολεμούν όταν η δημοκρατία απειλείται» συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Τζορτζ Τσούνης χαρακτήρισε «τιμή» να υπηρετεί «στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία» τονίζοντας ότι «έχουμε μια ειδική αποστολή να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία».

«Είτε θα έχουμε δημοκρατία είτε θα έχουμε απολυταρχία. Η εθνική κυριαρχία πρέπει να προστατεύεται σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο Πούτιν. Είμαι υπερήφανος που Ελλάδα και ΗΠΑ προστατεύουν τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» κατέληξε ο κ. Τσούνης.

Ξεχωριστή στιγμή, όταν οι πιλότοι της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team) εκτέλεσαν εντυπωσιακές ακροβατικές επιδείξεις με αεροσκάφος τύπου F-16C Block 52+.

Στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022.
(ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Ρίγη συγκίνησης από το μήνυμα του πιλότου της ομάδας “Ζευς”: “Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι – Τιμή σε εκείνους που φυλάττουν Θερμοπύλες”

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε το μήνυμα του πιλότου της ομάδας ΖΕΥΣ της Πολεμικής Αεροπορίας, Γιακουμή Χριστόδουλου, κατά την εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου.

«Είμαστε και θα παραμένουμε έτοιμοι. Τιμή σε εκείνους που φυλάττουν Θερμοπύλες. Χρόνια Πολλά» είπε στο συγκινησιακά φορτισμένο μήνυμά του.