Η Νίκη – Μαρία – Ελλάς Λάσκαρη (το πατρικό της επώνυμο) Γεωργοπούλου (το συζυγικό της), αφηγήθηκε τις πρώτες ώρες του πολέμου που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940.
Η 28η Οκτωβρίου 1940, ημέρα Δευτέρα ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα, ανοιξιάτικη θα έλεγε κανείς, αφού η θερμοκρασία έφτανε τους 28 βαθμούς και ο ουρανός ήταν ολογάλανος.
Οι σειρήνες που ακούστηκαν γύρω στις 7 το πρωί ξάφνιασαν τους Αθηναίους οι οποίοι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ούτε στο ελάχιστο τον Γολγοθά που θα ανέβαιναν για μιαν ολόκληρη δεκαετία.
Η Νίκη Γεωργοπούλου ήταν, τότε, μία κοπέλα 22χρονών, γεμάτη όνειρα για το μέλλον και διάθεση για ζωή. Φοιτήτρια στο 3ο έτος της Μαθηματικής Σχολής Αθηνών πολύ δύσκολα μπορούσε να καταλάβει τι θα επακολουθούσε.
Γεννημένη το 1918 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, βίωσε από τα βρεφικά ακόμη χρόνια της τον ξεριζωμό αφού το 1922 αναγκάστηκε να φύγει από τη γενέτειρά της για την Ελλάδα προκειμένου να γλιτώσει η οικογένειά της από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Η Νίκη – Μαρία – Ελλάς Λάσκαρη (το πατρικό της επώνυμο) Γεωργοπούλου (το συζυγικό της), είχε την τύχη να ζήσει τις κορυφαίες στιγμές της Ελλάδας στον 20 αιώνα ακόμη από τη γέννησή της.
Το τρίτο όνομά της «Ελλάς» ήταν το δείγμα του εθνικού ενθουσιασμού που υπήρχε στους Έλληνες της Ιωνίας για το γεγονός ότι ύστερα από αιώνες ολόκληρους η ελληνική σημαία κυμάτιζε στις περιοχές αυτές ελεύθερη και υπερήφανη.
Η συνέχεια βέβαια δεν ήταν η αναμενόμενη. Και στα 22 χρόνια της έμελλε να ζήσει άλλον έναν Γολγοθά του Ελληνισμού που ξεκίνησε εκείνο το ηλιόλουστο πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 και τελείωσε 10 σχεδόν χρόνια αργότερα με τη λήξη του αδελφοκτόνου πολέμου.
Έχει ιδιαίτερη αξία να ακούσουμε την ίδια την κ. Νίκη για το πώς έζησε τις πρώτες εκείνες στιγμές του πολέμου ως μια απλή κοπέλα που ανέβηκε από την Καλλιθέα που έμενε στο κέντρο της Αθήνας για να συναντηθεί με τον αγαπημένο της και μετέπειτα σύζυγό της Ευθύμιο.
Η κ. Νίκη μεταφέρει μέσω του βίντεο του notioanatolika.gr τις πρώτες ώρες από την κήρυξη του πολέμου.
Μακριά από ηρωικές περιγραφές -οι οποίες έχουν την αξία τους- η κ. Νίκη θυμάται τη ζωή εκείνη της ημέρας αλλά και πόσο άλλαξε η καθημερινότητα όλων στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.