Η κεντροαριστερά ετοιμάζεται για μία χρονιά έντονων πολιτικών ζυμώσεων, όπου το ξεκαθάρισμα δυνάμεων φαίνεται να κυριαρχεί έναντι της συναίνεσης.

Το 2025 αναμένεται να κρίνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, με τις εξελίξεις να διαμορφώνουν το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη επιδιώκει μια σταθερή δημοσκοπική άνοδο, θέτοντας ως στόχο το 20%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη νέα ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου, προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να ανακτήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στρατηγική ΠΑΣΟΚ  με στόχο την αυτονομία

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένο να διεκδικήσει αυτόνομο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Όπως τονίζουν πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη, οι πιθανότητες συνεννόησης μεταξύ των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά) είναι ελάχιστες, δεδομένης της έντονης αντιπαλότητας και της έλλειψης κοινών στόχων.

Το κόμμα παραμένει προσηλωμένο στην ενίσχυση της θέσης του, αποσκοπώντας στην απορρόφηση ψηφοφόρων από όμορους πολιτικούς χώρους και όχι στην προσέγγιση μέσω αναγκαστικών συμμαχιών. Αν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του 20%, το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να εισέλθει στις επόμενες εκλογές αυτόνομα, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο εξουσίας.

Η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ως νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλείται να διαχειριστεί το δύσκολο έργο της ανασύνταξης του κόμματος. Η επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί προτεραιότητα, με παράλληλους στόχους τη δημοσκοπική ανάκαμψη και τη διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο.

Παρά τις προσπάθειες, το σενάριο πολιτικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά αντιμετωπίζεται ως μη ρεαλιστικό, ενώ η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη και το κόμμα του παραμένει έντονα ανταγωνιστική. Οι προοπτικές συνεργασίας περιορίζονται κυρίως στη Νέα Αριστερά, όπου η απογοήτευση από τις χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε επαναπροσέγγιση.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρώτο κρίσιμο τεστ

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2025 αναδεικνύεται σε κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης για την κεντροαριστερά. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει υποψήφιο από τον χώρο της κεντροδεξιάς, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα βρεθούν ενώπιον της πρόκλησης εύρεσης κοινού υποψηφίου.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, φαίνεται διατεθειμένο να υποστηρίξει μια επιλογή που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα, ακόμα κι αν αυτή προέρχεται από την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να πιέσει έντονα για κοινό υποψήφιο, προβάλλοντας την ανάγκη της ενωμένης αντιπολίτευσης.