Περισσότεροι από 200.000 επιβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χάσει τις πτήσεις τους από χθες, πρώτη μέρα της μαζικής απεργίας των πιλότων της British Airways, καθώς ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια της εταιρείας – 1700 στον αριθμό – κυρίως στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ.

Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση που πραγματοποιούν οι πιλότοι στην ιστορία του εμβληματικού βρετανικού αερομεταφορέα, ο οποίος, στα τέλη Αυγούστου, γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Οι ταξιδιώτες είχαν ενημερωθεί τις τελευταίες ημέρες για την πιθανή ματαίωση των πτήσεών τους από την εταιρεία, η οποία τους πρότεινε επιστροφή των χρημάτων τους ή κρατήσεις σε άλλες ημερομηνίες.

Περίπου το 93% των πιλότων της BA που είναι μέλη του συνδικάτου Balpa, γύρω στις 4.000 εργαζόμενοι, ψήφισαν υπέρ της απεργίας, που αφορά μισθολογικά ζητήματα. Η BA πρότεινε μισθολογική αύξηση 11,5% σε τρία χρόνια, κάτι που θα ανέβαζε την πληρωμή ορισμένων κυβερνητών στις 200.000 στερλίνες ετησίως, όμως η προσφορά αυτή κρίθηκε ανεπαρκής από το Balpa, το οποίο ζητεί καλύτερη διανομή των κερδών της επιχείρησης.