Ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορική πορεία της Νέας Δημοκρατίας, ως ένα κόμμα που κατορθώνει όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να πρωτοπορεί μισό αιώνα, έκανε ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους, κατά την ομιλία του στη δεύτερη μέρα των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του κόμματος. 

«Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εμείς την κρατήσαμε, το 2015, στην Ευρώπη και εμείς -με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- της δώσαμε ξανά τη θέση που της αξίζει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας προηγούμενα υπογραμμίσει πως «τιμούμε όλες και όλους εκείνους, που έταξαν σκοπό να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές και τις θέσεις της παράταξης» και οδηγούν την Ελλάδα -κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους τόνισε ότι «χρειάζεται προπάντων μια πλατιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που να εγγυάται συνέχιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της σιγουριάς στην πορεία της χώρας μας». Κάλεσε δε «να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα που να προάγουν τα εθνικά συμφέροντα και όχι να διασύρουν την Πατρίδα μας. Πρόσωπα που να διεκδικούν και όχι να απεμπολούν πόρους για την Ελλάδα».

Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι επιδίωξη της Νέας Δημοκρατία είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή στις ευρωεκλογές. «Να παραμερίσουμε όποιες επιμέρους διαφωνίες και να προτάξουμε τα μεγάλα που μας ενώνουν. Να απευθυνθούμε σε κάθε πολίτη χωρίς να ρωτάμε τι ψήφισε χθες», τόνισε, σημειώνοντας την ταυτόχρονη υποχρέωση «να απαντάμε στην ανέξοδη προπαγάνδα των πολιτικών μας αντιπάλων. Να στηλιτεύουμε την εμμονή τους στην τοξικότητα, τη λάσπη, το λαϊκισμό, τον αναχρονισμό, το "όχι σε όλα"».

Αναλυτικά η ομιλία του Χάρης Χατζηχαραλάμπους:

«Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Με μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη συγκίνηση απευθύνομαι στο 15ο Συνέδριό μας, με την ιδιότητα του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου ένα κόμμα κατορθώνει, όχι μόνο να επιβιώνει, αλλά και να πρωτοπορεί μισό αιώνα.

Να αναδεικνύει έξι Πρωθυπουργούς.

Να υλοποιεί ιστορικές επιλογές για τη θέση της Πατρίδας μας στον κόσμο.

Και να δικαιώνεται.

Στα πενήντα χρόνια που πέρασαν, εκατομμύρια Έλληνες στρατευτήκαμε στους ίδιους αγώνες.

Σηκώσαμε ψηλά τις ίδιες σημαίες.

Φωνάξαμε τα ίδια συνθήματα, στις ίδιες συγκεντρώσεις.

Στο Σύνταγμα, στο Πεδίον του Άρεως, στο Ζάππειο, στο Θησείο. Στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο. Και βλέποντας ανάμεσά μας συναγωνιστές της γενιάς μου, φυσικά και στη Νικηταρά!

Περάσαμε τις ίδιες πολιτικές συγκινήσεις, τις ίδιες χαρές και τις ίδιες λύπες.

Πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, παλιοί αγωνιστές και νέοι συνοδοιπόροι, παίρνουμε σήμερα θέση στο ίδιο γαλάζιο μετερίζι.

Τιμούμε τον ιδρυτή της Παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλους τους ηγέτες που κράτησαν το τιμόνι της.

Τον Γεώργιο Ράλλη. Τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τον Μιλτιάδη Έβερτ. Τον Κώστα Καραμανλή. Τον Αντώνη Σαμαρά. Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τιμούμε όλα τα ιστορικά στελέχη, τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες, τις ΟΝΝΕΔίτισσες και τους ΟΝΝΕΔίτες, τις ΔΑΠίτισσες και τους ΔΑΠίτες.

Όλες και όλους εκείνους, που έταξαν σκοπό να μεταλαμπαδεύουν τις αρχές και τις θέσεις της Παράταξης.

Να μεταλαμπαδεύουν από γενιά σε γενιά, το φως από τον ίδιο πυρσό.

Να βάζουν πάνω από όλα, τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους.

Να μάχονται για μια συνεκτική κοινωνία σε μια περήφανη Πατρίδα.

Να οδηγούν την Ελλάδα -κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Γιατί εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εμείς την κρατήσαμε, το 2015, στην Ευρώπη και εμείς -με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη- της δώσαμε ξανά τη θέση που της αξίζει.

Μια Ελλάδα πρωταγωνίστρια σε καταλυτικής σημασίας ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Μια χώρα που από το περιθώριο, βρίσκεται σήμερα στον πυρήνα της Ευρώπης.

Μια Πατρίδα που η φωνή της ακούγεται και μετριέται σοβαρά στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Φίλες και φίλοι,

Μπαίνοντας τώρα στο δρόμο των ευρωεκλογών, οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία.

Δεν επιτρέπεται ούτε αλαζονεία, ούτε εφησυχασμός.

Έχουμε χρέος να υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα.

Είναι υποχρέωσή μας να απαντάμε στους προβληματισμούς και τις αγωνίες των συμπολιτών μας, προβάλλοντας τις πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται.

Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα έγινε πρωταθλήτρια στην οικονομία.

Πέτυχε μειώσεις στους φόρους και τις εισφορές, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και θεαματική συρρίκνωση της ανεργίας.

Προβάλλουμε τις πολιτικές που αποδεικνύουν ότι είμαστε κόμμα λαϊκό, προοδευτικό και πατριωτικό.

Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, καθιστούμε απόρθητα τα σύνορά μας, και υπερασπιζόμαστε έμπρακτα τα εθνικά μας δίκαια.

Έχουμε ταυτόχρονα την υποχρέωση να απαντάμε στην ανέξοδη προπαγάνδα των πολιτικών μας αντιπάλων.

Να στηλιτεύουμε την εμμονή τους στην τοξικότητα, τη λάσπη, το λαϊκισμό, τον αναχρονισμό, το «όχι σε όλα».

Υπογραμμίζουμε παράλληλα, ότι χρειάζεται να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο πρόσωπα που να προάγουν τα εθνικά συμφέροντα και όχι να διασύρουν την Πατρίδα μας. Πρόσωπα που να διεκδικούν και όχι να απεμπολούν πόρους για την Ελλάδα.

Χρειάζεται προπάντων μια πλατιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας, που να εγγυάται συνέχιση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της σιγουριάς στην πορεία της χώρας μας.

Επιδιώκουμε γι' αυτό τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Να παραμερίσουμε όποιες επιμέρους διαφωνίες και να προτάξουμε τα μεγάλα που μας ενώνουν.

Να απευθυνθούμε σε κάθε πολίτη χωρίς να ρωτάμε τι ψήφισε χθες.

Όλες και όλοι μαζί να συναντηθούμε στην κάλπη του Ιουνίου.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στους αγώνες μας για την Παράταξη, μα πάνω απ' όλα στην Πατρίδα.

Πάμε λοιπόν! Όλες και όλοι μαζί Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,Για κάθε συγκέντρωση που κάναμε, Για κάθε κινητοποίηση που αγωνιούσαμε, Για κάθε εκλογικό κέντρο που φυλάξαμε, Για κάθε φυλλάδιο που μοιράσαμε,

Για κάθε Τοπική και Νομαρχιακή Οργάνωση που στελεχώσαμε,

Για κάθε κάλπη που αγωνιστήκαμε, Για κάθε καταμέτρηση που ξενυχτήσαμε - εθνικών εκλογών, ευρωεκλογών, αυτοδιοικητικών, φοιτητικών, συνδικαλιστικών εκλογών.

Όλες και όλοι μαζί! Να κάνουμε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία. Γιορτή για την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ».