Θετικά, από κάθε άποψη, ξεκίνησε η 13η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με τους εκπροσώπους των θεσμών να παραδέχονται ότι στο τέλος του 2022 η Ελλάδα θα έχει καταφέρει να μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους επιτελείς του ΥΠΟΙΚ, οι εκπρόσωποι των θεσμών παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του 2020, στο τέλος του 2021. Συγκεκριμένα τόνισαν ότι η επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη κατά 6,9% που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό είναι σαφώς συντηρητική αφού παρά τις σχετικές απώλειες που προκάλεσε στο ΑΕΠ ο υψηλός πληθωρισμός του 4ου τριμήνου, η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι στην περιοχή του 8%.
Παράλληλα βέβαια, ενημερώθηκαν και για τις προοπτικές του 2022. Υπό την αίρεση της απώλειας που ενδέχεται να υπάρξει από την παράταση της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης “Ομικρον” και του υψηλού πληθωρισμού, θεώρησαν ότι η ανάπτυξη και το 2022 θα είναι ψηλά, στην περιοχή του 5%.
Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, θα έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα και για το έλλειμμα. Για τον ίδιο λόγο και λόγω σωστής διαχείρισης και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά από την κορύφωσή του στο 206,3% επιστρέφει σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης το 2021, η οποία θα συνεχιστεί και το 2022.
Τις επόμενες 11 ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα “σκανάρουν” τα θέματα που συνεχίζουν να εκκρεμούν, από την αρχή της ενισχυμένης εποπτείας.
Σήμερα, είναι σε εξέλιξη τηλεδιασκέψεις με επιτελείς του υπουργείου Εργασίας για τις καθυστερούμενες συντάξεις, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου. Παρά την πρόοδο στην απονομή των παλιών συντάξεων οι ξένοι τεχνοκράτες ενημερώνονται και για νέα συσσώρευση αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και για τη βελτίωση που επιχειρείται στον μηχανισμό διαχείρισης.
Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και με το υπουργείο Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Το ΥΠΟΙΚ θα ενημερώσει για το ξεκαθάρισμα του θέματος του clawback με νομοθετική ρύθμιση, αλλά και για τους μηχανισμούς που θα αποτρέπουν τη συσσώρευση νέων οφειλών.
Επόμενο μεγάλο θέμα, θα είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων και η συνέχιση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ο κύκλος των επαφών που θα έχουν τα τεχνικά κλιμάκια περιλαμβάνει την Τράπεζα της Ελλάδας, τις εμπορικές τράπεζες, το υπουργείο Δικαιοσύνης (για τις 30.000 αιτήσεις που εκκρεμούν από τον παλιό νόμο Κατσέλη) και φυσικά το ΥΠΟΙΚ για το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το ΤΧΣ, ενόψει της σταδιακής αποεπένδυσης του Ταμείου στις εμπορικές τράπεζες.
Τα στοιχεία που θα συλλέξουν και τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει, είναι το αντικείμενο του τελικού γύρου της 13ης αξιολόγησης που θα γίνει με τους επικεφαλής των ομάδων των θεσμών, στις 25 του μήνα.
Η επιστολή για την έξοδο
Στο μεταξύ τη Δευτέρα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας το ΥΠΟΙΚ έστειλε στις Βρυξέλλες την τελευταία επιστολή για εξάμηνη παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας. Οι επιστολές αυτές είναι ήταν έως τώρα περισσότερο τυπικές αφού οδηγούσαν και στις τυπικές αποφάσεις για εξάμηνες παρατάσεις του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τούτο με δεδομένο, ότι από την αρχή είχε συμφωνηθεί η ενισχυμένη εποπτεία να διατηρηθεί για τέσσερα χρόνια. Η τωρινή επιστολή, δίνει την προοπτική η οικονομία να εξέλθει από τη σφικτή εποπτεία τέσσερα χρόνια και 2 μήνες αφότου εντάχθηκε σε αυτό το καθεστώς, τον Ιούνιο του 2018. Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας προσδιορίζεται χρονικά στις 20 Αυγούστου, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την επίσημη λήξη του τρίτου μνημονίου. Πλέον, το μόνο που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP”s). Αν δηλαδή θα έχουμε διπλή δόση για τον Ιούνιο ή αν η τελευταία δόση θα δοθεί μετά την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.
Πηγή: capital.gr