Δέκα χρόνια μετά το αχρείαστο και διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από το Grand Resort Lagonissi ένα καθαρό και δυναμικό μήνυμα: η Ελλάδα δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να επιστρέψει σε επικίνδυνες περιπέτειες και ψευδεπίγραφες συγκρούσεις. Στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, έχοντας δίπλα του τον νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών του MIT, Ντάρον Ατζέμογλου, ο πρωθυπουργός έθεσε με ευθύ τρόπο το δίλημμα της επόμενης ημέρας: σταθερότητα και πρόοδος ή επιστροφή στις ψευδαισθήσεις που πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός.
Με αιχμές που δεν χρειάστηκαν καν να κατονομάσουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης υπενθύμισε πόσο κοντά έφτασε η χώρα στην άβυσσο, όταν η δημαγωγία επικράτησε της λογικής και η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για θεωρίες που κατέρρευσαν μέσα σε λίγες ημέρες. Η σύγκριση με το σήμερα είναι συντριπτική: η χώρα δανείζεται φθηνότερα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιταλία, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και, το κυριότερο, απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών της. Όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα – ήταν το αποτέλεσμα συνετής πολιτικής, ρεαλιστικών στόχων και σκληρής δουλειάς.
Αυτό το άλμα δεν ήρθε τυχαία — ήταν το αποτέλεσμα σοβαρής, συνεπούς διακυβέρνησης που έβαλε τέλος στα «ηρωικά όχι» και είπε ένα μεγάλο «ναι» στη λογική, στις μεταρρυθμίσεις και στη σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης, πλάι στον κορυφαίο οικονομολόγο Ντάρον Ατζέμογλου, τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται θεσμούς που λειτουργούν, επενδύσεις που δημιουργούν πλούτο και ευκαιρίες για όλους και μια κοινωνία που δεν θα ξαναγίνει όμηρος εύκολων συνθημάτων. Ο δρόμος αυτός δεν είναι ο πιο εύκολος — αλλά είναι ο μόνος που διασφαλίζει πως η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στα λάθη που την πλήγωσαν.
Σταθερότητα και ανάπτυξη απέναντι στον λαϊκισμό
Μιλώντας σε ένα κοινό που συνδύαζε πολιτικούς ηγέτες, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την Ελλάδα ως πρότυπο ανθεκτικότητας σε μια εποχή διεθνών αβεβαιοτήτων. Με τη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση υλοποίησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μείωσε φόρους, έφερε ρεκόρ επενδύσεων και μείωσε την ανεργία σε επίπεδα που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν αδιανόητα. Αυτή η πρόοδος δεν είναι θεωρητική: αντανακλάται στα εισοδήματα των πολιτών, στη σιγουριά των επιχειρήσεων να επενδύσουν, στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Το πιο καθοριστικό, όμως, είναι πως αυτή η πορεία δεν έγινε τυχαία, αλλά σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε βήμα-βήμα, κόντρα σε σειρήνες λαϊκισμού που συνεχίζουν να υπόσχονται εύκολες λύσεις χωρίς αντίκρισμα. Η Ελλάδα του 2025 αποδεικνύει ότι η υπευθυνότητα κερδίζει έδαφος όταν συνοδεύεται από αποτελέσματα: περισσότερες δουλειές, υψηλότερο εισόδημα, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Σε αυτήν τη σταθερή βάση, οι πολίτες μπορούν να χτίσουν σχέδια ζωής, χωρίς να φοβούνται ότι το μέλλον τους θα κλονιστεί από νέα «πειράματα» και επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.
Το όραμα για την Ελλάδα του αύριο
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εμπιστοσύνης για την επόμενη μέρα: η Ελλάδα του 2025-2027 δεν θα επιτρέψει να χαθεί η δυναμική που χτίστηκε με κόπο. Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στήριξη της καινοτομίας, ψηφιοποίηση και θεσμική σταθερότητα συνθέτουν το πλαίσιο για μια χώρα σύγχρονη και ανθεκτική στις κρίσεις. Δίπλα στον Ατζέμογλου, ο Μητσοτάκης απέδειξε πως η Ελλάδα ξέρει να ακούει, να συνεργάζεται και να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση για το συλλογικό όφελος.
Η Ελλάδα δεν έχει χώρο για νέα «ηρωικά» δημοψηφίσματα. Έχει, όμως, αστείρευτη δυναμική να γίνει σημείο αναφοράς για την Ευρώπη. Η χώρα που κάποτε πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα για τους λάθος λόγους, σήμερα γράφει την επόμενη σελίδα της ιστορίας της με αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση. Και αυτό, δέκα χρόνια μετά, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους εξακολουθούν να επενδύουν στο χάος.