Με τη Ζωή Ράπτη ξεκινάμε τη συζήτηση από τις ραγδαίες εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, τηρεί ουδέτερη στάση και αναμένει υγιή δημοκρατικό διάλογο εντός πλαισίου πολιτικής αντιπαράθεσης και όχι τοξικότητας. Μιλάμε για πολλά· θίγουμε το θέμα των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, «τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικά ερεθίσματα από ό,τι στο παρελθόν. Τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η περίοδος της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την έξαρση του φαινομένου» λέει και εξηγεί στο «Μ» τις δράσεις της κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Πιστεύετε ότι η αλλαγή ηγεσίας θα δώσει νέα ώθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η αλλαγή ηγεσίας είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά συνέπεια δεν μπορώ να εκφέρω άποψη ως προς αυτό. Ελπίζω όμως να αποτελέσει μια ευκαιρία αυτοκριτικής και βελτίωσης, προς την κατεύθυνση του υγιούς δημοκρατικού διαλόγου, και μακριά από στείρα κριτική και τοξικότητα.

Εχουμε μπροστά μας δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Εκτιμάτε ότι λόγω της τραγικής, πρόσφατης συγκυρίας των πλημμυρών θα έχουν πολιτικό χρώμα; Φοβάστε την ψήφο δυσαρέσκειας των πολιτών ιδιαίτερα στις πληγείσες περιοχές;

Καμία ψήφος δεν πρέπει να μας φοβίζει. Η κυβέρνηση κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες για τις πολιτικές αποφάσεις της και για τη συνέπεια λόγων και έργων. Παρόλο που η κυβέρνηση έδρασε και προληπτικά, στο επίπεδο της προετοιμασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, και κατασταλτικά, στηρίζοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία, αποδείχθηκε τελικά ότι οι προληπτικές ενέργειες δεν ήταν αρκετές. Κι αυτό δεν διστάζουμε να το παραδεχθούμε. Απαιτείται, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός, διεθνής συνεργασία και ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο, με τους κατάλληλους πόρους, το οποίο θα αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για όλα τα υπόλοιπα, το κράτος θα παραμείνει δίπλα στους πληγέντες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον μηνιαίο προϋπολογισμό. Είναι λύση τα επιδόματα; Τα Market Pass που και αυτά λήγουν; Πρέπει να ληφθούν νέα οικονομικά μέτρα εν όψει του χειμώνα;

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας θυμίσω ότι, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της EUROSTAT για τον Αύγουστο, η Ελλάδα με 3,5% βρίσκεται σταθερά στις χώρες με τον χαμηλότερο γενικό πληθωρισμό, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (5,9%), ενώ στα τρόφιμα, καταγράφεται ήπια αλλά σταθερή αποκλιμάκωση, καθώς τον Αύγουστο ανήλθε στο 10,8% έναντι 13% τον Ιούλιο. Αρα η ακρίβεια δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο.

Τα Μarket Pass και τα επιδόματα σίγουρα αποτελούν ανακούφιση, αλλά όχι μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας. Μόνιμη λύση είναι η αύξηση των εισοδημάτων. Οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, στις συντάξεις από τις αρχές του νέου έτους, η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, οι αυξήσεις στα αναπηρικά επιδόματα που ήδη εφαρμόζονται, το ξεπάγωμα των τριετιών και η εκ νέου αύξηση του κατώτατου μισθού από τις αρχές του νέου έτους ενισχύουν σταθερά και μόνιμα τα εισοδήματα των πολιτών και εξυπηρετούν αυτή τη στρατηγική. Επιπλέον, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τέσσερις νέες πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών.

Οσον αφορά στα οικονομικά μέτρα εν όψει του χειμώνα, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι –στην έναρξη της χειμερινής περιόδου– εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο. Πρακτικά η τιμή έναρξης πέρυσι, μετά την κρατική επιδότηση στην αντλία και τις επιπλέον εκπτώσεις από την αγορά, διαμορφώθηκε κοντά στα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί φέτος χωρίς τις επιδοτήσεις αυτές. Συνεπώς, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει το επίδομα θέρμανσης με βελτιωμένα κριτήρια.


Το τελευταίο διάστημα η κοινωνία έχει σοκαριστεί από τα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Κατά την άποψή σας τι φταίει και ποιος ο ρόλος της πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που είναι σε έξαρση;

Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικά ερεθίσματα από ό,τι στο παρελθόν. Τα βιντεοπαιχνίδια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η περίοδος της πανδημίας έχουν επηρεάσει σημαντικά την εμφάνιση του φαινομένου.

Πέρα από τις προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες της Αστυνομίας, θεωρώ ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον πυρήνα του προβλήματος και να αναρωτηθούμε γιατί οι έφηβοι ρέπουν προς τη βία. Και, φυσικά, θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, και κυρίως την κοινωνιολογική, μέσα από τον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί ήδη σε όλη τη χώρα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, Μονάδες Ψυχικής Υγείας για την υποστήριξη της οικογένειας, των ανηλίκων και των ενηλίκων.