«Είναι απόλυτη ανάγκη να παρέχουμε την κατάλληλη υποστήριξη στους συμπολίτες μας και πρωτίστως στα παιδιά μας για να τους δώσουμε μια πραγματική ευκαιρία για τη ζωή και την ανάπτυξη, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά από την έξοδο από αυτή», ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη παρουσιάζοντας στην εθνική αντιπροσωπεία τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση σοβαρών ελλείψεων στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ιδίως των νέων.
«Είναι γνωστό πως για αρκετά χρόνια, ο κρίσιμος τομέας της ψυχικής υγείας βρέθηκε στο περιθώριο της δημόσιας πολιτικής. Στο εξής αυτό αλλάζει, με πρωτοβουλίες που έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενδυνάμωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα», είπε η υφυπουργός Υγείας και εξήγησε ότι οι διατάξεις που αφορούν στον τομέα της ψυχικής υγείας έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα διότι έρχονται να καλύψουν σοβαρές ελλείψεις των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν σε νέους.
«Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει στην ανάγκη να παράσχουμε υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη νέα γενιά. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι κάθε νέος θα έχει μια ευκαιρία για αποτελεσματική παροχή ιατρικής φροντίδας και την ομαλή ένταξη στην κοινωνική και επαγγελματική του ζωή», είπε η Ζωή Ράπτη και υπενθύμισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες:
-θεσμοθετείται νέα μορφή μονάδων ψυχικής υγείας, οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Στόχος η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ψυχωσικών διαταραχών, στο αρχικό στάδιο, που συνήθως παρουσιάζονται σε εφηβική και νεαρή ηλικία.
-δίνεται η δυνατότητα σε σχολές και τμήματα των ΑΕΙ να ιδρύουν κέντρα ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης στον φοιτητικό πληθυσμό. Στόχος να εξασφαλιστεί ότι ο φοιτητικός πληθυσμός της χώρας θα υποστηρίζεται αποτελεσματικά με εξειδικευμένο προσωπικό ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που θα προσλαμβάνονται από το πανεπιστήμιο για προβλήματα ψυχικής υγείας, μαθησιακών δυσκολιών, κατάθλιψης, άγχους και εθισμών.
-επιχειρείται άμεση λύση στην αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας των Τομεακών Επιστημονικών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας.