Στον Αλέξανδρο Διαμάντη
Γελοιοποίηση και ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών χαρακτηρίζει η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας τα πυρά της προς την Κουμουνδούρου. Οπως υπογραμμίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Αριστεράς και μάλιστα κάνει λόγο για «φοβερή κατάπτωση και κατάντια, που απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική»! Την ίδια ώρα, στρέφει τα πυρά της και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Τουρκία ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή, όποτε και αν γίνουν τελικά οι εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα έκανε εσωκομματικές εκλογές με έναν υποψήφιο, τον Αλ. Τσίπρα. Θεωρείτε ότι μια τέτοια διαδικασία «αρμόζει» σε ένα κόμμα της Αριστεράς; Την ίδια ώρα, μάλιστα, που για παράδειγμα στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και παλαιότερα στη ΝΔ υπήρχαν περισσότεροι;
Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της Αριστεράς. Η πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση ήταν ακραία νεοφιλελεύθερη και πλήρως στοιχισμένη με τη σημερινή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, που ο κ. Τσίπρας τούς έστρωσε τον δρόμο. Αλλωστε μαζί ψήφισαν, ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, και το 3ο Μνημόνιο και ένα σωρό αντικοινωνικούς νόμους τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Μητσοτάκη, εναλλασσόμενοι απλώς στους ρόλους κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο επίδοξου κυβερνητικού εταίρου.
Οι εσωκομματικές εκλογές με έναν υποψήφιο είναι φαινόμενο που το έχουμε ξαναδεί και επί Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Οπως και τους πανηγυρισμούς ότι αυτό είναι δήθεν «γιορτή της Δημοκρατίας». Φοβερή κατάπτωση και κατάντια, που απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική. Το ίδιο και οι εσωκομματικές ίντριγκες, τα εκλογομαγειρέματα και οι κομματικοί μηχανισμοί, που, ακόμη και με περισσότερους υποψηφίους, δεν λειτουργούν δημοκρατικά, αλλά με δοσμένες γραμμές και σκονάκια προς τους ψηφοφόρους. Αυτές οι διαδικασίες δυστυχώς δεν είναι φαινόμενα που περιορίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα βλέπουμε σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ. Αποτελούν γελοιοποίηση και ευτελισμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Και δικαίως απωθούν τους πολίτες.
H Τουρκία, μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αμερική, φαίνεται να κλιμακώνει τις αντιδράσεις της. Ποια είναι η θέση σας;
Η Τουρκία, εδώ και δεκαετίες ακολουθεί τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Κυπριακό, αλλά και συνολικά σε διεθνές επίπεδο, τη στρατηγική της δημιουργίας τετελεσμένων και της διαρκούς αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Και, δυστυχώς, έχει πετύχει να είναι αποδεκτός εταίρος, συνομιλητής και σύμμαχος, στο ΝΑΤΟ και αλλού, των δυτικών δυνάμεων, που προτάσσουν τα οικονομικά και στρατιωτικά τους συμφέροντα έναντι του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους.
Ο Ερντογάν, δυστυχώς, σε μία περίοδο που όλοι πίστευαν ότι θα απομονωθεί, πέτυχε, με την ανοχή των Δυτικών, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, να αναγορευθεί σε διεθνή παράγοντα έναντι του οποίου οι δυτικές δυνάμεις δεν ήγειραν καν αξιώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ολα αυτά θα πρέπει να κάνουν την ελληνική κυβέρνηση πολύ πιο προσεκτική. Η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί τον Ερντογάν μια Κυριακή, κατά την έναρξη του Πολέμου, για να ενημερωθεί από αυτόν (και να τον «κεράσει χαλβά σε καλό κλίμα ο Ερντογάν», όπως επαναλάμβαναν οι κυβερνητικές διαρροές), αποτέλεσε αχρείαστη ενέργεια νομιμοποίησης του Ερντογάν και, βέβαια, συντέλεσε στην αποθράσυνσή του.
Η Ελλάδα δεν κερδίζει ούτε από τέτοιες απερίσκεπτες κινήσεις επιφανειακών δημοσίων σχέσεων που γυρνούν «μπούμερανγκ», ούτε από τις άκρατες παροχές στρατιωτικών και ενεργειακών διευκολύνσεων, με εκχώρηση κυριαρχίας, εγκατάσταση βάσεων και αγορά εξοπλισμών, με αμύθητα ποσά, με αντάλλαγμα αόριστες δηλώσεις υποστήριξης και με αβάσταχτη οικονομική χρέωση του κράτους, του λαού και της πατρίδας μας.
Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Αθήνας;
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη έναντι των προκλήσεων του Ερντογάν και της Τουρκίας είναι αντιφατική και ανεπαρκής: δεν φτάνει να επικαλείσαι το διεθνές δίκαιο λεκτικά, πρέπει και να το ενεργοποιείς εμπράκτως, με κυριαρχικές πράξεις. Δεν φτάνει να επιχαίρεις για τις καλές διεθνείς σχέσεις ή την υποδοχή Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Πρέπει να αξιώνεις αυτά να μεταφράζονται σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που πεισματικά διαπράττει. Και, φυσικά, δεν φτάνει η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, με τυμπανοκρουσίες πριν από ενάμισι έτος, χωρίς αυτή να έχει ακολουθηθεί, μέχρι σήμερα, από επέκταση στο Αιγαίο. Η αποσπασματική αυτή επέκταση των χωρικών υδάτων είναι ίσως το πιο επικίνδυνο από όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση, που δίνει πάτημα στην Τουρκία να αμφισβητεί την κυριαρχία μας στο Αιγαίο και στα νησιά και να επιβουλεύεται τα αναφαίρετα εδάφη και δικαιώματά μας. Η Πλεύση Ελευθερίας επιμένει ότι πρέπει άμεσα να γίνει επέκταση των χωρικών μας υδάτων και στο Αιγαίο.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η οικονομική βοήθεια που έχει δώσει στους Ελληνες πολίτες λόγω των ανατιμήσεων, π.χ. στα καύσιμα και στο ρεύμα, είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες της μέσης οικογένειας. Συμφωνείτε με αυτήν την εκτίμηση;
Νομίζω ότι ούτε η κυβέρνηση το πιστεύει αυτό. Και το ερώτημα είναι ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει. Η μέση ελληνική οικογένεια στενάζει, προσπαθεί να επιβιώσει και δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις βασικές ανάγκες. Οι πολίτες βιώνουν ανυπεράσπιστοι την εκτίναξη των τιμών και παίρνουν έντρομοι τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα ψίχουλα που δόθηκαν ως οικονομική βοήθεια δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», όπως λέει ο λαός μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσει ότι τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία δεν λύνονται με επικοινωνιακά κόλπα. Απαιτούν διαχρονική, σταθερή οικονομική και φορολογική πολιτική, με μακροπρόθεσμη χάραξη, μηχανισμούς προστασίας της κοινωνικής συνοχής και θωράκισης των ασθενέστερων και των οικογενειών, στρατηγική μείωσης των ανισοτήτων και ουσιαστική ενίσχυση της εργασίας. Με επιλεκτικά πρόστιμα εντυπωσιασμού και αυτοδιαφήμιση των υπουργών ότι «πατάσσουν την αισχροκέρδεια» δεν γεμίζει το καλάθι των ελληνικών νοικοκυριών ούτε εξαλείφεται η ανέχεια, η πείνα και τα αδιέξοδα που προκαλεί η σημερινή κατάσταση.
Θεωρείτε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία; Και αν όχι, η Πλεύση Ελευθερίας είναι έτοιμη να διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή;
Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά την ίδια ώρα οι υπουργοί της κυβέρνησής του εγκαινιάζουν τοπικά γραφεία-εκλογικά κέντρα ή απευθύνουν χαιρετισμούς σε προεκλογικές εκδηλώσεις τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. Πολιτικά διαφωνώ με το να γίνεται ο χρόνος των εκλογών προνόμιο και εργαλείο αιφνιδιασμού του κάθε πρωθυπουργού, ο οποίος μέσω της κατά προαίρεση προκήρυξής τους, επιδιώκει να εξασφαλίσει εκλογικό πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις, αν δεν πέσουν από την κοινωνική πίεση και τις κοινωνικές αντιδράσεις, πρέπει να κρίνονται στη βάση της τετραετίας. Φυσικά η Πλεύση Ελευθερίας θα διεκδικήσει την είσοδό της στη Βουλή, όποτε και αν γίνουν τελικά οι εκλογές. Και θα φροντίσει να είναι έτοιμη. Η ετοιμότητά μας και η αποτελεσματικότητά μας θα βασιστεί στον μέγιστο βαθμό και στους πολίτες, τους οποίους σύντομα θα προσκαλέσουμε να μας στηρίξουν έμπρακτα, με τη συμμετοχή τους στην προεκλογική διαδικασία και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων μας.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”