Μια εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή του 37ου Συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το οποίο έχει οριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου 2020, οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι η παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται δεδομένη.
Είναι η τρίτη φορά κατά τους τελευταίους 12 μήνες που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία αυτήν που αντικείμενο έχει την ανάδειξη διοίκησης.
Και αυτή τη φορά, το ΠΑΜΕ απειλεί με νέο γύρο επεισοδίων με σκοπό να διαλύσει το Συνέδριο.
Τόσο τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο σε Καλαμάτα και Ρόδο αντίστοιχα, το Συνέδριο δεν ξεκίνησε καν, εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με «πρωταγωνιστές» κυρίως στελέχη του κομματικού βραχίονα του ΚΚΕ, τα οποία είχαν ταξιδέψει για αυτό το σκοπό στους χώρους διεξαγωγής του.
Προκειμένου να αποφευχθεί γενικευμένη σύγκρουση μεταξύ των εργαζομένων λόγω του ΠΑΜΕ, με απρόβλεπτες συνέπειες, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποφάσισε την ματαίωση των διαδικασιών.
Στην Καλαμάτα, ο συνδικαλιστικός εμφύλιος ξεκίνησε όταν μέλη του ΠΑΜΕ, αλλά και κομματικά στελέχη από όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, εισέβαλαν στο Μέγαρο Χορού και διέκοψαν την εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Συνομοσπονδίας πριν καν ξεκινήσει το Συνέδριο.
Τα έκτροπα συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα στο χώρο όπου θα διεξαγόταν το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.
Σχεδόν 20 ημέρες μετά, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ακόμη και τραυματισμοί και σε ξενοδοχείο της Ρόδου όπου είχε προγραμματιστεί εκ νέου, η διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Στις 3 τα ξημερώματα, λίγες ώρες πριν ανοίξει η αίθουσα όπου θα γινόταν το Συνέδριο, μέλη της ΔΑΣ, της συνδικαλιστικής παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, συνοδεία ατόμων που – σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ – λειτουργούσαν επί πληρωμή, εισέβαλαν στον χώρο από υπόγεια σήραγγα και επιτέθηκαν στους συνέδρους.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «εισβολή 200 ατόμων που δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο» καταγγέλλοντάς τους ότι έσπασαν πόρτες με λοστούς και κατέλαβαν το συνεδριακό Κέντρο.
Τις επόμενες μέρες στόχο αποτέλεσε το κεντρικό κτήριο της ΓΣΕΕ, στην Πατησίων, με στελέχη του Κομματικού βραχίονα του ΚΚΕ να σπάνε με λοστούς την είσοδο και να επιτίθενται φραστικά σε εργαζόμενους που βρίσκονταν στο χώρο ακόμα και σε δημοσιογράφους.
Και στις τρεις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν.
Ειδικά στη Ρόδο, κι ενώ είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια, ο επικεφαλής ακούστηκε να λέει στον εισαγγελέα ότι δεν παρενέβη η Αστυνομία επειδή δεν είχε εντολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαμηνύουν πως αυτή τη φορά θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.
Άλλωστε η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνει περιθώρια για επανάληψη των βιαιοτήτων.
Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, για την σημερινή κυβέρνηση, η διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ αποτελεί «ζήτημα Δημοκρατίας» και όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές θα διασφαλιστεί η πραγματοποίησή του.
Τι «χωρίζει» την ηγεσία της ΓΣΕΕ με το ΠΑΜΕ
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κατηγορεί το ΠΑΜΕ ότι διαλύει τα συνέδρια γιατί χάνει δυνάμεις και το ΠΑΜΕ την ηγεσία της Συνομοσπονδίας για νοθείες με σκοπό την εκ νέου επικράτησή της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωρινή διοίκηση της ΓΣΕΕ με δικαστική απόφαση δεν έχει καν τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Κατ΄ επέκταση οι «χαμένοι» από τη μη διεξαγωγή του Συνεδρίου, είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν εκπροσωπούνται μέσω των συλλογικών τους οργάνων.
Άλλωστε η κάλυψη των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις εργασίας σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, εγγυάται πάντα ένα καλύτερο μισθό.