Ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 θα μετασταθμεύσει στην Κάρπαθο, αντικαθιστώντας τα Patriot.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, έχει ληφθεί απόφαση να μετασταθμεύσει ζεύγος Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας «Θησέας» από την Τανάγρα στην Κάρπαθο, δηλαδή στην Σμηναρχία Μάχης όπου ήταν οι πύραυλοι Patriot.

Η όποια μετακίνηση αντιαεροπορικών πυραύλων υλοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια γίνεται για επιχειρησιακούς λόγους, επισημαίνεται.

Σ ότι αφορά τους ιπτάμενους και τα αεροσκάφη αυξημένης επιφυλακής που είχαν σταλεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, η απόφαση της Αθήνας είναι πως θα συνεχιστεί η εναλλαγή με την αποστολή F-16 προς ενίσχυση της αεράμυνας της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως χθες το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των δύο πυροβολαρχιών του κινητού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς τύπου Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας που είχαν τοποθετηθεί σε Κάρπαθο και Διδυμότειχο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν. Η απόφαση εντάσσεται σε επιχειρησιακούς λόγους.

Ερωτηθείς σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, για την επιστροφή των συστημάτων Patriot από την Κάρπαθο και το Διδυμότειχο, απέρριψε τα σενάρια περί υποχωρητικότητας έναντι της Τουρκίας. Τόνισε ότι η απόφαση είχε αμιγώς επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και ελήφθη μετά από εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η χώρα έχει πραγματοποιήσει «άλματα» στον αμυντικό και εξοπλιστικό τομέα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.