«Στο νερό δεν γίνεται ποτέ εκκένωση» δήλωσε ο ακαδημαϊκός-καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (10/8) στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στην εκπομπή GPS, για τις φονικές πλημμύρες και όσα θα μπορούσαν να γίνουν στην Εύβοια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα, ο κ. Ζερεφός είπε: «Έχει δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό ποτέ εκκένωση, γιατί αν βγάλεις τον κόσμο έξω θα πνιγεί».
Ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι». Και συμπλήρωσε ότι στις πολύ μεγάλες καταστροφές πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. «Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, εάν είναι δυνατόν- που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς να ανέβουν σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους… Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, που τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού, να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες».
Ο κ. Ζερεφός επανέλαβε και αυτός ότι το φαινόμενο στην Εύβοια ήταν πολύ ακραίο, αφού έπεσε σε 4-5 ώρες όσο νερό πέφτει σε 7-8 μήνες στην Αθήνα, τόνισε όμως ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον και θα έχουμε και άλλες Εύβοιες στο μέλλον, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας.
Και ο πρωθυπουργός στήριξε Χαρδαλιά
Νωρίτερα σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διασώστες μας. Στελέχη της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας, των Δήμων. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έγιναν 96 απεγκλωβισμοί συμπολιτών μας, 46 έγιναν την ώρα που εξελισσόταν αυτή η πλημμύρα» τόνισε ο πρωθυπουργός από την Εύβοια.
«Και επειδή έγινε μια μεγάλη συζήτηση κατά το πόσο η Πολιτική Προστασία είχε ή δεν είχε ειδοποιηθεί για τα ακραία αυτά φαινόμενα τα οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει, η Πολιτική Προστασία είχε τεθεί σε επιφυλακή, παρά ταύτα, όλες οι προβλέψεις οι μετεωρολογικές δεν έδειχναν μία νεροποντή αυτής της έντασης. Ούτε οι προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ούτε οι προβλέψεις της ΕΜΥ, ούτε καν οι προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειδοποίησης για Πλημμύρες -flash floods του EFAS- δεν έδειχναν ότι στην περιοχή θα καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε τέτοια ακραία φαινόμενα. Και πιστεύω ότι αυτό είναι κοινός τόπος, δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών, οι Δήμαρχοι, ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτοφανή νεροποντή, μια καταιγίδα η οποία έριξε σε περιοχές παραπάνω από 300 χιλιοστά όταν οι προβλέψεις ήταν για κάτω από 100. Έβρεξε με άλλα λόγια στην Εύβοια, σε λίγες ώρες, όσο βρέχει στην Αθήνα ολόκληρο τον χειμώνα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Χαρδαλιά τόνισε πως «υπάρχει ένα ζήτημα, εδώ, το οποίο πρέπει να δούμε. Αφορά την ακρίβεια των προβλέψεων. Θα πρέπει να μάθουμε από τις όποιες αστοχίες του παρελθόντος και να βλέπουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε πιο ακριβείς, στοχευμένες προβλέψεις για τέτοιου είδους ακραία φαινόμενα τα οποία -όπως έχουμε πει πολλές φορές- θα είναι ολοένα και πιο συχνά» τόνισε.
Για το 112 σημείωσε πως «εκ των υστέρων όλοι κάνουν υποθέσεις για την χρήση του “112”. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα είχε συμβεί αν είχε επιλεγεί η μία ή η άλλη λύση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Πολιτική Προστασία δεν είχε -όπως σας είπα- ενημέρωση για ακραία πλημμυρικά φαινόμενα. Έθεσε τον μηχανισμό της σε εφαρμογή και έγινε μια επιλογή της φυσικής παρέμβασης της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να αποσταλεί ειδοποιητήριο μήνυμα, το οποίο μπορεί -δεν το ξέρουμε- να προκαλούσε και παραπάνω πανικό».
«Πρέπει, όμως, αυτό το περιστατικό να είναι αντικείμενο μελέτης για το πώς αντιδρούμε και πώς χρησιμοποιούμε το μηχανισμό “112” από εδώ και στο εξής. Αν το χρησιμοποιούμε, μόνο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ή αν είναι πιο διαδεδομένα και πιο συχνά τα μηνύματα, είναι κάτι το οποίο θα το μελετήσουμε» συμπλήρωσε.
«Σε κάθε περίπτωση καλοπροαιρετη κριτική, είμαστε πάντα έτοιμοι να ακούσουμε, αλλά σε καμία περίπτωση -θα ήταν πολύ άδικο- μία δήλωση που μπορεί να εκληφθεί και ως άστοχη μέσα στην πίεση των γεγονότων, να γίνει αφορμή για να αμφισβητηθεί η τεράστια προσφορά όλων των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας. Και αυτό προσωπικά είναι κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος να το ανεχτώ. Κριτική μπορεί να ασκείται σε εμένα, μπορεί να ασκείται στον Υφυπουργό, δεν μπορεί να ασκείται ούτε στους Πυροσβέστες μας, ούτε στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ούτε στα στελέχη των Δήμων τα οποία κατά γενική ομολογία δούλεψαν καλά και συντονισμένα για να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή καταστροφή.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας. Όπως και ο Υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα τον οποίο κάνει» επεσήμανε.