Η Ουκρανία αντιμετωπίζει δραματική έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης, ενώ ο Ζελένσκι ζητά από τις ΗΠΑ ενίσχυση της αεράμυνας και μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία.
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η αεράμυνα της Ουκρανίας, καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι το Κίεβο διαθέτει μόλις το 10% των πυραύλων αναχαίτισης που χρειάζεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Ρωσία έχει διπλασιάσει την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων και ότι η παγκόσμια έλλειψη αναχαιτιστικών αφήνει ολοένα περισσότερες ουκρανικές πόλεις εκτεθειμένες.
Η Ουκρανία διαθέτει μόλις το 1/10 των πυραύλων αναχαίτισης που χρειάζεται από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες επιθέσεις με ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μέρες του περνούν με «εκατομμύρια» τηλεφωνήματα, στο πλαίσιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων με τους συμμάχους για την εξασφάλιση περισσότερων πολεμοφοδίων.
Αυξήθηκαν οι ρώσικες επιθέσεις
Οι ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, πλήττοντας σκληρά το Κίεβο, καθώς η Μόσχα εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι τα αποθέματα πυραύλων αναχαίτισης της Ουκρανίας είναι σχεδόν μηδενικά.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως το 10% των αποθεμάτων των ΗΠΑ θα αρκούσε για να σταματήσει όλες τις ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, ενώ ακόμη και το 5% θα ήταν αρκετό για να βοηθήσει την Ουκρανία να βγάλει τον χειμώνα.
«Φέτος διαθέτουμε 2,5 φορές λιγότερα αντιπυραυλικά συστήματα από ό,τι το 2025», σημείωσε. «Η Ρωσία παράγει διπλάσιους βαλλιστικούς πυραύλους ανά μήνα σε σχέση με πριν». Ο Ιούλιος ήταν ο πιο θανατηφόρος μήνας για τους Ουκρανούς πολίτες από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. «Κάθε βράδυ γίνονται επιθέσεις, και τέσσερις ή πέντε φορές τον μήνα αντιμετωπίζουμε μαζικά πλήγματα… φρικτές νύχτες. Οι άνθρωποί μας είναι πραγματικά πολύ ηρωικοί και ανθεκτικοί. Αλλά έχουν κουραστεί» δήλωσε ο Ζελένσκι.
Όπως σημειώνει το CNN, παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη πυραύλων λόγω του πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν, όπου τόσο οι Αμερικανοί όσο και τα κράτη του Κόλπου κατανάλωσαν δεκάδες πυραύλους για να αντιμετωπίσουν τις ιρανικές επιθέσεις.
Οι επιπτώσεις
Αυτή η έλλειψη έχει τις πιο σοβαρές επιπτώσεις στην Ουκρανία, με ορισμένες πόλεις να παραμένουν εντελώς ανυπεράσπιστες απέναντι στους πυραύλους της Μόσχας. Ο Ζελένσκι τόνισε πως προσπαθεί καθημερινά να εξασφαλίσει περισσότερους πυραύλους αναχαίτισης μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων.
«Αυτό είναι που βιώνω κάθε μέρα είναι πως ψάχνω από το 1% έως το 5%. Έχω περάσει μήνες και έχω κάνει εκατομμύρια τηλεφωνήματα… Προσπαθώ να ανταλλάξω πράγματα για να πάρω πυραύλους. Κάνω ορισμένες ενέργειες τις οποίες δεν μπορώ καν να αποκαλύψω. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εκτός νόμου, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτές», εξήγησε.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το πώς θα υλοποιηθεί η αρχική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ να επιτραπεί στην Ουκρανία να κατασκευάζει τους δικούς της πυραύλους Patriot.
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε στην Ουκρανία να λάβει άδεια για την αυτόνομη κατασκευή των σύνθετων αυτών συστημάτων, όμως λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκε διστακτικός. Οι κατασκευαστές των συστημάτων Patriot έχουν στείλει αξιωματούχους στο Κίεβο για να συζητήσουν το ενδεχόμενο, αλλά τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή.
«Ελπίζω να το πετύχω», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε το 5% που ζητώ, ούτε την απαραίτητη αποδοχή. Αυτό αποτελεί για μένα μια μεγάλη πρόκληση, μία από τις μεγαλύτερες που έχω αντιμετωπίσει από την αρχή αυτού του πολέμου».
Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε πως απευθύνθηκε απευθείας στον Λευκό Οίκο, μέσω τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων, αλλά και έμμεσα μέσω συμμάχων, ζητώντας την ενίσχυση της βοήθειας. Ωστόσο, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του με την κυβέρνηση Τραμπ. Επιβεβαίωσε πάντως ότι είχε πρόσφατα τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς.
Νέες προτάσεις για ειρήνη
Το Κίεβο παρουσίασε επίσης νέες προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του Τραμπ, η οποία φαινόταν να έχει κολλήσει τους τελευταίους μήνες. Ο Ζελένσκι απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες, σημείωσε όμως: «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συμμετοχή της αμερικανικής πλευράς στο ειρηνευτικό σχέδιο. Είμαι ευγνώμων στην ομάδα του προέδρου Τραμπ που επιθυμεί να συνεχίσει. Ο Πούτιν δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο τώρα, καθώς δεν ασκείται επαρκής πίεση αυτή τη στιγμή».
Παράλληλα, απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα να παραχωρήσει η Ουκρανία τα υπόλοιπα εδάφη στο Ντονμπάς που επιδιώκει να κατακτήσει ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας παραμένουν καθοριστικής σημασίας για το Κίεβο.
«Η Ρωσία θέτει τη συζήτηση για τον πόλεμο σε εδαφική βάση. Το βασικό ερώτημα όμως είναι: τι θα εμποδίσει τον Πούτιν να επιστρέψει με 1 ή 2 εκατομμύρια επιπλέον στρατιώτες μετά από μια μεγάλη παύση; Τι θα τον εμποδίσει από το να έρθει ξανά για να μας καταλάβει;»
Τέλος, ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τις εκτιμήσεις ορισμένων δυτικών αναλυτών, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν ενδέχεται να επιδιώξει κλιμάκωση εναντίον του ΝΑΤΟ, επιτιθέμενος ενδεχομένως στα μικρότερα κράτη της Βαλτικής.
«Δεν ξέρει πώς να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο χωρίς μια μεγάλη κατοχή ή μια μεγάλη νίκη για το ακροατήριό του. Είναι πιο εύκολο γι' αυτόν να βρει κάποια μικρότερη χώρα… Δεν θα έχει σημασία αν αυτή η χώρα ανήκει στο ΝΑΤΟ ή όχι. Θέλει μια γρήγορη νίκη και είναι 100% σίγουρος ότι θα νικήσει, θα καταλάβει, θα καταστρέψει ή θα ελέγξει», εκτίμησε ο Ουκρανός ηγέτης.