Σαφές μήνυμα ότι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελεί αμετάκλητη επιλογή της κυβέρνησης έστειλε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

«Δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση από τον νόμο για την αξιολόγηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για κεντρική πολιτική του Υπουργείου, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.
Κατά τη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, τα μέλη της ΔΟΕ έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της αξιολόγησης, καθώς και των πειθαρχικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η υπουργός, από την πλευρά της, ανέφερε πως εξετάζονται μόνο επιμέρους διορθώσεις που αφορούν το γραφειοκρατικό σκέλος της διαδικασίας, με βάση εισηγήσεις στελεχών της εκπαίδευσης.
Διορισμοί και επιμόρφωση
Η κυρία Ζαχαράκη αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των διορισμών, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάνω από 38.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ δεσμεύτηκε για 10.000 νέους διορισμούς μέσα στο καλοκαίρι, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με δίκαιη γεωγραφική κατανομή.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών πραγματοποιείται πλέον σταθερά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εξασφαλίζοντας ομαλή λειτουργία των σχολείων. Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι η επιτάχυνση και της δεύτερης φάσης, ώστε να μειωθούν τα κενά στην εκπαιδευτική κάλυψη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην Ειδική Αγωγή. Η υπουργός ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών μέσω ΑΣΕΠ και υπενθύμισε ότι επί θητείας της ως Υφυπουργού Παιδείας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά διορισμοί στον τομέα αυτό – κάτι που, όπως είπε, θα συνεχιστεί με στόχο τη σταθερότητα τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
Μόνιμος μηχανισμός επιμόρφωσης
Η κυρία Ζαχαράκη ανέφερε ακόμη ότι μετά από επαφές της με Διευθυντές και Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης, καταγράφηκαν προτάσεις και προβληματισμοί σχετικά με την καθημερινότητα στα σχολεία, με στόχο την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας.
Τέλος, προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους, βασισμένος σε δικές τους εισηγήσεις.