Ο ορεινός τουρισμός, αλλά και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας, μέσω διαδικτύου, της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε απόψε στα Καλάβρυτα.

Το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ, ήταν «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό μέσα από τις δράσεις του έργου InnoXenia PLUS».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με τον ορεινό τουρισμό, «η προβολή δεν θα έχει κάποια αξία, αν δεν υπάρχει υποδομή, για αυτό πρέπει να έχουμε μία αυστηρή στοχοθεσία για τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους χιονοδρόμους και στους λάτρεις του ορεινού όγκου».

Μάλιστα, μιλώντας για τα Καλάβρυτα είπε ότι «το χιονοδρομικό κέντρο δούλεψε φέτος πολύ καλά και για αυτό περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά το έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών του».

Όσον αφορά στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η Σοφία Ζαχαράκη, είπε ότι «κοιτώντας μπροστά, πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν μας τα συμπεράσματα από την πανδημία και των τάσεων των ταξιδιωτών, ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη αξιοποίηση, κυρίως ως προς την δράση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού».

«Βλέπουμε», συνέχισε, «ότι ο ταξιδιώτης αναζητά ολοένα και περισσότερο τις διαφορετικές, μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί πραγματικά να δώσει η χώρα μας και μάλιστα με έναν ιδιαίτερο ρυθμό και μία ιδιαίτερη ένταση».

Σε αυτό το σημείο η υφυπουργός τόνισε ότι «από το Υπουργείο Τουρισμού ένα πολύ μεγάλο μέρος των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή πάνω από 280 εκατομμύρια ευρώ, θα πάνε στις ειδικές μορφές τουρισμού».

Όπως εξήγησε, «θα διατεθούν πόροι για την χρηματοδότηση της ανακατασκευής χιονοδρομικών κέντρων, για ορεινά καταφύγια, για μονοπάτια που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα και για ιαματικές πηγές».

Επίσης, είπε ότι «θα υπάρξουν πόροι για τον καταδυτικό τουρισμό και συγκεκριμένα για την κατασκευή καταδυτικών πάρκων», ενώ, όπως πρόσθεσε, «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει να κάνει με την προσβασιμότητα στον τουρισμό των ατόμων με αναπηρία».

Ακόμη, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση δεξιοτήτων ανέργων και εποχικά εργαζομένων». Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, «θα έχει κόστος 46 εκατομμύρια ευρώ, θα ‘τρέξει’ από τέλος του 2022 σε τέσσερις περιόδους κατάρτισης, όπου θα συμμετάσχουν 5.000 δικαιούχοι σε εξ αποστάσεως προγράμματα που θα είναι τριμηνιαία και επιδοτούμενα».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι, οι οποίοι πλαισιώνουν τον τουρισμό, να έχουν όσο γίνεται περισσότερες δεξιότητες, για αυτό και το κράτος οφείλει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Κλείνοντας την ομιλία της η Σοφία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι «είμαστε περήφανοι για την πορεία που είχε όλο αυτό τον καιρό ο τουριστικός κλάδος, παρά τις πολύ δύσκολες χρονιές που περάσαμε».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, απευθυνόμενος προς την υφυπουργό είπε ότι το «σημαντικότερο πρόβλημα που θέλουμε να λυθεί, είναι η βελτίωση του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με τον αυτοκινητόδρομο Αθηνών – Πατρών και ο οποίος χρησιμοποιείται από την μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών της περιοχής μας».