Πρόσωπα σκυθρωπά και δακρυσμένα στο Ματζντάλ Σαμς. Χιλιάδες Δρούζοι έφθασαν σήμερα στους απόκρημνους δρόμους της μικρής πόλης για να παραστούν στην κηδεία των παιδιών που σκοτώθηκαν χθες από ρουκέτα που έπεσε στα Υψίπεδα του Γκολάν, μεγάλο μέρος των οποίων είναι προσαρτημένο στο Ισραήλ. «Είναι η πρώτη φορά που συνέβη μια τραγωδία αυτού του μεγέθους εδώ» λέει με θρήνο ο Φάντι Μαχμούντ, ένας 48χρονος επιχειρηματίας που κατάγεται από αυτήν τη γη των Δρούζων, στην είσοδο της Συρίας και του Λιβάνου. «Αυτά τα παιδιά είναι παιδιά όλων εδώ, όλοι γνωριζόμαστε, η κοινότητά μας είναι πολύ δεμένη», τονίζει.
Ένα πλήθος κατακλύζει τα δρομάκια, άνθρωποι από την κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ (αραβόφωνη μειονότητα περίπου 150.000 ανθρώπων) έχουν φθάσει από παντού, κυρίως από τη Γαλιλαία. Μερικοί ταξίδεψαν περισσότερο από μία ώρα για να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους, όλοι ντυμένοι στα μαύρα. Εκατοντάδες επιφανή μέλη της κοινότητας και της θρησκείας τους, φορώντας παραδοσιακά ρούχα, κυρίως λευκή μαντίλα που καλύπτει και το στόμα για τις γυναίκες, και λευκό φέσι για τους άνδρες, συνόδευαν επίσης μια πομπή από την οποία ακούγονταν προσευχές και μοιρολόγια. «Αφήστε τα παιδιά μας έξω από αυτούς τους πολέμους», λέει με λυγμό μια γυναίκα που βρίσκεται στη μέση της πομπής.
Στο θέαμα των φερέτρων που είναι καλυμμένα με λευκά σεντόνια και άσπρα λουλούδια, συγγενείς καταρρέουν. Μπροστά τους, νέοι κρατούν πορτρέτα των νεκρών που ήταν ηλικίας 10 έως 16 ετών και βρίσκονταν στο γήπεδο ποδοσφαίρου στους πρόποδες της πόλης, πριν την τραγωδία. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο από το υποστηριζόμενο από το Ιράν ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ, ήταν ιρανικής κατασκευής και έφερε κεφαλή 50 κιλών που εξερράγη στο γήπεδο, δίπλα σε μια παιδική χαρά. Κάποιοι βουλευτές από την Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) φθάνουν στην κηδεία για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλών δημοσιογράφων.
Από το πλήθος, πολλοί εξέφρασαν τους φόβους τους για τον πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τις συνέπειές του πέραν του παλαιστινιακού εδάφους, κυρίως για την πόλη τους που είναι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. H Χεζμπολάχ ανταλλάσσει από εκεί σχεδόν καθημερινά πυρά με το Ισραήλ. Το ισλαμιστικό κίνημα του Λιβάνου δηλώνει ότι με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει τη σύμμαχό του Χαμάς και τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.
«Το πένθος του Ματζντάλ Σαμς προκλήθηκε από τον συνεχιζόμενο πόλεμο (στη Γάζα) και θα πρέπει να ενώσει όλο τον κόσμο, να δείξει ότι χρειαζόμαστε πραγματικά να σταματήσει ο πόλεμος», εξηγεί ο Ζιγιάντ, ένας 63 άνδρας. Στο περιθώριο, κάποιοι εξοργίζονται - αντανάκλαση των διαιρέσεων στους κόλπους της κοινότητας αυτής που προέρχεται από έναν κλάδο του σιιτικού Ισλάμ, εξαπλωμένο σε τρεις χώρες. «Έχω την εντύπωση ότι αυτό μας ξεπερνά, φοβάμαι τόσο πολύ», λέει η Αμανί Σαφαντί, μια 22χρονη φοιτήτρια που διευκρινίζει ότι οι κάτοικοι του Ματζντάλ Σαμς ακούν επίσης «όλες τις εκρήξεις» εδώ και σχεδόν δέκα μήνες.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 22 στρατιώτες και 24 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τα πυρά της Χεζμπολάχ από την 7η Οκτωβρίου. «Αν είχαμε 10% ελπίδα (για βελτίωση της κατάστασης, σ.σ.) τώρα δεν έχουμε πια καθόλου» λέει η 22χρονη Σαλίνα Καμπλάν, η οποία ήρθε για να στηρίξει τον ξάδερφό της, Σαλμάν Σραγιαλντίν, που ήταν κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου τη χθεσινή μέρα. «Νιώθουμε παγιδευμένοι», προσθέτει, «οι Δρούζοι είναι καλοί, και απλά ζούμε σε αυτή τη γη, είμαστε άμαχος πληθυσμός».
«Από χθες, ο πόλεμος είναι και εδώ», προσθέτει ο Σαλμάν Σραγιαλντίν, ο οποίος ελπίζει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ματζντάλ Σαμς. Μέσα στο γήπεδο, 12 καρέκλες καλυμμένες με μαύρο μουσαμά έχουν τοποθετηθεί στο γκαζόν μπροστά από μια μπάλα, μαύρη και αυτή. Όταν οι περαστικοί αντικρίζουν το θέαμα, πολλοί ξεσπούν σε κλάματα.