Σχέδιο δράσης με μεγάλες προκλήσεις και στοχευμένες πολιτικές τέθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό την παραγωγή κυβερνητικού έργου.
Με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου έχουμε ήδη υλοποιήσει κατά τους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας μας, το 42% των δεσμεύσεών μας για το τρέχον έτος ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Αναθεώρηση Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων 2024. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο υπουργός έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό του πρώτου χρόνου από τον νέο κύκλο διακυβέρνησης, παραθέτοντας και τις διεθνείς διακρίσεις της Ελλάδας μεταξύ άλλων για την οικονομική της πρόοδο, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση των επιδόσεων στο κράτος δικαίου, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της εργασιακής ανασφάλειας, σύμφωνα πάντα με τους πλέον έγκυρους διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, Ο.Ο.Σ.Α, Παγκόσμια Τράπεζα, Συμβούλιο της Ευρώπης).
Οι προκλήσεις και οι πολιτικές
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ακόμη πιο στοχευμένα με τις πολιτικές της η κυβέρνηση, και ιδίως την πρόκληση του δημογραφικού ζητήματος, το κόστος στέγης, την κλιματική κρίση, τα κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων.
Η αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης για το υπόλοιπο του 2024 απαντάει σε αυτές ακριβώς τις προκλήσεις και περιλαμβάνει την προσθήκη 58 επιπλέον έργων και 87 μεταρρυθμιστικών δράσεων, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή.
Όπως τόνισε στην παρουσίαση ο υπουργός: «Με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου έχουμε ήδη υλοποιήσει κατά τους πρώτους 12 μήνες της νέας θητείας μας, το 42% των δεσμεύσεών μας για το τρέχον έτος, και συγκεκριμένα 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις. Καλούμαστε να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα εμπλουτίζουμε τις κυβερνητικές δράσεις και με νέες πολιτικές που απαντούν σε νέα προβλήματα και ζητούμενα που θέτουν οι πολίτες στην κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς την ανάγκη απαντά και η αναθεώρηση των ΕΣΔ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου κατά την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων. Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτριος Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσίασαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη».
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται η εναρμόνιση των δύο βασικών νομοθετημάτων (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών), καθώς και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τα οριζόμενα στον ν. 5108/2024 (δικαστικός χάρτης). Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και η κατάργηση των ειρηνοδικείων επιφέρουν θεμελιώδεις αλλαγές στην Πολιτική Δικονομία αλλά και στις εσωτερικές υπηρεσιακές σχέσεις των δικαστικών λειτουργών. Η ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και η χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, δημιούργησε ζητήματα επικαιροποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιβάλλουν την τροποποίηση των διατάξεών του. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγονται ζητήματα παρερμηνείας και σύγκρουσης διατάξεων. Περαιτέρω ρυθμίζονται οι κανόνες δικαίου που καθορίζουν τη λειτουργία των οργάνων απονομής της Δικαιοσύνης και τις υπηρεσιακές σχέσεις μεταξύ τους.
Η εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου υποβοηθά το έργο των δικαστικών αρχών, συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, με την αποφυγή, μεταξύ άλλων, της καθυστέρησης έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων.
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανοίγει το δρόμο για μια μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση. Βασικοί της πυλώνες είναι:
α) Η εφαρμογή από το τέλος του 2025, ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο, με πάνω από 15.000 σημεία στα οποία θα μπορεί ο καταναλωτής να επιστρέφει τις φιάλες και να εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας,
(β) η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και η παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους,
(γ) η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση.
Επίσης, το νομοσχέδιο παρέχει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που -μεταξύ άλλων- ενισχύουν περισσότερο τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων, ανοίγουν το δρόμο για την εφαρμογή της εναλλακτικής διαχείρισης στις πλαστικές συσκευασίας φυτοφαρμάκων και ρυθμίζουν άλλα επιμέρους ζητήματα στη διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτριος Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης περιλαμβάνει διατάξεις για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης το 2025, τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Το 2025 το Κτηματολόγιο θα είναι ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται συναλλαγές ακινήτων με ενιαίους κανόνες και ψηφιακά εργαλεία για όλους, με τα Υποθηκοφυλακεία να κλείνουν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του έτους και την τελική προθεσμία για δηλώσεις να κλείνει οριστικά στις 30 Νοεμβρίου.
Με την υποστηρικτική χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης ο χρόνος διεκπεραίωσης πολύπλοκων υποθέσεων αναμένεται να μειωθεί στο μισό ενώ πολύ σημαντική είναι και η ρύθμιση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό Συμβόλαιο.
Σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το αδιέξοδο, και η ρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο δίνει επιτέλους λύση.