Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το γενικευμένο μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο, με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Παπασταύρου να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με υψηλόβαθμα στελέχη της ΡΑΑΕΥ, εκπροσώπους των διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας με στόχο τον καλύτερο συντονισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται σε μόνιμη επιφυλακή για τη διαχείριση της υπερπροσφοράς ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Υπενθυμίζεται πως το Πάσχα στη χώρα μας οι διαχειριστές των δικτύων είχαν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή για πιθανά μπλακ άουτ λόγω της χαμηλής ζήτησης, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων μέτρα για τον περιορισμό της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο διανομής. Φυσικά ο Σταύρος Παπασταύρου βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διαχειριστές.
«Κανείς δεν μπορεί να εφησυχαστεί. Οι διαχειριστές, η ρυθμιστική αρχή, η αρχή κυβερνοασφάλειας και η πολιτική ηγεσία είναι σε εγρήγορση, είναι σε διαρκή επικοινωνία και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την ισορροπία. Φαίνεται η ευαισθησία που υπάρχει στην ισορροπία του συστήματος σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σημειώνοντας πως η πολιτική ηγεσία είναι σε εγρήγορση και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζει την ισορροπία στο σύστημα.
«Κανείς δεν γνωρίζει αυτήν τη στιγμή τι προκάλεσε τη διαταραχή στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση των ειδικών και να μην προβαίνουμε σε θεωρίες συνωμοσίας. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τη χθεσινή εμπειρία, είναι η σημασία να διατηρούμε την ισορροπία στο σύστημα είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής και μικρής κατανάλωσης είτε λόγω των ατμοσφαιρικών πιέσεων. Η ισορροπία στο σύστημα είναι βασική παράμετρος για κάθε χώρα. Για αυτόν τον λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που προλάβαμε τις μέρες του Πάσχα, δεν είχαμε καμία διακοπή και επιτρέψαμε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες να ευχαριστηθούν τις μέρες του Πάσχα σε συνθήκες που επικρατεί υπερβολική παραγωγή και χαμηλή κατανάλωση», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου.
Καθησυχαστικός ο Μιχάλης Μπλέτσας
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ένα μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση τόσο μεγάλης έκτασης και με τόσο παρατεταμένο χρόνο επαναφοράς του δικτύου, όσο αυτό σε Ισπανία και Πορτογαλία, διατύπωσε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και ερευνητής στο ΜΙΤ Media Lab, Μιχάλης Μπλέτσας, σύμφωνα με τον οποίο, κατόπιν επικοινωνίας με τις αντίστοιχες Αρχές της ΕΕ, «δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το συμβάν στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ», είτε με φυσικό τρόπο είτε με κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ελέγχου.
Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), σημείωσε πως, παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, προς το παρόν η μόνη εξήγηση που έχει διαρρεύσει ήταν ότι το συμβάν οφειλόταν σε κάποια έντονη θερμοκρασιακή διαφορά, η οποία επηρέασε δύο μεγάλες γραμμές μεταφοράς στην Ισπανία.
«Η εξήγηση αυτή δεν μας ήρθε από τους Ισπανούς, αλλά από τους Πορτογάλους, που επηρεάστηκαν ακόμα περισσότερο και είχαν και μικρότερα περιθώρια αντίδρασης, δεδομένου ότι τροφοδοτούνται μόνο από την Ισπανία. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε, για να δούμε τι έγινε ακριβώς», σημείωσε ο κ. Μπλέτσας.
Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχουμε μικρότερο δίκτυο, επομένως, σε περίπτωση μπλακ άουτ, η ελληνική υποδομή δεν θα απαιτήσει τον ίδιο χρόνο για να επανέλθει. Επιπλέον, στην Ελλάδα «έχουμε αρκετά καλή εμπειρία σε τέτοια θέματα, διότι το δίκτυό μας είναι δύσκολο. Έχουμε νησιά και πολλές ΑΠΕ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, του Πάσχα, είχαμε υπερπαραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και έγινε μια καμπάνια, πάρα πολύ επιτυχημένη, ώστε να μη φύγει το δίκτυο εκτός ελέγχου(...) Συνολικά, δεν νομίζω ότι κινδυνεύουμε να έχουμε τόσο παρατεταμένη διακοπή, όσο αυτή της Ισπανίας. Το ισπανικό δίκτυο πιθανόν ακόμα να μην έχει επανέλθει στο 100%, ακόμα και 24 ώρες μετά. Όταν πέσει ανά δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, πρέπει να σηκωθεί κομμάτι κομμάτι, ώστε καθώς ενεργοποιείται να ταιριάζει η παραγωγή με την κατανάλωση, οπότε όσο μεγαλύτερο το δίκτυο, τόσο μεγαλύτερο το πρόβλημα», κατέληξε ο καθηγητής.