Τις συμβάσεις για έργα που αφορούν την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση των κέντρων υγείας σε νησιά των Κυκλάδων υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη η οποία πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μήλο. 

Τα έργα θα γίνουν στα κέντρα υγείας Άνδρου, Τήνου, Πάτμου, Πάρου, Μήλου, Ίου και στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Αστυπάλαιας και το κόστος τους θα φτάσει τα 7.319.049,18 ευρώ. Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός και ο εκπρόσωπος της ανάδοχης εταιρείας «Κοινοπραξία Κοκκίνης Τεχνολογία Κατασκευών Α.Ε. - Δομική Αθηνών Α.Τ.Ε», παρουσία του υπευθύνου έργου από το ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Ανδριανόπουλου. 

Επιπλέον, θα υλοποιηθούν έργα που αφορούν την: 

- Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση των πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων Κέας, Κύθνου, Σίφνου, Σερίφου και Κιμώλου, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 1.389.067,88 ευρώ, 
- ανέγερση νέας πτέρυγας Γ και κατεδάφιση παλιάς πτέρυγας Γ στο γενικό νοσοκομείο - κέντρο υγείας Νάξου», με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 5.483.871 ευρώ, 
- ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό κτηριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου «Βαρδάκειο και Πρώιο» της Σύρου με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 1.043.007,10 ευρώ, 
- «προσθήκη κατ’ επέκταση στο κέντρο υγείας Αμοργού, με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 841.134,75 ευρώ. 

Τα έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGenerationEU. 

«Σήμερα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα, κάνουμε καθημερινά βήματα προς τα εμπρός. Σήμερα υπεγράφησαν συμβάσεις για σημαντικά έργα σε πάρα πολλές δομές Υγείας, και της πρωτοβάθμιας και κάποιες που αφορούν στα νοσοκομεία. Επενδύουμε στην αναβάθμιση των υποδομών, καθώς μιλάμε για την μεγαλύτερη ανακαίνιση που έχει γίνει από την ίδρυση του ΕΣΥ και ενισχύουμε παράλληλα και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με ένα πρόγραμμα 45 εκατ. ευρώ. Επενδύουμε επίσης και στους ανθρώπους, με επιπλέον δυνατότητες εκπαίδευσης, επιστημονικά κίνητρα γιατί ακριβώς αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες: οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι άνθρωποι, και ειδικά οι άνθρωποι έχουν μείνει πολλά χρόνια χωρίς υποστήριξη στο ΕΣΥ και ειδικά στην πρωτοβάθμια και ήρθε η ώρα να να τους δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία, τις γνώσεις, τις δυνατότητες και το οργανωτικό πλαίσιο για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους» δήλωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες για τη δημόσια υγεία στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος», όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει λεπτομερώς και το Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω». 

Τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το επαρχείο όπου συναντήθηκε με την έπαρχο, Έλλη Χωριανοπούλου και το δημαρχείο όπου μετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον δήμαρχο Εμμανουήλ Μικέλη. 

Τέλος, επισκέφθηκε τον αναπληρωτή αρχιερατικού επιτρόπου Μήλου του πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Σώρρο και έκανε βόλτα στο κέντρο του νησιού όπου συνομίλησε με πολίτες. 

«Συζήτησα στο κέντρο υγείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και πως μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα την καθημερινότητά τους ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Δρομολογούμε άμεσα την κάλυψη των αναγκών του νησιού. Εδώ και καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανατάξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η χώρα αποκτά το πρώτο οργανωμένο σύστημα Πρόληψης. Βάζουμε τις νέες βάσεις για το ΕΣΥ που θέλουμε να έχουμε τα επόμενα 40 χρόνια» τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.