Ενα περίπου χρόνο μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για τη χορήγηση φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε βιομηχανίες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει δύο προγράμματα επιδοτήσεων. Το πρώτο αφορά στην επιχορήγηση δήμων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, προκειμένου να παρέχεται φθηνή ηλεκτρική ενέργειας σε κατοίκους των περιοχών τους με χαμηλά εισοδήματα. Πηγές θέλουν το ύψος της επιδότησης των ΟΤΑ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών να ανέρχεται στο 100%. Προϋπόθεση, όμως, για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα είναι οι δήμοι να στήσουν οι ίδιοι ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα διαχειρίζονται την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για τους ευάλωτους καταναλωτές. Οι ενεργειακές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση ρεύματος. Με αυτήν την τεχνολογία τα νοικοκυριά είναι εφικτό να πετύχουν ακόμη και μηδενικές χρεώσεις.
Το πρόγραμμα αφορά σε 30.000 νοικοκυριά και το ύψος του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Μόλις ετοιμαστεί από το ΥΠΕΝ ο οδηγός με τους όρους του προγράμματος, θα κληθούν οι δήμοι, προφανώς με κριτήρια, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στις περιοχές τους. Τα πάνελ θα μπορούν να κατασκευαστούν σε δημοτικούς χώρους.
Πρόγραμμα για βιομηχανίες
Στα σκαριά βρίσκεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το δεύτερο πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί και πάλι από νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε πριν από μήνες για την επιδότηση βιομηχανιών προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για την κάλυψη μέρους του ενεργειακού τους κόστους με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Το σχετικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ και θα αφορά όλες τις κατηγορίες των βιομηχανιών (μικρές, μεσαίες και μεγάλες). Με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων οι επιχειρήσεις θα συνδέονται απευθείας με αυτά και θα καταναλώνουν αμέσως το ρεύμα που παράγεται ή αποθηκεύεται. Με τον τρόπο αυτόν οι βιομηχανίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα καταφέρουν να περιορίσουν δραστικά το ενεργειακό κόστος.
Τα δύο προγράμματα θα ακολουθήσουν το άλλο επιτυχημένο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Σύμφωνα με το τελευταίο, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού, εν συνεχεία από την μπαταρία και η τελευταία επιλογή είναι η απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο.