Τρίτη μεσημέρι. Ψηφίζεται την Πέμπτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Οι γνωστοί άγνωστοι ξεκινούν από την Σταδίου για να κατευθυνθούν στα προπύλαια της Βουλής. Το μεγαλύτερο τους πρόβλημα; Η Νέα Δημοκρατία δήθεν απαξιώνει τα δημόσια πανεπιστήμια, ευνοώντας τους κολεγιάρχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμώντας το αριστερό του πνεύμα, που αναζωπυρώθηκε μέσα από τις πλατείες των αγανακτισμένων, έβαλε το λιθαράκι του προωθώντας αυτή τη διάταξη που περιλαμβάνεται εντός του νομοσχεδίου. Μιλάμε για υποκρισία!

του Γιάννη Ρουσόπουλου*

Ο ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούσε αυτή τη ρύθμιση μέχρι λίγους μήνες πριν τις εκλογές, πριν την καταργήσει δηλαδή για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, κατηγορεί σήμερα την Νέα Δημοκρατία για την ακριβώς ίδια ρύθμιση.

Το ΦΕΚ 1283/2018 αποδεικνύει πως κατά την  προηγούμενη προκήρυξη για κατάρτιση πινάκων εκπαιδευτικών ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία, ήτοι οι απόφοιτοι κολεγίων χωρίς αναγνώριση ΔΟΑΤΑΠ είχαν την δυνατότητα να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ καθ’ολη σχεδόν τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε αποδίδοντας το γεγονός σε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας.

Η αλήθεια είναι απλή: πρόκειται για απαίτηση του δικαίου της Ε.Ε και αυτό αποδεικνύεται από την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2019/4061) που έλαβε η χώρα μας όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τη διάταξη. Δεν τίθεται θέμα για περαιτέρω συζήτηση, ούτε θα αναλωθούμε σε τέτοιες ιδεοληπτικές κριτικές, που όπως η ιστορία διδάσκει, πήγαν την χώρα δεκαετίες πίσω. Τα είπαμε, τα λύσαμε, προχωράμε.

Αύριο, λοιπόν, με την ψήφιση του Νομοσχεδίου θα λάβει χώρα μια τομή για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Καθώς η χώρα μας κινδυνεύει από το δημογραφικό, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως φρόντισε να μην μείνουμε, τουλάχιστον, στο τέλος λίγοι και αμόρφωτοι. Επί του νομοσχεδίου, λοιπόν, η ΑΔΙΠ αντικαθιστάται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με την τελευταία να έχει ενισχυμένες αρμοδιότητες συγκριτικά με την προηγούμενη Αρχή. Η έρευνα απελευθερώνεται από τα δεσμά της και δημιουργείται ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ.

Η ΕΘΑΑΕ, όμως, πραγματοποιεί την μεγάλη τομή, που συζητούμε σήμερα. Επιτέλους, μετά από εκατοντάδες αιτήματα φοιτητών αλλά και μαθητών, συνδέεται μέρος της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση. Είναι το πρώτο και στέραιο βήμα για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των Ιδρυμάτων μας. Εκτός αυτού, πραγματοποιούνται κι άλλες μείζονος σημασίας καινοτομίες: πιστοποιούνται τα προγράμματα σπουδών πριν την έναρξη της λειτουργίας τους, εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία για την κοινωνία των πολιτών, όπως ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια κ.α.

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση συντελείται άλλη μια τομή: θεσπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας Κρατικό Πιστοποιητικό Πληροφορικής, που θα αποκτάται κατόπιν εξετάσεων. Την στιγμή που η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ και της ΜΑΚΙ “Το Σχολείο Που Θες” τρέχει με γοργούς ρυθμούς, νιώθουμε πραγματικά δικαιωμένοι που δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στις Ψηφιακές Δεξιότητες και τις εντάξαμε στους πυλώνες της καμπάνιας μας. Το ΚΠΠ είναι τεράστιο κεκτημένο για εμάς αλλά και για τους μαθητές που εκπροσωπούμε και σε λίγα χρόνια θα πρέπει να βγουν στην παγκόσμια αγορά εργασίας κι εκεί θα τους ζητηθούν στοιχειώδεις γνώσεις ψηφιακών δεξιοτήτων. Επίσης, οι σχολικές μας μονάδες αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία ως προς την οργάνωση των μαθητικών τους εκδρομών. Γιατί εμείς εμπιστευόμαστε τον εκπαιδευτικό!

Κλείνοντας, αφού πλέον το θέμα περί των αμβλώσεων έχει καταλαγιάσει κι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα χιλιάδων μαθητών ανά την Ελλάδα, θα ήθελα να στρέψω την προσοχή μου στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Ο διχασμός που ξέσπασε περί των αμβλώσεων αποδεικνύει έμπρακτα πως ακόμη υστερούμε, πως ακόμη αδυνατούμε να ξεπεράσουμε αυτή μας την ανωριμότητα. Για να την ξεπεράσουμε, λοιπόν, ο δρόμος είναι ένας: η Παιδεία. Κι εμείς, ως οφείλαμε, εντάξαμε στην καμπάνια μας αυτό το μείζον ζήτημα. Αλλά οφείλουμε, εξίσου, να μην σταματήσουμε εδώ. Μιλάμε, πλέον, για 56 χρόνια ενοχές.

Το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής ταλανίζει την ελληνική πολιτεία από το 1964, ήδη από την εποχή του Ευάγγελου Παπανούτσου. Είμαστε εμείς, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Η πλειονότητα των χωρών της Δύσης έχει σταματήσει να νιώθει ενοχές ήδη από την δεκαετία του ‘70. Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε κι εκεί το βήμα προς τα μπρος, έχει έρθει η ώρα να προφυλάξουμε το 1 στα 4 κορίτσια (ηλικίας 14 έως 17) που έχει κάνει έκτρωση επειδή η Πολιτεία εθελοτυφλούσε.

Κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε!


Ο Γιάννης Ρουσόπουλος είναι Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΟΝΝΕΔ-Υπεύθυνος ΜΑΚΙ