Αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών μοιάζει να είναι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ακόμα, στο σχόλιό του σχετικά με την εν λόγω απόφαση σημείωσε πως φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης.
Επίσης, ανέφερε πως είναι νωρίς να γίνει επίσημη τοποθέτηση, «καθώς δεν είναι στη διάθεσή μας αυτό καθ' αυτό το κείμενο της απόφασης».
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι εάν ισχύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η απόφαση αφορά μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγή. «Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα γενίκευσης και επομένως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει είναι αναντίστοιχος με το περιεχόμενο της απόφασης», τόνισε.
Στο τέλος, κατέληξε, λέγοντας, πως σε κάθε περίπτωση, η τήρηση του προϋπολογισμού και ο δρόμος της δημοσιονομικής σταθερότητας αποτελούν αταλάντευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να επανέλθουν οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών που είχαν προσφύγει σε αυτό στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές του 2012.
Αυτό έκρινε κατά πλειοψηφία (28-3) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο οποίο είχε προσφύγει ο πρώην πρόεδρος του Νίκος Αγγελάρας, μετά την υπ΄ αριθμ. 255/2021 απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία είχε δικαιωθεί ως προς το θέμα των περικοπών των συντάξεων των απόμαχων δικαστών.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν (απόφαση 1330/2023) ότι είναι μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης-Πολιτείας για επανακανονισμό της σύνταξης του κ. Αγγελάρα, διότι όφειλε η Διοίκηση- Πολιτεία να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4387/2016, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο εφαρμοστέες για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων των πρώην δικαστών, εισαγγελέων και μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) είναι οι προϊσχύσασες διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012, δηλαδή προ του καθεστώτος που είχε διαμορφωθεί πριν το νόμο 4093/2012.
Επίσης, το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Κατά συνέπεια οι συντάξεις των πρώην δικαστών, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί και το Μισθοδικείο.
Σε άλλο σημείο η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρει ότι «αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος δικαστήριο». Πάντως, η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφανθεί.
Τέλος, η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.
Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης του εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξης υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το ως άνω ειδικό δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο.