Ανακοίνωση σχετικά με τον επαναπατρισμό της ελληνικής αποστολής που είχε σταλθεί για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή σήμερα, Κυριακή, είχε αυτοκινητικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα, όπου και οι καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel ήταν τέτοιες που απαιτείται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. 

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα και σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στην αποστολή και τη συνδρομή στον επαναπατρισμό της. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ελληνική αποστολή που μετέβη προς παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είχε σήμερα αυτοκινητικό ατύχημα κατά τη διάρκεια της οδικής μετάβασής της στην πόλη Ντέρνα».

Στη συνέχεια το υπουργείο ενημερώνει για τα εξής: «Σε συντονισμό με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βεγγάζη είναι σε ετοιμότητα για να παράσχει βοήθεια στην αποστολή και να συνδράμει στον επαναπατρισμό της».

Για το ατύχημα, πιο συγκεκριμένα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τέσσερις τραυματίες, μέλη της ελληνικής αποστολής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το αυτοκίνητο που τους μετέφερε από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η διεθνής βοήθεια, συγκρούστηκε με φορτηγό που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση. Από τη σύγκρουση, στελέχη της ελληνικής αποστολής έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, οι τραυματίες δεν διατρέχουν κίνδυνο, ενώ έχουν ήδη διακομιστεί σε κοντινά νοσοκομεία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το συμβάν: 

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.
Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στη Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης». 

Η Ελλάδα απέστειλε νωρίτερα ανθρωπιστική βοήθεια στις πληγείσες από τις φονικές πλημμύρες «Daniel» περιοχές της Λιβύης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της χώρας μας προς τον λιβυκό λαό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο αφίχθη στη Βεγγάζη με αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στην παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και τροφίμων. Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, την αποστολή συνόδευσε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Βεγγάζη, πρέσβης Σταύρος Βενιζέλος, για να παράσχει διπλωματική αρωγή στην επιχείρηση.