Αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ανήλικους καθ’ έξιν παραβάτες, βαρύτερες ποινές για τη χορήγηση αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18, περισσότερες «δικλίδες ασφαλείας» για την αποφυλάκιση βαρυποινίτη, είναι μερικά από τα νομοθετήματα που βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» του υπουργείου Δικαιοσύνης

Αναλυτικά, σύμφωνα με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία, υποχρεωτική θα είναι πλέον η προφυλάκιση για όποιον συλληφθεί να διαπράττει νέο αδίκημα, ενώ βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους για άλλη υπόθεση. 

Παράλληλα, θα παρατείνεται η προσωρινή κράτηση κατηγορούμενου πέραν των 12 μηνών, ακόμα και για αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, όταν αυτό αφορά σε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατική οργάνωση ή συμμορία. 

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο θα προβλέπει αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους χορηγούν αλκοόλ σε ανήλικους, με φυλάκιση σε όσους το πωλούν, αλλά και αφαίρεση αδείας ή σφράγιση του καταστήματος. 

Επίσης, γίνονται αυστηρότεροι οι όροι χορήγησης αναστολής από διοικητικό δικαστήριο επί απόφασης «λουκέτου» ενός καταστήματος εστίασης μετά από απόφαση της δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διοικητικοί δικαστές θα πρέπει να αιτιολογούν πλήρως και εμπεριστατωμένα το σκεπτικό τους. 

Η νέα πολύ σημαντική και ουσιαστική νομοθετική ρύθμιση, είναι η δυνατότητα που παρέχεται στα θύματα μιας ειδεχθούς πράξης, ή τις οικογένειες αυτών, να έχουν λόγο στο αίτημα αποφυλάκισης του καταδικασθέντα. Από τη στιγμή που τα θύματα ή το οικογενειακό τους περιβάλλον ενημερωθούν για το αίτημα του καταδικασμένου για υφ’ όρον απόλυση, θα μπορούν να καταθέσουν υπόμνημα με τις ενστάσεις τους προς το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει το αίτημα. Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην αποτροπή του κινδύνου αντεκδίκησης ή επανάληψης του εγκλήματος προς το ίδιο θύμα. 

Στο ίδιο πλαίσιο, με έργα και όχι… υποσχέσεις πρέπει να αποδεικνύουν, βάσει τροπολογίας που εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης, τη μετάνοιά τους όσοι διαπράττουν κλοπές ή φθορές σε κινητή και ακίνητη περιουσία. Αν θέλουν να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης πρέπει να αποδείξουν ενώπιον δημόσιας αρχής ότι επέστρεψαν τα κλοπιμαία ή αποζημίωσαν τα θύματα. 

Στην Αστυνομία ή σε άλλη δημόσια Αρχή θα συντάσσεται σχετική έκθεση ή θα κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή θα εκδίδεται έγγραφη πιστοποίηση πλήρους ικανοποίησης από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. 

Τέλος, στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και η διεύρυνση του δικονομικού μέτρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και τη γρηγορότερη περαίωση αστικής φύσεως υποθέσεων, που μπορεί να κρίνουν επενδύσεις, υλοποίηση μεγάλων έργων, ή τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων.