Το ζήτημα της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη φαίνεται πως απασχολεί όλο και πιο έντονα τις Βρυξέλλες, δικαιώνοντας την τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να το συνδέσει με το σεβασμό των δημοκρατικών αρχών και των θεμελιωδών ελευθερίων, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει διόλου τυχαία και η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η υπόθεση του προφυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας «εγείρει σοβαρές ανησυχίες» και φρενάρει ουσιαστικά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Η έκθεση σημειώνει μάλιστα ότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα και ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας «παραμένουν αντικείμενο διαφωνιών στις διμερείς σχέσεις». Η θέση πάντως της Αθήνας παραμένει ξεκάθαρη, όπως εκφράστηκε και πρόσφατα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα του Μπελέρη να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης.

Συνεχείς μεθοδεύσεις

Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν την ίδια ώρα για την ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούνται από την πρώτη στιγμή στην υπόθεση Μπελέρη οι καταγγελίες ότι μάρτυρας κατηγορίας κατά του εκλεγμένου δημάρχου παραδέχθηκε ότι χρηματίστηκε από την Αστυνομία. «Η υπόθεση είναι στημένη πολιτικά, καθοδηγούμενη από ένα χέρι, όπως φαίνεται», δήλωσε ο ίδιος ο Μπελέρης. Μάλιστα, όπως σημείωσε, η Εισαγγελία αποδείχθηκε ότι δεν γνώριζε για την αμοιβή που έχει δώσει στον μάρτυρα η Αστυνομία, ενώ υποστήριξε ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αυτή η ομολογία εκ μέρους του μάρτυρα θα σήμαινε αυτομάτως τη λήξη της δικαστικής υπόθεσης και βέβαια την αποφυλάκισή του. Να σημειωθεί εξάλλου ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών από το δικαστήριο, με τον προφυλακισμένο εκλεγμένο δήμαρχο να τονίζει στις ίδιες δηλώσεις του ότι αυτό συνέβη για να μη δεχθεί πίεση από τον κόσμο ο μάρτυρας.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε ξανά το Ειδικό Δικαστήριο ως αρμόδιο για να αποφανθεί επί του αιτήματος του Μπελέρη για ειδική άδεια προκειμένου να παραστεί στην ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρρας. Το Ειδικό Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο είχε ωστόσο απορρίψει το ίδιο αίτημα εκ μέρους του Μπελέρη. Την ίδια στιγμή, τις καταγγελίες περί χρηματισμού του βασικού μάρτυρα επιβεβαίωσε και ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ο εν λόγω μάρτυρας αμείφθηκε για τις «υπηρεσίες» του με το ποσό των 7.000 ευρώ και γι’ αυτό το κατηγορητήριο κατά του Μπελέρη είναι «στημένο». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι προβλέπονται «ειδικά κονδύλια» αυτού του είδους για όσους φέρνουν σε πέρας «ειδικές αποστολές» και υποστήριξε ότι έχει και αποδείξεις ότι το ποσό αυτό δόθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι»

Σχολιάζοντας την έκθεση της ΕΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε ότι αυτή δικαιώνει την ελληνική θέση και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση «έθεσε το θέμα σε όλα τα επίπεδα, και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και εντός και εκτός συνόρων και σε επίπεδο πρωθυπουργού και σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Προφανώς, λοιπόν, δικαιώνει τη θέση μας ότι ετίθετο και τίθεται ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση».

Το ερώτημα συνεπώς που τίθεται πλέον και η απάντησή του αφορά τις αλβανικές αρχές και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα, είναι εάν και οι ανησυχίες από την ΕΕ μπορούν να σταθούν ικανές να ανατρέψουν το κλίμα και τις αρνητικές αποφάσεις της αλβανικής Δικαιοσύνης. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πάντως ότι οι ανησυχίες των Βρυξελλών είναι υπαρκτές και έχουν ήδη δημιουργήσει σκιές στις σχέσεις των Τιράνων με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάτι που σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την αλβανική πλευρά πριν από τις επόμενες κινήσεις της και τις οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τον προφυλακισμένο Μπελέρη.