Σταθεροποιήθηκαν σήμερα 1/4/2023 χάρη στις ευνοϊκότερες μετεωρολογικές συνθήκες, οι πυρκαγιές που μαίνονταν τις τελευταίες ημέρες στη βόρεια πλευρά της Ισπανίας (Αστούριας και Καντάβρια), εκ των οποίων οι περισσότερες οφείλονται σε εμπρησμούς, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές.

«Υπήρξε σαφώς συντονισμένη δράση περιβαλλοντικών τρομοκρατών που θα μπορούσε να προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους», κατήγγειλε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της περιφέρειας της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν.

Οι φωτιές στην Αστούριας

Στην περιφέρεια της Αστούριας, 71 πυρκαγιές ήταν ακόμη σε εξέλιξη σήμερα το μεσημέρι, έναντι 90 χθες. Όμως σχεδόν όλες «έχουν τεθεί υπό έλεγχο και σταθεροποιηθεί», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης της περιοχής, Όσκαρ Ροδρίγκες.

Σύμφωνα με τις Αρχές αυτής της αυτόνομης περιφέρειας, στο έργο των πυροσβεστών βοήθησε τις τελευταίες ώρες η βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών, με έναν λιγότερο ισχυρό άνεμο και με την έλευση ασθενών βροχών.

Στην Αστούριας, συνολικά 110.000 στρέμματα έχουν καεί, σύμφωνα με τον Όσκαρ Ροντρίγκες.

Οι φωτιές στην Κανταβρία

Στη γειτονική Κανταβρία, όπου είχαν καταγραφεί 35 πυρκαγιές χθες Παρασκευή, «όλες έχουν κατασβεστεί» εκτός από δύο οι οποίες όμως είναι «υπό έλεγχο», ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.

Οι πυρκαγιές που πολλαπλασιάστηκαν με παρόμοιο τρόπο τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν στην απομάκρυνση σχεδόν 400 ανθρώπων και κινητοποίησαν σημαντική δύναμη πυροσβεστών.

Φωτιά και στην Βαλένθια

Στο Καστεγιόν, στην περιοχή της Βαλένθια (ανατολικά), άλλη μεγάλη πυρκαγιά κινητοποίησε τους πυροσβέστες τις τελευταίες ημέρες, προτού σταθεροποιηθεί την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, σχεδόν 47.000 στρέμματα κάηκαν.