«Η Ρωσία ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο, η Ρωσία θα μπορούσε να βάλει τέλος σ’ αυτόν ανά πάσα στιγμή, αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος είναι η πλήρης αποσύνθεση της Ουκρανίας ως κράτους», τόνισε πριν από λίγο ο Υπουργός Εξωτερικών της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπίλστρομ ανέφερε ότι «ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος είναι να τον σταματήσει η Ρωσία, διότι η Ρωσία θα μπορούσε να τον σταματήσει αύριο», ενώ επισήμανε ότι «ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι να στοχεύσουμε σε στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης».

Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης την ανάγκη για παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ουκρανία.
Τέλος, όσον αφορά στους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και την Συρία, ο κ. Μπίλστρομ ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο Δωρητών θα λάβει χώρα στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, οργανώνεται από κοινού από την Σουηδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επικεντρώνεται στην προσπάθεια να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα για την ανακούφιση των πληγέντων.

ΥΠΕΞ Φινλανδίας: Η Τουρκία θα αλλάξει γνώμη και θα μπoύμε στο ΝΑΤΟ

«O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία και είμαι σίγουρος ότι το μήνυμα από τις ΗΠΑ είναι πολύ ξεκάθαρο: όσο πιο σύντομα γίνει η επικύρωση και για τις δύο, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και αναφερόμενος στο αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Έχουμε δύο χώρες που έχουν απομείνει, η μία είναι η Τουρκία, η άλλη είναι η Ουγγαρία, και ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες θα προχωρήσουν τη διαδικασία επικύρωσης το συντομότερο», προσέθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε τέλος ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν από την πλευρά τους αυτό που έπρεπε, έκαναν τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τώρα εναπόκειται στα μέλη της Συμμαχίας «να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις».