Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί περί εισδοχής του ψευδοκράτους στον Οργανισμό τουρκόφωνων κρατών με καθεστώς παρατηρητή προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνοντας μια προσπάθεια έμμεσης αναβάθμισης του ψευδοκράτους το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:
«Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκόφωνων κρατών.
Επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550.
Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, όπου η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή.
Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη.
«Δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων ‘οντοτήτων’», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση».
Επίσης τονίζεται ότι: «Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της ‘οντότητας’ και όχι του ‘κράτους’, αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης ‘τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της, κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των ‘οντοτήτων’ και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού.
Επισημαίνουμε με ενδιαφέρον και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.
Είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς, ήταν και παραμένει ατελέσφορη», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου στην ανακοίνωσή του.
Τουρκία: Ενέταξε το ψευδοκράτος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητή
Νωρίτερα υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό Ψευδοκράτος της Κύπρου έγινε δεκτό στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
«Είμαστε πάντα δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου παντού», έγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Twitter, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της Άγκυρας σε σχέση με το καθεστώς που επικρατεί στο νησί μετά την τουρκική εισβολή.
Τι είναι ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών
Ο Οργανισμός Τουρκογενών Κρατών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τουρκικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών, είναι διακυβερνητικός οργανισμός του οποίου ο πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων κρατών: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν.
Προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ το 2006, και ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2009, στο Ναχιτσεβάν.
Η Γενική Γραμματεία του οργανισμού βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Το Τουρκμενιστάν είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής. Ωστόσο, λόγω της τουρκογενούς δομής του, είναι πιθανό μελλοντικό πλήρες μέλος του συμβουλίου.Το Τουρκμενιστάν έλαβε καθεστώς παρατηρητή στην 8η σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά την 8η σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη το 2021, το συμβούλιο αναβαθμίστηκε σε οργανισμό, και επακολούθησε και η αλλαγή του τίτλου του.