Πεντανόστιμο και χρήσιμο σε κάθε περίπτωση, τρώγεται είτε ως συνοδευτικό, είτε σκέτο με τυρί ή αλλαντικό.

Υλικά
400 γρ. αλεύρι άσπρο
200 γρ. αλεύρι φαγόπυρου ( σε καταστήματα υγιεινής διατροφής)
100 ml ξινόγαλο
20 gr. Μαγιά νωπή ή ενάμισι κουταλάκι ξερή
300 gr κρεμμύδι ψιλοκομμένο αλλά όχι λιωμένο (το ζυγίζετε άβραστο)
200 gr. Καρύδια κομμένα στα τέσσερα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1,5 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι τζίντζερ ( προαιρετικά )

Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό. Λιώνουμε σε λίγο νερό τη μαγιά και την αφήνουμε για λίγη ώρα να «πιάσει».

Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα δύο αλεύρια, κάνουμε μία γούβα στη μέση και προσθέτουμε τη μαγιά, το ξινόγαλο και όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το κρεμμύδι και το βούτυρο που τα προσθέτουμε προς το τέλος του ζυμώματος.

Στο τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και προσέχουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα στη ζύμη. Αυτό το είδος ψωμιού, «προτιμά» τις φόρμες. Ωστόσο, είναι θέμα γούστου…

Ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα στην εξωτερική του επιφάνεια.

(Πηγή: tastyday.gr)