Πόσο διαχρονικά και αληθινά είναι τα λόγια του αείμνηστου Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου λέγοντας για τη τέχνη: «Η τέχνη είναι αγωγή της ζωής. Σε μαθαίνει η τέχνη να ζεις, κάνοντας λάθη αλλά και σωστά.»
Η πρώτη μου γνωριμία με τον γλύπτη ήρθε μέσα από το γλυπτό του «Οι ομπρέλες», που κοσμούν τη παραλία της Θεσσαλονίκης, καθώς τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά το 1997, τότε που η Θεσσαλονίκη ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
«Οι ομπρέλες» θα μπορούσαμε πλέον να πούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικά τοπόσημα της πόλης αυτής.
Το κάθε ένα από τα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου έχει τη δίκη του βαρύτητα και οντότητα μέσα από το υλικό να σε ταξιδέψει στο άυλο του υπαρκτού συμπαντικού γίγνεσθαι.
Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο : «ΑΓΩΓΗ ΖΩΗΣ» φιλοξενείται στο Κολλέγιο Αθηνών, δημιουργώντας πρωτοποριακά ένα υπαίθριο μουσείο στο προαύλιο χώρο του κολεγίου αυτού, εγκαθιστώντας δέκα μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στις 31 Μαΐου 2023, όπου τίμησαν με την παρουσία τους επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης.της επιχειρηματικότητας, των τεχνών και των γραμμάτων. Η διάρκεια της υπαίθριας αυτής έκθεσης θα είναι μέχρι τις 20 Ιουλίου 2023.
Την ιδέα αυτού του πανέμορφου εγχειρήματος την είχε ο President του κολλεγίου Αθηνών, ο καθηγητής κύριος Κώστας Συνολάκης, ο οποίος όπως ενημερωθήκαμε ύστερα από την επίσκεψή του στην κατοικία του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Ψυχικό και σε πλήρη σύμπνοια με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ανιψιό του καλλιτέχνη, κύριο Νίκο Θεοδωρίδη, οραματίστηκε μια μουσειακών προδιαγραφών έκθεση στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – Κολλέγιο Αθηνών ανατρέποντας τους κανόνες που θέλουν μόνο οι μαθητές να επισκέπτονται μουσειακούς χώρους.
Η Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η αρχαιολόγος και Ιστορικός Τέχνης κυρία Ίριδα Κρητικού η οποία επιμελήθηκε μοναδικά και υπέροχα σε πλήρη αρμονία με τον χώρο τα δέκα εμβληματικά γλυπτά. Ο μουσικοσυνθέτης κύριος Γιώργος Βούκανος παρουσίασε τη βραδιά εκείνη των εγκαινίων μια ξεχωριστή πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε ξεχωριστά για κάθε γλυπτό ενώ απολαύσαμε από τους καθηγητές του Ωδείου Κολλεγίου Αθηνών την ζωντανή παρουσίαση των μουσικών αυτών συνθέσεων..
Τέλος αξίζει να αναφερθούμε στη κυρία Υβόννη Θεοδωρίδη, μια γυναίκα δυναμική και δραστήρια, σύζυγο του προέδρου του Ιδρύματος και ανιψιού του γλύπτη κύριου Νίκου Θεοδωρίδη, την οποία ο Γιώργος Ζογγολόπουλος όρισε εξ αρχής γενική γραμματέα και η οποία ήταν μαζί του στα συνεργεία για τις κατασκευές των μεγάλων και μικρότερων έργων, στα χυτήρια, στις Biennale,στο Βερολίνο όταν ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα και στη Βαϊμάρη . Εκεί στήσανε το Tel Neant, το έργο που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της Cosmote στο Μαρούσι.
Το ζεύγος Θεοδωρίδη είναι άξιοι συνεχιστές του οράματος του Γιώργου Ζογγολόπουλου!
Της Αριστέας Κοντόζογλου
Δημοσιογράφου