ΥΠΑΑΤ: Λύσαμε τον γόρδιο δεσμό των Σχεδίων Βελτίωσης

13

Στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης – με επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και εξοικονομώντας δημόσια δαπάνη, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ – προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με βάση τα όσα αναφέρει σε σχετική απαντητική ανακοίνωση, με αφορμή άρθρο του πρώην γενικού γραμματέα Χαραλάμπου Κασίμη, αλλά και επιστολή του ΣΕΑΜ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου, «αυτό που δεν έλυναν για 2 χρόνια, το λύνουμε σε 2 μήνες», υποστηρίζοντας ότι η μόνη αλήθεια για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ότι «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με πληθώρα λαθών σε όλα τα πεδία, δημιούργησε ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία καλείται να λύσει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση – απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα ζήτημα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο, είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης και για τούτο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πρώην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία, με μια σειρά πράξεων και παραλείψεών της, πάγωσε ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 316 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα για τους γεωργικούς ελκυστήρες, τον Δεκέμβριο του 2017, όταν εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση, που καθόριζε το πλαίσιο εφαρμογής των δράσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, επιλέχθηκε να μην θεσπιστεί ειδικότερος τρόπος καθορισμού του εύλογου κόστους τους, παρά το γεγονός ότι και η εμπειρία για τα Σχέδια Βελτίωσης από το προηγούμενο ΠΑΑ 2007-2013 υπήρχε, και θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για αποτελεσματικότερο έλεγχο του εύλογου κόστους των δαπανών.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, επιλέγοντας να προχωρήσει στην αξιολόγηση των δαπανών των γεωργικών ελκυστήρων στη βάση των τριών προσφορών, απέδειξε εκ του αποτελέσματος ότι ούτε σωστά προετοιμασμένη ήταν, ούτε είχε λάβει υπόψη τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντίθετα, εξέδωσε εγκύκλιο 3 (!) μήνες μετά την έναρξη των αξιολογήσεων, ρυθμίζοντας ουσιαστικά τη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών για τους γεωργικούς ελκυστήρες εκ νέου και με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλεπόταν στην υπουργική απόφαση.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να σπαταληθεί 1 ολόκληρος χρόνος, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης.

Η μόνη αλήθεια, λοιπόν, για τα Σχέδια Βελτίωσης είναι ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, με πληθώρα λαθών σε όλα τα πεδία, δημιούργησε ένα γόρδιο δεσμό, τον οποίο η σημερινή πολιτική ηγεσία καλείται να λύσει. Αυτό που προξενεί βλάβη στα συμφέροντα των αγροτών, είναι το βάλτωμα της υπόθεσης αυτής, γεγονός που ομολογεί με την επιστολή του και ο πρώην Γενικός Γραμματέας.

Για το λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των Σχεδίων Βελτίωσης, με επιτάχυνση της διαδικασίας, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα δημόσια δαπάνη ύψους 17 εκ. ευρώ.

Αυτό που δεν έλυναν για 2 χρόνια, το λύνουμε σε 2 μήνες.

Οποιαδήποτε άλλη δημόσια παρέμβαση επί του θέματος, ούτε προσφέρει στο δημόσιο διάλογο, ούτε είναι προς όφελος του αγροτικού κόσμου, που αναμένει εδώ και μήνες να ξεπαγώσει το μέτρο».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, με άρθρο του, ο πρώην γ.γ. Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, υπερασπιζόταν την απόφασή του για τον τιμοκατάλογο εύλογου κόστους για τα τρακτέρ στα Σχέδια Βελτίωσης, με αφορμή την προ ολίγων ημερών συμφωνία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ΣΕΑΜ για απόσυρσή του. Ο κ. Κασίμης ανέφερε πως «στην περίπτωση των Σχεδίων Βελτίωσης, φαίνεται να συγκρούονται δυο πολιτικές. Από την μία, η πολιτική εξορθολογισμού και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, σε όφελος του αγροτικού κόσμου και από την άλλη η γνωστή πολιτική της αδιαπραγμάτευτης ικανοποίησης των συσσωρευμένων και παγιωμένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την πρώτη, η κυβέρνηση ΝΔ την δεύτερη».

Σύμφωνα πάντως και με τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ, Σάββα Μπαλουκτσή, το σχετικό άρθρο Κασίμη βρίθει από ανακρίβειες και αντιφάσεις και ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνουν γνωστές από την πλευρά του Συνδέσμου, οι «πικρές αλλά πραγματικές αλήθειες» για τα Σχέδια Βελτίωσης.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr