Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον του λιμανιού και των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της Χοντάιντα, μιας πόλης στη Δυτική Υεμένη που ελέγχεται από τους αντάρτες Χούθι, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Al Massirah. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη. «Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι απ’ όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη. Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για τη Μέση Ανατολή

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, ενώ το μέλλον της Χεζμπολάχ, καθώς το Ισραήλ ξεκληρίζει την ηγεσία της, παραμένει αβέβαιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού SkyNews, το Ιράν θα στείλει ανώτερο διοικητή για την ανασυγκρότηση της Χεζμπολάχ και σύμφωνα με μια αναφορά που επικαλούνται οι «New York Times», τα αντίποινα δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα του Ιράν. Η ανοικοδόμηση της Χεζμπολάχ, η ανάδειξη ενός διαδόχου του Χασάν Νασράλα, η δημιουργία μιας δομής διοίκησης καθώς και η δημιουργία ενός ασφαλούς δικτύου επικοινωνιών είναι σε προτεραιότητα δήλωσαν στο αμερικανικό μέσο δύο Ιρανοί αξιωματούχοι. Το Ιράν σχεδιάζει να στείλει έναν ανώτερο διοικητή των δυνάμεων Quds στη Βηρυτό μέσω της Συρίας για να βοηθήσει στην καθοδήγηση της ανάκαμψης της οργάνωσης, είπαν οι πηγές ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συγκλονίστηκε βαθιά από τον θάνατο του Νασράλα, τον οποίο θεωρούσε φίλο, δήλωσαν τέσσερις Ιρανοί αξιωματούχοι που τον γνώριζαν προσωπικά.

Οι πιθανοί διάδοχοι του Νασράλα

Η Χεζμπολάχ πρέπει να επιλέξει νέο ηγέτη, αλλά δεν είναι σαφές ποιος έχει επιζήσει από τα σφοδρά χτυπήματα ακριβείας του Ισραήλ, δήλωσε ένας ανταποκριτής του SkyNews. Η οργάνωση έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο δέκα ανώτερων στελεχών, αλλά το Ισραήλ δήλωσε ότι χτύπησε το αρχηγείο της κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ανώτερης διοίκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι νεκροί, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο. Ο ξάδελφος του Νασράλα, Χασίμ Σαφιεντίν, «θεωρείται από πολλούς φαβορί», αλλά η ηγεσία του είναι απίθανο να αλλάξει τη στάση της Χεζμπολάχ. Χθες, η ομάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ. «Ο Νασράλα αποτελούσε ένα καταξιωμένο πρόσωπο στον Λίβανο. Ήλεγχε ένα μερίδιο του κοινοβουλίου. Ήλεγχε βασικά υπουργεία. Ήταν μια ενοποιητική δύναμη που κρατούσε τη Χεζμπολάχ ενωμένη», επισημαίνει ο ανταποκριτής του SkyNews.



Όπως σημειώνουν οι «Times of Israel», ο Σαφιεντίν βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και «έχει εκφράσει απόψεις που συμφωνούν με αυτές των παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων». Η δολοφονία του Νασράλα έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο που θεωρείται ευρέως διάδοχός του, τον Σαφιεντίν. Η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν επιβεβαίωσε ότι ο Νασράλα, ο οποίος ήταν στην ηγεσία της επί 32 χρόνια, σκοτώθηκε στην επίθεση της Παρασκευής και τώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση να επιλέξει έναν νέο ηγέτη μετά το βαρύτερο σφυροκόπημα που έχει αντιμετωπίσει στη 42χρονη ιστορία της.

Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν επιβλέπει τις πολιτικές υποθέσεις της Χεζμπολάχ. Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Τζιχάντ, το οποίο διαχειρίζεται τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης. Ο Σαφιεντίν, όπως και ο Νασράλα, είναι κληρικός. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε τρομοκράτη το 2017. Οι δημόσιες δηλώσεις του Σαφιεντίν αντικατοπτρίζουν συχνά την ευθυγράμμιση της Χεζμπολάχ με την παλαιστινιακή υπόθεση. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση στα νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσε: «Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας» σε μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Οι οικογενειακοί δεσμοί του Σαφιεντίν (σ.σ.: ξάδερφος του Νασράλα), η φυσική ομοιότητα με τον Νασράλα, καθώς και η θρησκευτική του ιδιότητα ως κληρικός, θα μπορούσαν να μετρήσουν υπέρ του.

Με τη σειρά του και ο «Economist» επισημαίνει ως πιθανό διάδοχο του Νασράλα, πέρα από τον Σαφιεντίν, το Ναΐμ Κασίμ, επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της οργάνωσης. Ωστόσο, ο 71χρονος Κασίμ αποτελεί μια λιγότερο ιδανική επιλογή, σημειώνεται, και ο Σαφιεντίν φαίνεται πιο πιθανός. Είναι μια δεκαετία νεότερος από τον Κασίμ, ξάδελφος του Νασράλα και με στενούς δεσμούς με το Ιράν - ο γιος του είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασίμ Σουλεϊμανί ενός ιστορικού Ιρανού στρατηγού που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ το 2020, σημειώνει το διεθνές μέσο ενημέρωσης.

Από αριστερά ο Χασίμ Σαφιεντίν και ο Ναΐμ Κασίμ

Ο θάνατος του Νασράλα θα αναδιαμορφώσει τον Λίβανο και την περιοχή. Όποιος και αν αναλάβει τα ηνία θα αντιμετωπίσει την πιο επισφαλή στιγμή στην ιστορία τεσσάρων δεκαετιών της Χεζμπολάχ. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το Ισραήλ αφάνισε σχεδόν ολόκληρη τη στρατιωτική της ηγεσία, ξεκληρίζοντας μια συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων μέσα σε δύο μήνες. Είναι επίσης ότι η ομάδα βρίσκεται ταπεινωμένη μπροστά στον λαό του Λιβάνου που είχε ήδη αρχίσει να δυσανασχετεί με τη Χεζμπολάχ για την άγρια κυριαρχία της στην ταραγμένη πολιτική ζωή της χώρας.

Για χρόνια η Χεζμπολάχ ήταν πιστός υπηρέτης του Ιράν. Η ομάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη του αιματηρού καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και παρέχει εκπαίδευση και καθοδήγηση σε άλλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και την Υεμένη. Τα κράτη του Κόλπου κράτησαν σιγήν ιχθύος στην είδηση του θανάτου του, αλλά είναι βέβαιο ότι υπήρξαν χαμόγελα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το «τέλος» του Νασράλα. Το Ισραήλ αποκεφάλισε την πιο ισχυρή οργάνωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ το Ιράν καθόταν άπραγο. Η Χεζμπολάχ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μονομιάς. Έχει χιλιάδες ένοπλους αντάρτες, ένα οπλοστάσιο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μια βάση λαϊκής υποστήριξης. Αλλά η οργάνωση που θα βγει από αυτόν τον πόλεμο θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που ήταν όταν έμπαινε σε αυτόν, υπογραμμίζεται.

Σύμφωνα με τον «Economist», ο θάνατος του Νασράλα θα αναδιαμορφώσει τον Λίβανο και την περιοχή με τρόπους που θα ήταν αδιανόητοι πριν από ένα χρόνο. Από τις 8 Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Βόρειο Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα, ο Νασράλα πίστευε ότι θα μπορούσε να διατηρήσει μια ανοιχτή αλλά περιορισμένη συνοριακή σύγκρουση. Οι άγραφοι κανόνες εμπλοκής διήρκεσαν μέχρι τις 27 Ιουλίου, όταν μια ρουκέτα της Χεζμπολάχ, με στόχο μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, πέρασε τον στόχο της και σκότωσε 12 παιδιά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση του Νετανιάχου βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει τους κανόνες με τη Χεζμπολάχ. Ξεκίνησε μια σειρά επιθέσεων με προφανή στόχο να εξουδετερώσει βήμα βήμα την οργάνωση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.