Ενημέρωση για την εξέλιξη της αντιμετώπισης των συνεπειών των πλημμύρων από την κακοκαιρία Daniel από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, στις 17:00 από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Αρτοποιό.

Όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, όσοι έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση: «Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται τα στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της ΑΑΔΕ, ώστε άμεσα και σύντομα οι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται- οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και οι δικαιούχοι όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες».

«Σημειώνουμε ξανά, ότι, στην παρούσα φάση, οι αυτοψίες δεν χρειάζονται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, όπου δεν προϋποθέτει αυτοψία, αλλά και δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα», πρόσθεσε. 

6.764 οριστικές αιτήσεις και 3.513 προσωρινές 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μέχρι τώρα 6.764 πολίτες έχουν καταθέσει οριστικές αιτήσεις και 3.513 προσωρινές αιτήσεις από τις πληγείσες περιοχές των πέντε νομών. Οι αιτήσεις αφορούν την κάλυψη της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών ως 6.600 ευρώ, την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ως 10.000 ευρώ, την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες ως 4.000 ευρώ.

Η διαδικασία που ακολουθείται μέσα από την ΑΑΔΕ εξασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα τη λάβουν μόνο όσοι τη δικαιούνται: «Η ΑΑΔΕ, με την οποία έχουμε στενότατη συνεργασία, όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΥ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά, τα οποία βρίσκονται μέσα στις ΔΟΥ των πληγεισών περιοχών, μπορούν να απευθύνονται όσοι δικαιούνται τις ενισχύσεις από την ψηφιακή πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωρά το έργο της Περιφέρειας και των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής. Έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 877 αυτοψίες από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται».

«Όπως και συνεχίζεται και το έργο της άμεσης αποκατάστασης της πρόσβασης σε χωριά και περιοχές, με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας και του Στρατού όπου απαιτείται», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική υποχώρηση των υδάτων στην εθνική οδό και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε για να δοθεί στην κυκλοφορία τις επόμενες ώρες».

Ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο υφυπουργός προχωρά και η διαδικασία των αυτοψιών και των καταγραφών από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα οποία επικουρούνται και από στελέχη του Ελληνικού Στρατού και τα οποία με την ολοκλήρωση και του σημερινού έργου θα έχουν πραγματοποιήσει περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές σε όλους τους νομούς.

«Το έργο, συνεπώς, συνεχίζεται καθημερινά με αμείωτο ρυθμό, για την αποκατάσταση και τη στήριξη της Θεσσαλίας μετά από αυτή την πρωτόγνωρη φυσική καταστροφή. Και συνεχίζουμε», κατέληξε ο κ. Τριαντόπουλος.

Θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές

Από πλευράς της, η κα Αγαπηδάκη ενημέρωσε ότι στους 1.152 πολίτες που προσήλθαν σε 26 δομές Υγείας το τελευταίο 24ωρο, σημειώθηκαν 37 νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και 36 γαστρεντερίτιδας. Συνολικά έχουν διαγνωστεί 130 κρούσματα  γαστρεντερίτιδας και 126 ανώτερου αναπνευστικού. Τόνισε ότι δεν εμπνέει ανησυχία ο αριθμός, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση περιστατικά e-coli. Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα παθογόνα είναι σαλμονέλα, εντεροπαθογόνο E.coli, ροταϊός και κλωστρίδιο.   

Για τις νοσηλείες, υπογράμμισε ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση κανενός από τους ανθρώπους που νοσηλεύονται και ότι πραγματοποιήθηκαν μία επιπλέον στη Μαγνησία και μία στην Καρδίτσα.

Η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή. Κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν τις επόμενες δυο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού, είπε. Σημείωσε ότι από αύριο η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα και καταλληλότητα του νερού θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

Είπε τέλος, ότι έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή.

Άνοιξε το αποτεφρωτήριο για τα νεκρά ζώα στη ΒΙΠΕ Λάρισας 

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και άνοιξε το αποτεφρωτήριο που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα. Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον ίδιο να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9) έχουν δηλωθεί ως νεκρά 61.786 αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοιρινά και 123.810 πτηνά. Αντίστοιχα, έχουν συλλεχθεί 27.436 αιγοπρόβατα, 10.103 χοιρινά, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν συλλέξει και διαχειριστεί (σ.σ. υγειονομική ταφή ή καύση) 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Μιλώντας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

«Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα, των Νέων Αγροτών, των Σχεδίων Βελτίωσης, στα προγράμματα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και για τα Leader» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα».

Αναφορικά με τη διαχείριση των εδαφών υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ένας κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών. Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, τόσο τα φερτά υλικά όσο και τα χώματα που βρίσκονται στα χωράφια θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας όπως είπε ο κ. Αυγενάκης καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1.000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ευχαρίστησε τόσο τους ιδιώτες όσο και τη Ένωση Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΕΘΕΑΣ) για τη διάθεση προσφορών σε ζωοτροφές, με την Ένωση να έχει κινητοποιήσει μέλη της και να προσφέρει 100 τόνους και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. «Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη από εδώ, από τον θεσσαλικό κάμπο. Είμαστε εδώ», επεσήμανε. 

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι οι βασικές αρτηρίες στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα είναι ανοιχτές. Ωστόσο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να ανοίξει το τμήμα που είναι κλειστό στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης. 

Δείτε live την ενημέρωση: